DISTRIBUIȚI

Nu exista un loc mai indicat pentru a vizita cele mai frumoase castele, decât în Europa, lucru absolut normal, având în vedere vechimea si istoria bătrânului continent. Unele romantice, altele sinistre, castelele din Europa evocă un sentiment palpabil de melancolie și mirare. Majoritatea castelelor au servit drept fortărețe de apărare, în timp ce altele au fost construite doar pentru a etala puterea și influența familiilor regale. Iată un top al celor mai frumoase 10 castele din Europa, alcătuit de worldatlas.com.

Castelul Chenonceau din Franța

Castelul Chenonceau este o bijuterie a coroanei din Valea Loarei. Este situat pe malul râului Cher, într-un sat mic cunoscut sub numele de Chenoceaux. Castelul Chenonceau ce se laudă cu o arhitectură medieval gotică cu detalii renascentiste, este cel mai vizitat monument istoric privat din Franța. Șanțul exterior este locul ideal pentru lebede, iar picturile interioare poartă semnătura unor mari artiști precum Tintoretto, Van Dick, Correggio, Rubens. Grădina castelului păstrează vie amintirea istorică a amantelor ce au locuit acolo. Dormitoarele domnițelor ce au jucat un rol important în istoria castelului, sunt o marturie a rafinamentului acestora.

Castelul Peleș, România

Cum bine știm, castelul Peleș este o construcție neo-renascentistă, mai degrabă un palat considerat castel. Camerele au fiecare, o temă dedicată ce provine din vasta cultură a lumii. Castelul Peleș găzduiește unele dintre cele mai fine colecții din Europa, inclusiv statuete, picturi și mobilă. Grădina are câteva fântâni, trepte și piese decorative.

Castelul Malbork din Polonia

Castelul Malbork este situat în orașul polonez cu același nume și este compus din 3 castele diferite, separate prin șanțuri și turnuri. Este cel mai mare castel din lume dacă luam in calcul suprafața construită. Este un exemplu clasic de fortăreață medievală, o operă arhitecturală unică, având influențe de stil preluate de la castelele teutonilor și clădirile gotice din nord-estul Europei.

Castelul Hohenzollern din Germania

Acest castel se află la aproximativ 50 de km de Stuttgart, în apropierea Alpilor elvețieni. A fost reședința dinastiei Hohenzollern înainte de cel de-al doilea Război Mondial, cu origini de pe vremea împăraților Germaniei. Castelul este situat pe vârful muntelui Hohenzollern. Castelul a căzut în paragină în decursul secolului al 18-lea, fapt care a dus la demolarea unor clădiri și camere. Astăzi, singura clădire rămasă este capela medievală.

Castelul este plin de artefacte istorice printre care coroana regelui Wilhelm al II-lea sau uniforma regelui Frederick cel Mare. Castelul a fost distrus de un cutremur de pământ în 1978, iar reparațiile au durat până la mijlocul anilor ’90.

Kasteel de Haar, Olanda

Puține castele din Olanda pot rivaliza cu Kasteel de Haar, mai ales cu imaginea lui de fortăreață medievală. Acest castel de poveste se ridică maiestuos dintr-un parc cu copaci impresionanți, grădini vechi și iazuri. Castelul nu e faimos doar pentru arhitectura sa, ci și pentru interioare, grădini și capelă. Interiorul este decorat cu ornamente de lemn ce reflectă cultura romano-catolică, iar în exterior sunt peste 7000 de copaci și iazuri.

Castelul Corvinilor, România

Acest castel în stil gotic a fost construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întarituri, ce a servit drept fortăreață până în secolul al 14-lea. Este o constructie impunatoare, cu turnuri, bastioane si un donjon. Acest castel minunat are o sală a cavalerilor, poduri, forturi înalte, o curte bine întreținută, o capelă și 50 de camere decorate cu artă medievală. În curte se găsește o fântână sapata în piatră, de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. A durat 15 ani până au dat de apă, la 30 de metri adâncime. O pictură ce descrie legenda corbului care tine in cioc un inel de aur – simbol al familiei Corvinilor – poate fi admirată in aripa castelului, numită Matia.

Castelul de pe Insula Trakai, Lituania

Acesta este un palat istoric construit în stil gotic de către un duce lituanian, în secolul al 14-lea. A servit drept reședința ducelui încă de pe vremea în care Trakai era capitala Lituaniei. Întregul peisaj al insulei Trakai dictează arhitectura castelului ce a făcut loc câtorva lacuri ce înconjoară centrul istoric. Aici se organizează frecvent diferite expoziții, ceea ce reprezintă veritabile atracții pentru turiști, iar in prezent castelul este muzeu și gazda unor concerte impresionante.

Castelul Lacko din Suedia

Castelul Lacko  este asemenea frumoasei adormite, fără nici o renovare demnă de secolul 20. Interioarele originale din secolul al 17-lea pot fi admirate și azi.

Castelul a căzut complet sub tăcere când chiriașul său, Magnus Gabriel, a fost forțat să iasă din castel de către regele Karl al XI-lea, care a luat unele dintre obiectele prețioase ale castelului.  Spectacole de operă au loc anual în curtea interioară a castelului.

Citește mai mult: https://life.ro/cele-mai-frumoase-castele-din-europa/

DISTRIBUIȚI