548
682 shares, 548 points

De la spații naturale fascinante la zumzetul trepidant al marilor orașe, descoperă culisele locurilor de filmare ale unora dintre cele mai cunoscute seriale ale momentului.

Nu știm dacă ai observat sau ai căzut victimă, dar serialele ocupă de ceva ani buni un loc de seamă în programul timpului nostru liber și probabil nu de puține ori ai văzut cum se termină vinerea și începe lunea, iar tu nu ți-ai ridicat privirea din ecran nici cât să-ți pregătești o porție de mâncare de Doamne’ajută. Indiferent dacă tragi spre fantasy, istorie, thriller, romantic sau orice alt gen, ai simțit cum este să descoperi un serial care îți intră pe sub piele și te înrobește fără drept de apel.

Nu știi încă ce te ține prins în plasă cu orele – dacă este povestea țesută cu iscusință, personajele de care te îndrăgostești în așa hal încât apar subite și neexplicabile dezarmonii în relația reală sau dacă sunt părțile care oglindesc aievea viața cea de toate zilele.

Indiferent de motiv, ceea ce ne interesează pe noi este faptul că nenumărate astfel de producții aleg să filmeze tărășenia în locații reale, mai degrabă decât în studiouri plastifiate. Iar asta nu poate decât să ne bucure pentru că noi, bieții spectatori, avem ocazia să vedem pe bune locurile respective. Tu nu trebuie decât să-ți scuturi palmele, să te lași pe spate și să te pui pe citit; am întocmit noi un ghid și pentru asta.

Narcos – Medellín, Columbia

În 2015, Netflix a lansat Narcos, o serie de 10 episoade dedicate ascensiunii și decăderii regelui cocainei, columbianul Pablo Escobar. Serialul parcurge traseul vieții personajului, începe cu târziul anilor ’70 și continuă, în al doilea sezon, cu perioada războiului violent al drogurilor care a zbuciumat țara. Narcos a adunat tone de review-uri pozitive și a devenit un hit mondial, iar acestui succes nu îi pot fi sustrase decorurile și vizualurile atrăgătoare.

După zeci de ani de război civil, Columbia a fortifiat semnificativ securitatea turiștilor, iar în prezent își deschide larg brațele pentru 2.5 milioane de vizitatori pe an. Medellín a dat uitării trecutul mânjit de crime și s-a transformat într-un spațiu urban inovator aflat în floarea dezvoltării.

Și nu am spus „inovator” numai așa, de florile mărului; uite, există aici, de pildă, parcul inspirat din cultura zen (Parque de los Pies Descalzos) unde trecătorii sunt încurajați, cu mic cu mare, să se plimbe desculți, purtându-și picioarele neacoperite pe diverse suprafețe sau, și mai și, copacul eco – arborele tehnologizat care purifică aerul.

Dacă ești curios să pătrunzi în cartierul unde Escobar obișnuia să-și desfășoare „afacerile”, ia o telecabină cu direcția Comuna 1 și las-o să te transporte într-o suburbie ocupată de clasa muncitoare. Negreșit vei da aici peste centrul comunitar și artistic Parque Biblioteca España, alcătuit din 3 clădiri asemuite unor roci negre, masive.

Top of the Lake – Glenorchy, Noua Zeelandă

Când Top of the Lake a apărut prin 2013, a măturat fără zăbavă câteva premii frumușele, iar review-urile n-au întârziat să ovaționeze: „magistral creat”, „adevărată operă de artă” și câte și mai câte alte aclamații. Drama scenaristei Jane Camption se întinde pe șapte episoade și se centrează în jurul detectivului Robin Griffin care, după reîntoarcerea în orășelul de baștină din Noua Zeelandă (Laketop), începe să investigheze cazul dispariției unei copile însărcinate în vârstă de 12 ani.

Născută în Noua Zeelandă, Campion filmează mini seria la fața locului, alegând decorul oferit de Glenorchy, o așezare izolată, aflată la o oră distanță de Queenstown și așezată țanțos pe muchia de miazănoapte a Lacului Wakatipu. În zadar încercarea de a trece cu vederea frumusețea locului și la fel au crezut și echipele de filmare (deloc puține la număr) care s-au înfățișat aici pentru a-și face de lucru cu camerele (realizatorii Stapânul Inelelor intră și ei în această categorie).

Glenorchy este un loc astfel înzestrat încât să poată scoate din tolbă, cum s-ar spune, de toate pentru toți. Dacă ești în căutarea unui spațiu liniștit unde să-ți tocești privirea uitându-te la natura proaspătă, vei găsi că aici ți-a pus Dumnezeu mâna în cap. Înotatul în Laguna Glenorchy, pescuitul în Lacul Wakatipu sau drumețiile din care abia-abia te mai aduce omu’ acasă sunt doar câteva activități cu care poți să gâtui timpul.

Ca să nu mai vorbim de norocul peste care se vor trezi că au dat căutătorii de adrenalină când vor află că pot să practice parapanta, windsurf și parașutism.

 

Westworld – Utah, SUA

Westworld, noul serial HBOidian, este de fapt o preluare a filmului cu același nume apărut prima și prima dată în 1973. Acesta deapănă povestea unui parc de distracții din vestul american, populat de roboți cu chip uman care nu cunosc controlul asupra lor înșiși sau asupra oamenilor în carne și oase. Deși toată ambianța filmului inspiră negură și obscuritate, frumusețea producției propriu-zise a filmului a făcut ca gurile a milioane de telespectatori să se caște iremediabil de uimire.

