530
502 shares, 530 points

Câteva lucruri ne pot spune că, oraşul sau ţara a devenit mult mai strălucitoare, impresionabilii zgârie-nori. Şi, în timp ce recenta criză economică a tăiat considerabil din unele aspiraţii de proiecte zgârie-nori, fiţi siguri că nevoia de a face show-uri tot mai mari şi mai mari, nu arată semne de oprire.

Potrivit Consiliului pentru Clădirile Înalte şi Habitatului Urban (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – CTBUH) acesta sunt cele mai înalte clădiri din lume.

1. Burj Khalifa

Locaţia: Dubai, Emiratele Arabe Unite
Înălţimea: 828 metri
Data finalizării: 2010

Designul tripedal inovativ, împreună cu formele proeminente ale marginilor sale menite să taie vântul, ca partea din faţă a unei bărci pentru a reduce turbulenţa, destinate pentru a oferi o stabilitate mai mare, sunt doar câteva dintre modurile inteligente care au permis Burj Khalifa să se ridice la o aşa înălţime record.

Clădirea se înalţă cu 213 metri mai sus decât cel mai apropiat competitor.

Cursa în înălţime s-a accelerat în ultimele decenii, odată ce guvernele şi cetăţenii şi-au adunat împreună mijloacele pentru a ridica clădiri de înălţimi record, în special în economiile emergente din Asia de Est şi Orientul Mijlociu.

“Este o recunoaştere a faptului că ei doresc să-şi proiecteze imaginea în exterior pe scena mondială”, spune Daniel Safarik de la CTBUH, situat la Institutul de Tehnologie din Illinois.

“O posibilitate fizică simplă de a face acest lucru, într-un sens relativ, sunt zgârie-norii”.

Acelaş designer al Burj Khalifa, Adrian Smith, a elaborat un proiect şi mai ambiţios, Turnul Regal din Arabia Saudită (Turnul Jeddah).

Acesta este programat să se deschidă în 2017 şi să se înalţe până la un kilometru în sus.

2. Turnul Shanghai

Locaţia: Shanghai, China
Înălţimea: 632 metri
Data finalizării: 2015

Firma de arhitectură americană Gensler a finisat Turnul Shanghai în vara anului 2015 şi este acum cea mai înaltă clădire din China şi a doua cea mai înaltă clădire din lume.

Situat în înfloritorul district financiar al Shanghaiului Lujiazui, acest zgârie-nori este cu 31 metri mai înalt decât deţinătorul titlui anterior, Hotelul Turnul Ceas Regal din Mecca, mai jos în listă.

Turnul Shanghai a fost proiectat cu o formă curbată şi răsucită generată ptrintr-o serie de teste de vânt-tunel, ce se aşteaptă să reducă puterea vântului cu 24 la sută în timpul taifunului.

3. Hotelul Turnul Ceas Regal din Mecca

Locaţia: Mecca, Arabia Saudită
Înălţimea: 600 metri
Data finalizării: 2012

Big Ban-ul a fost făcut mai mare, Hotelul Turnul Ceas Regal din Mecca a fost construit pentru a oferi o cazare comodă pelerinilor musulmani bogaţi care fac Hajj-ul.

Un factor care a contribuit ca construcţia să ajungă atât de înaltă: este amprenta sa gigantică, o bază mai largă sprijină o înălţime mai mare, aşa cum am învăţat prima dată când jucam cu blocurile când eram copii.

“Eu cred că această clădire a fost obţinută curat datorită masei sale pure”, a spus Safarik.

“Puteţi vedea modul în care celelalte clădiri din jurul ei au un efect de stabilizare”.

4. Turnul One World Trade Center din New York

Locaţia: New York, Statele Unite ale Americii
Înălţimea: 541.3 metri
Data finalizării: 2014

Turla a One WTC atinge o înălţime exact de 1776 feet (541.3 metri) o recunoştinţă anului de naştere a Statelor Unite (4 iulie 1776).

Propriu-zis clădirea este de numai aproximativ 396 de metri, dar CTBUH a ales să ia în cont şi turla la calcularea înălţimei oficiale a clădirii.

Această decizie controversă a detronat Turnul Willis din Chicago (mai jos în listă) ca fiind cea mai înaltă clădire din America de Nord.

Safrik a declarat că turlele au provocat în consecinţă controverse în însăşi cadrul CTBUH.

“Noi continuăm să fim în dezbateri”, a spus el.

5. Taipei 101

Locaţia: Taipei, Taiwan
Înălţimea: 509.2 metri
Data finalizării: 2004

Taipei 101 “a adoptat o arhitectură vernaculară răspândită în regiunea unde este construit” spune Safarik.

“Aici avem un clasic aspect de pagodă stivuită, care este un lucru obişnuit în Asia”.

În plus, clădirea are opt segmente câte opt etaje fiecare, unde cifra 8 prezintă un semn de bun augur în lumea vorbitorilor de limbă chineză.


Read more: http://inbors.com/23-cele-mai-inalte-cladiri-din-lume/


Like it? Share with your friends!

530
502 shares, 530 points

Comentarii

comentarii