538
582 shares, 538 points

Visam de ani de zile să ajung la Biertan, satul săsesc de lângă Sighișoara cu probabil cea mai frumoasă panoramă, să am cazare într-o casă săsească de la la drum (Cum altfel? Toate-s la drum!), să urc pe dealurile din jurul satului la apus și poate, cine știe, chiar la răsărit pentru acea „golden hour„, să mă plimb printre zidurile bisericii fortificate și să beau suc proaspăt de mere din zonă. Distanţa de 340 de kilometri de casă și lipsa unor drumuri care să-mi permită să ajung acolo cu mașina în trei ceasuri m-au făcut să amân momentul câţiva ani, până la jumătatea acestei luni martie când am plecat de acasă încă de vineri dimineaţă ca să fiu sigură că ajung la timp. După cinci-șase ore, am ajuns în Biertan, un sat atât de liniștit și pustiu că aș fi putut să jur că am greșit adresa. Probabil că localnicii erau încă la serviciu în vreunul din orașele din apropiere ori prin fundul curţilor, la treburi gospodărești. Un lucru e cert, în extra-sezon (noiembrie-aprilie) Biertan e un loc lipsit de agitație, nu vezi picior de turist și, de cele mai multe ori, nici măcar picior de localnic. Poate doar petrecăreţii de la birtul din centru.

Ce este Unglerus

Unglerus este de fapt un complex turistic ce conţine trei pensiuni și un restaurant în centrul satului Biertan. E vorba de Pensiunea Unglerus, Pensiunea Thomas, Pensiunea Michael și restaurantul medieval Unglerus amenajat chiar pe colţul zidului cetăţii fortificate, în piaţa centrală din sat. În urmă cu aproximativ zece ani, proprietarii au transformat, una câte una, trei case săsești vechi de sute de ani în pensiuni pentru turiști. Eu am stat în cea mai veche sau prima deschisă, Pensiunea Unglerus dar pentru că erau libere și gazda a binevoit să dea curs curiozităţii mele, le-am văzut și pe celelalte. Toate trei au în comun câteva lucruri: camere mari, extraordinar de mari, printre cele mai mari pe care le-am văzut în călătoriile mele din toată lumea, mobilierul sau decoraţiuni din fier forjat și atmosfera medievală despre care detaliez mai jos.

Cum ajungi

După cum ziceam, am făcut cinci-șase ore între București și Biertan cu mașina pe ruta: București-Brașov-Feldioara-Pădurea Bogății-Rupea-Bunești-Criț-Saschiz-Sighișoara-Dumbrăveni-Biertan. Drumul e bun, nimic de reproșat, însă trece prin foarte multe localităţi, așa că limita de viteză îţi pune beţe în roate. Dacă aș mai face o dată aceeași excursie, aș prelungi-o pentru mai mult de două zile, ca să merite efortul. Satele săsești din colinele Transilvaniei merită o vacanţă de vară pe cinste.

Din DN14 în Dumbrăveni, dacă vii dinspre Sighișoara, trebuie să faci stânga spre Biertan. Intersecţia este marcată cu un indicator vizibil. De la șoseaua naţională mai sunt 8 kilometri până în centrul Biertanului, acolo unde se află și pensiunea Unglerus.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/romania-idei-de-vacanta/cazare-biertan-review-pensiunea-unglerus.html


Like it? Share with your friends!

538
582 shares, 538 points

Comentarii

comentarii