Producătorul său, Jonathan Noland, a optat pentru decorurile western á la John Ford (din care a găsit cu duiumul în peisajele din Utah) pe care el le numește „exclusiv și deosebit de americane”.

Munții robuști și formațiunile stâncoase din Castle și Fisher Valley de la răsărit de Utah au un cuvânt puternic de spus aici; ambele zone se află în apropierea orașului Moab, un spațiu perfect de unde să tot analizezi arcadele de piatră și Parcurile Naționale Canyonlands.

Unde mai pui că tot aici sunt de găsit unele dintre cele mai impresionante turnuri de gresie, mesas îmbrăcate în palete de culori și arcade naturale, toate întruchipând peisaje stranii, dar magice, greu de găsit la orice colț de lume. O minte din calea-afară de iscusită (însă lipsită, probabil, de toate țiglele de pe casă) a dat acestor minuni geologice niște nume pe măsură: Devil’s Garden (grădina diavolului), The Three Gossips (trei șuete), Dead Horse Point (punctul calului mort). Pentru a numi doar câteva.

Game of Thrones – Croația, Irlanda, Islanda, Maroc

Măreața capodoperă fantasy a lui J.R.R. Martin – A Song of Ice and Fire – a devenit senzație internațională în 2011, când HBO a decis să transpună făcutele din Westeros pe miciile ecrane. Acțiunea este plasată într-o lume ficțională aidoma Evului Mediu, iar povestea urmărește conflictele între mai multe familii de nobili, în încercările lor de a stăpâni Tronul de Fier (sau poziția cea mai înaltă a puterii).

Game of Thrones prezintă o lume fantastică desprinsă din diverse climate și culturi, iar ce putem spune cu siguranță despre echipa de filmări este că și-a cam deplasat posteriorul prin fel și fel de colțuri ale lumii. Islanda, Croația, Moroc și Irlanda de Nord oferă principalele cadre.

Indiferent dacă alegi să mergi o vreme pe urmele lui Jon Snow pentru a descoperi Inelul Islandei (Ring Road) sau să dai buzna în țara dragonilor (adică orașele marocane Essaoire și Ait-Ben-Haddou, în viața de toate zilele) este cert că ochii nu ți se vor închide letargic și nici gura nu va căsca a plictiseală.

Iar dacă vrei să calci pe străzile pietruite, martore a atâtor și atâtor lupte și conspirații din capitala Westeros, revino cu picioarele pe pământ și dă fuga în cetatea medievală a Croației: Dubrovnik. Odată ajuns, lasă picioarele în voie pe străzile pietruite ale Vechiului Oraș, bucură-te ca tot omul de strălucirea soarelui în Marea Adriatică și trage-i câteva poze arhitecturii vechi de secole.

Dacă nu arareori ai rămas înmărmurit văzând lungul Drum al Regelui (Kingsroad) îmbrățișat parcă de copaci de poveste, spunându-ți mai apoi, în sinea ta, că „sigur e Photoshop”, ei bine, află că nu e. Pădurea Dark Hedges din Irlanda de Nord există în carne și oase (rădăcini și trunchiuri, mai degrabă), iar tu, de-ajungi acolo, poți prea bine să te plimbi la straja unor fagi bătrâni de 200 de ani.

Atlanta – Atlanta, Georgia, SUA

Atlanta, unul dintre serialele anului 2016, este în mare parte rodul muncii autorului, muzicianului și actorului Donald Glover (în rolul personajului Earn) și urmărește povestea unui student care renunță la facultate pentru a ocupa rolul de manager al verișorului său rapper, Paper Boi. Glover a țesut o narațiune viziuală a scenei muzicii rap, scoțând în față celebrități ale acestei culturi, stilul de viață afro-american și, nu în ultimul rând, orașul Atlanta. Lesne de menționat că serialul a fost filmat în mai sus-numita locație.

Atlanta, cel mai populat oraș al statului Georgia, a fost numit de către The New York Times „centrul de greutate al hip hop-ului”; și pe bună dreptate cu atâția artiști super premiați care își trag obârșia de aici (Outkast, T.I., Ciara, Cee Lo Green, Usher și alte voci pe care nu de puține ori ne-am surprins dănțuind în fața oglinzii din hol). Dacă vrei să-ți bucuri trompa lui Eustache și împrejurimile-i cu sunete de hip hop, R&B, jazz sau indie rock, arată-te la Drunken Unicorn, Apache Cafe sau la Smith’s Olde Bar.

Și să nu crezi că dacă străbați Atlanticul să ajungi acolo, tot ce vei primi în schimb va fi muzica. Nici pomeneală! Asta-i doar prima coajă de ceapă pentru că Atlanta e plină de istorie, cultură și bucătărie ce lasă gura apă. Vizitează casa copilăriei lui Martin Luther King, îndeletnicește-te apoi cu ale privitului de artă la Atlanta BeltLine (un fost coridor feroviar transformat în spațiu public) și termină cu o cină asezonată cu specialități sudice la South City Kitchen.

 

Citește mai multe: http://www.momondo.ro/inspiratie/destinatii-seriale/#f7EplQS17tqbPMIU.97


Like it? Share with your friends!

548
682 shares, 548 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii