584
1k share, 584 points

Chipul lui Decebal este o sculptură în stâncă pe malul Dunării, localizată între Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de Orşova. Cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei a fost finanţată şi promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1994-2004 şi au transformat zona într-un punct de atracţie turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele turistice locale, în special cele cunoscute de la Cazanele Dunării.

Specificaţiile sculpturii Chipul lui Decebal

  • Chipul lui Decebal are o dimensiune totală de 55m înălţime şi 25m lăţime.
  • Are cu 6 metri mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8 metri mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.
  • Doar nasul lui Decebal are 7 metri lungime şi 4 metri lăţime.
  • Construcţia a durat 10 ani şi a costat peste 1 milion de dolari.

Unde şi cum s-a construit Chipul lui Decebal

Mai exact, Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golfulMraconia. Locaţia este una deosebit de frumoasă, pentru că poate fi admirat fluviul şerpuind printre stâncile împădurite, printre care răsare şi cea cu imensa sculptură. Mai mult decât atât, punctul unde a fost sculptată stânca este şi locul cu cea mai mare adâncime a apei şi anume 120 metri!

12 sculptori alpinişti au lucrat la realizarea sculpturii pe parcursul celor 10 ani, sub conducerea sculptorului din Orşova Florin Cotarcea. Procesul de creaţie a început cu defrişarea copacilor şi a continuat prin curăţarea rocilor şi dinamitarea stâncii. Cei care au lucrat la realizarea colosului de piatră s-au supus numeroaselor pericole din zonă, printre care şi viperele, căldura de pe timpul verii şi înălţimea periculoasă. Aici s-au înregistrat și câteva incidente, însă niciunul nu a fost extrem de grav.


Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-chipul-lui-decebal-%E2%80%93-cea-mai-mare-sculptura-realizata-in-piatra-de-pe-teritoriul-europei


Like it? Share with your friends!

584
1k share, 584 points

Comentarii

comentarii