532
522 shares, 532 points

Croația este o destinație în care chiar și papilele gustative vor fi plăcut surprinse.  Nu poți spune că ai cunoscut un loc cu adevărat, dacă nu i-ai testat și gastronomia. De aceea, #valiza încurajează de fiecare dată călătorii să încerce preparatele locale, autentice, pe oriunde ajung. Chiar și în țările care nu par să fi descoperit secretele gătitului. Cu siguranță există ceva tradițional și acolo!

Croația este o țară în a cărei gastronomie se regăsesc, pe de-o parte, influențele iugoslave și, pe de altă parte, cele italienești. Ai putea crede că rezultatul este un amalgam de gusturi din care nu mai înțelegi nimic. Însă, în realitate, istoria țării se îmbină frumos și în farfurie.

În orașele elegante de pe Coasta Dalmată ( ex: Dubrovnik, Split), a alege un restaurant pentru cină poate fi o reală provocare. Asta pentru că pe fiecare străduță vei descoperi un alt loc elegant unde ți-ai dori să te așezi și să deschizi meniul.

img_4960 img_4859-1

Ok, am stabilit că va fi dificil să alegi o masă la care să te așezi. Dar ce anume trebuie să încerci neapărat din meniul restaurantelor în Croația?

Salată de caracatiță

Primul preparat pe care l-am ales din meniul croat a fost salata de caracatiță. Mi s-a părut o alegere potrivită pentru cină, fiind ușoară și delicioasă. O vei găsi pe la majoritatea restaurantelor, deci nu va fi greu să-ți amintești că trebuie neapărat să o încerci! ?

img_6564

Risotto negru sau crni rizot

Poate pentru mulți sună ciudat, dar eu am știut că vreau să îl încerc din prima clipă când l-am văzut în meniu. Ok, ok, recunosc. Știam de acasă ce delicii culinare nu trebuie ratate în Croația, pentru că îmi făcusem temele. Cum faci și tu acum! ?

Crni rizot este un rizotto cu fructe de mare (calamari), la care se folosește și cerneala acestora ce îi dă culoarea deosebită. Chiar este super delicios și merită încercat!

img_6563

Pasticada

Poate nu este cea mai reprezentativă poză, dar mie chiar mi-a plăcut. Într-adevăr, nu este un preparat pe placul oricui și poate fi cam greu pentru cină. Dar dacă ești în căutarea unei rețete tipic dalmate, trebuie să încerci pasticada (se pronunță pastițada). Îmi vine cam greu să explic pe scurt cum se prepară, mai ales că fiecare casă și familie din Dalmația are propria rețetă. Oricum, e vorba de carne de vită tocată și marinată îndelung, servită alături de gnocchi homemade.

img_6565

Fructe-de-mare

Desigur, și Croația este o destinație unde nu vei duce lipsă de meniuri cu fructe-de-mare. De altfel, am spus deja că o vacanță la Adriatică este incompletă fără componenta gastronomică, foarte bine reprezentată de calamari, crustacee, caracatițe sau midii. Yummy!

img_6581-1

Peka

Dacă vorbim de mâncăruri tradiționale croate, trebuie să ne referim și la peka, metoda prin care se prepară la jar tot felul de minunății -practic, orice tip de carne sau fructe-de-mare. Cel mai indicat este să mergi la un restaurant care pune accentul pe tradițiile croate sau la unul micuț, intim (eventual, o afacere de familie). Eu n-am reușit să gust peka, dar cu siguranță e pe listă pentru data viitoare.

peka

Brudet

Brudet este o altă mâncare tradițională, pe care ți-o va pune pe masă orice familie de pe Coasta Dalmată. E un fel de tocană cu pește și fructe-de-mare, preparată cu ceapă, roșii și condimente. De regulă, se servește cu mămăligă (polenta).

brodet-3

Rozata

Rozata este un fel de cremă de zahar ars, fiind chiar cel mai tradițional desert croat. Eu n-am apucat să o încerc, însă aș fi curioasă să văd dacă există diferențe față de gustul deja cunoscut.

frank-about-croatiacom-1

Prețuri

Croația nu este o țară ieftină. Prețurile de la restaurante îți vor ușura portofelul, dar nu mi s-au părut totuși exagerate. Nu am adăugat prețul pentru fiecare preparat în parte, deoarce acestea sunt destul de similare. O porție de fructe-de-mare sau pasticada costă între 80 și 120 kuna (10-15 euro), iar o pizza sau o porție de paste este în jur de 50-70 kuna (7-10 euro). Pentru cei cu buget redus, există alternativa fast-foodului, unde o tortilla cu pui este cam 30 kuna (4 euro), cea a patiseriilor cu plăcinte între 5 și 10 kuna (1-2 euro), dar și cea a supermarketului, cu prețuri chiar rezonabile.

O cupă de înghețată este între 7-10 kuna (1 euro-1,5 euro), o cafea costă cam 10 kuna (2 euro), iar o bere la terasă în jur de 20 kuna (2,5 euro).

Din câte am observat, nu sunt diferențe de preț între locurile foarte turistice. Am întâlnit cam aceleași prețuri și în Dubrovnik, Baska Voda, Split sau Plitvice. Cu siguranță, însă, în zonele mai puțin cunoscute, prețurile scad considerabil.

Acestea fiind spuse, cred că este destul de clar: Croația te așteaptă cu farfuria plină! ?

 

sursa: http://valizacucalatorii.ro/destinatii/europa/croatia/ce-mancam-in-croatia


Like it? Share with your friends!

532
522 shares, 532 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
25
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
5
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
45
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
35
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF