556
762 shares, 556 points

Cireși înfloriți, primăvara la capacitate maximă și toată energia din lume conservată în timpul hibernării din ultimele luni… cam așa am descrie noi călătoriile de aprilie. Nu te sfii! Am întrebat în stânga și-n dreapta și am aflat care sunt destinațiile care ating apogeul în aprilie și se arată mai proaspete ca niciodată.

1. Vacanță în Malaga, Spania

Când se gândește la Malaga, majorității i se perindă prin fața ochilor razele unui soare orbitor, niscaiva valuri înspumate și parcă pielea începe cumva să se bronzeze de la ea putere. Bineînțeles, asta-i exact ce se întâmplă acolo în lunile dogoritoare de vară, dar altfel stă treaba în aprilie, când vremea îți mai dă și pentru o excursie pe drumuri de țară și plimbări prin oraș la orice oră, fără pic de risc de insolație. Dacă, dată fiind temperatura prielnică, te încumeți la suișul celor 200 de scări ale catedralei, ceea ce primești în schimb este o priveliște superbă asupra orașului și a mării ce îi udă țărmul.

2. Vacanță în Istanbul, Turcia

Nu ți-ar fi trecut prin minte de la primul gând, dar iacătă că într-atât de surprinzătoare e viața: în fiecare aprilie, Istanbul sărbătorește luna lalelelor și un întreg festival, cu tot alaiul corespunzător, îmbracă parcul Emirgan în culori intense, ca de desen animat. Nu zicem acum că ar trebui să ștergi Olanda de pe listă, dar treaba cu lalelele e un detaliu de luat în seamă în cazul unei competiții Turcia – Olanda. Bașca, vremea lunii aprilie face cumva, iar cozile din fața Moscheii Albastre sau a catedralei Hagia Sofia (cozi semnificativ mai slăbuțe decât în plin sezon) devin ceva ce nu te mai deranjează.

Totuși, dacă la ceva mai puțin turistic poftești în călătoria ta turcească, îndreaptă-te către Üsküdar, oraș ce aparține jumătății asiatice și principalul  (deși are mai degrabă aerul unui sat aflat în mijlocul gigantei metropole) de care dai după ce cobori din barcă. Spre deosebire de jumătatea mai comercială de oraș, lucrurile de aici nu dau impresia a fi special croite pentru a lua ochii (și cașcavalul) turiștilor, ci pentru autentica relaxare a localnicilor.

3. Vacanță în Roma, Italia

Nu spunem că aprilie ar fi luna perfectă pentru a vizita Roma, dar cu certitudine intră într-un top 3, în strânsă competiție cu celelalte două adversare. Aici, alcachofa joacă rolul ei și nu-i de glumă. Cum „ce-i aia alcachofa?” Ai putea-o cunoaște mai degrabă după românescul „anghinare”, o plantă veche de mii de ani, delicioasă până la cer, pregătită în fel și chip de către bucătăria italiană și în cinstea căreia se organizează un întreg festival de trei zile, în luna aprilie.

Iar dacă norocul trage sforile pentru a te afla aici în ziua 21 de lunii, putem spune că ajungi la fix pentru a te alătura mulțimii ce sărbătorește ziua Romei (Natale di Roma, ca să fim mai preciși). Printre altele, asta-i ziua în care toate muzeele orașului sunt libere de taxe, iar patru zile mai târziu, pe 25, Roma sărbătorește Ziua Eliberării. Ca să tragem linie, dacă mâncarea de sezon și sărbătorile naționale nu îți sunt suficiente, poate azaleele, macii și frumoasa glicină înflorită care acoperă pământul italian în luna aprilie reușesc să umple paharul.

4. Vacanță în Tel Aviv, Israel

Auzit-ai, poate, vuindu-se cu tot mai mult patos despre Tel Aviv în ultima vreme, fără să îți explici prea bine de unde și până unde. Nu vom nega, zborurile foarte ieftine din aeroporturile românești sunt un motiv solid, dar, odată ajuns acolo, acest raționament primordial pălește în fața a ceea ce ochii văd și inima cere.

Tel Aviv este o combinație reușită între centru boem și cosmopolit, împerecheat cu plaje de reviste și istorie de peste 7000 de ani (și vorbim aici despre cel mai vechi port din lume). Închipuie-ți acum o împletitură de zgârie-nori, plaje mediteraneene și un soi de cetate medievală cu moschei în loc de biserici și palmieri in loc de mesteacăni și stejari.

5. Vacanță în Varșovia, Polonia

Atunci când rezervi biletul spre Varșovia știi că nu primești, pur și simplu, o oarecare călătorie într-o oarecare țară fost sovietică. Asta ar crede, poate, călătorii mai puțin experimentați, dar noi nu subscriem în absolut la această părere.

Când o pornești spre Varșovia știi că te îndrepți către unul dintre cele mai turbulente orașe ce-au tras ponoasele celui de-al Doilea Război Mondial: către un loc unde arhitectura modernă privește în față construcțiile comuniste; unde cultura este la ea acasă (și că veni vorba, în Parcul Lazienki se petrec concerte gratuite, în aer liber, de jazz și muzică clasică). Știi că te așteaptă un loc care a ținut cu tot dinadinsul să-și depășească condiția și de aceea a fost asemănată cu Pasărea Phoenix care nu doar o dată a renăscut din propria cenușă.

6. Larnaca, Cipru

A, primăvara adoră Cipru! De asta să nu te îndoiești. O nebunie de flori primăvăratice și un verde ce strălucește de-ți ia ochii acoperă pământul insulei, în vreme ce ploile obișnuite de iarnă își iau ușor-ușor tălpășița.

Istoria se întinde pe 10.000 de ani de civizații contrastante, plajele abia își încep sezonul de muncă și un Lac Sărat în reflexia căruia se oglindește frumoasa moschee Hala Sultan Teke te îndeamnă la visare. Nu rar se întâmplă ca prețul biletului să îmbrace formă de chilipir, iar costul destinației n-are nici în clin nici în mânecă cu ceea ce-ți închipui când spui „călătorie pe o insulă”.


Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/destinatii-aprilie


Like it? Share with your friends!

556
762 shares, 556 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
25
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
5
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
45
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
35
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF