fbpx
527

Salinele nu sunt simple obiective turistice pe care să le vizitezi într-o vacanță, ci adevărate destinații pentru speleoterapie.
Medicii specialiști recomandă tot mai des vizita într-o salină naturală deoarece tratamentul este cât se poate de simplu și de natural. Inhalarea aerosolilor din salină are proprietăți curative, un adjuvant natural pentru diverse boli cronice. Salinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice.

Efectul sării asupra sistemului respirator este benefic, pentru că reduce iritația ce produce tusea, ba chiar ajută mult la recuperarea de astm bronșic, bronșite cronice, sinuzite. De asemenea, salinele pot fi de ajutor și în curele de mineralizare a organismului, cure de prevenire de boli și tratare de răceli ușoare.

Temperatura dintr-o salină este constantă, încadrandu-se de obicei între 11-16 grade Celsius, cu umiditate mare, de peste 70%. Posibilitatea de activare a alergiilor este mică, deoarece în saline aeropoluanții sunt rari, la fel ca și germenii patogeni

România este cunoscută pentru numărul mare de atracţii turistice naturale, dar şi pentru multele staţiuni de tratament pentru care pot opta turiştii în vacanţele lor. Salinele sunt combinaţia perfectă dintre acestea două, pentru că ai ocazia să admiri o atracţie naturală, construită din blocuri de sare, dar şi să beneficiezi de tratament în acelaşi timp.
 

Iată 5 dintre cele mai interesante saline din România pe care ar trebui să le vizitezi.

Salina Turda

Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume. Salina Turda este printre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume. Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.

Turiştii au la dispoziţie un centru de tratament performant, dar şi locuri de joacă cu mini-golf, biliard, carusel şi popice. Una dintre cele mai cunoscute atracţii este lacul de la nivelul inferior, pe care poţi face plimbări cu barca. În plus, vara te poţi bucura şi de Ştrandul Durgău şi de un centru spa pe tot parcursul anului.

Orașul Turda se află printre așezările vechi și importante ale României, alături de Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Orașul, dar și împrejurimile, sunt puternic încărcate de istorie și legende. Obiectivele turistice din Turda oferă, astfel, o călătorie magică turiștilor.

Recomandări de cazare în apropiere de Salina Turda

Booking.com

Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari este situată în staţiunea balneo-climaterică cu acelaşi nume. Aceasta este una dintre cele mai mari din ţara noastră, având o suprafaţă de peste 20000 m². Salina Ocnele Mari este amenajată la 226 de metri față de nivelul mării .


Parcul are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masa de biliard, locuri de joacă pentru copii , etc.

În Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN 67 (strada Copăcelu a municipiului Râmnicu Vâlcea) și strada Alexandru Ioan Cuza a orașului care se intersectează cu aceasta. Pe strada Alexandru Ioan Cuza , din Ocnele Mari , există un indicator „Spre Salină” iar după aprox.200 m se ajunge la locul unde sunt parcate microbuzele care transportă turiștii în subteran.

Recomandări de cazare în apropiere de Salina Ocnele Mari

Booking.com

Salina Târgu Ocna

Salina Târgu Ocna este o exploatare minieră a sării aflată în stațiunea balneoclimaterică Târgu Ocna din Județul Bacău. Este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România.

Salina Tg. Ocna este situată în inima Moldovei şi atrage o mulţiume de turişti în regiune prin numeroasele sale atracţii turistice din interior şi din împrejurimi. Baza turistică a salinei este locul în care turiştii se pot bucura de activităţi de agrement, de jocuri şi de sporturi. La aceasta se adaugă şi alte atracţii în interior, cum ar fi Biserica Sf. Varvara, sala de spectacole şi pista de carturi.

Baza de turism precum şi obiectivele turistice din Mină Trotuş sunt amplasate la orizontul IX, la 240 m adâncime. Accesul se face pe un plan înclinat, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.

Recomandări de cazare în apropiere de Salina Târgu Ocna

Booking.com

Salina Slănic Prahova

Salina Slănic Prahova este atracţia centrală a staţiunii balneo-climaterice Slănic. Aceasta este una dintre cele mai mari saline din ţara noastră şi o destinaţie importantă pentru turismul de tratament din regiune. Baza turistică din interiorul minei Unirea include terenuri de sport, un centru de tratament, locuri de joacă pentru copii, o pistă de carting şi multe altele.

Salina Slănic Prahova a fost recunoscută oficial ca stațiune turistică de interes național în anul 1853, iar de atunci mii de turiști din toată lumea ajung anual să o viziteze și să se bucure de beneficiile balneo pe care le oferă.

 Cu o dimensiune de 14 camere cu deschidere de 10 metri către tavan, 54 de metri înălțime și adâncime de 208 metri, Slănic Prahova își câștigă ușor locul fruntaș în ceea ce privește dimensiunea. În această salină lipsesc aproape total radiațiile și poluarea, efectuându-se constant teste și măsurături pentru a stabili exact calitatea aerului. Una dintre cele mai spectaculoase camere din salină este Sala Genezei, ce găzduiește busturile în sare ale lui Burebista, Decebal și Traian, precum și alte sculpturi specifice. 

Recomandări de cazare în apropiere de Salina Slănic Prahova

Booking.com

Salina Praid

Salina Praid din stațiunea Praid se află în partea centrală a României, în Depresiunea Praid-Sovata (peste 500m altitudine), pe valea Râului Târnava Mică. Aceasta este o staţiune sezonieră din judeţul Harghita.

Salina Praid e locul perfect pentru relaxare, petrecerea timpului liber alături de cei dragi și tratamente ce te vor ajuta să scapi de anumite afecțiuni. Salina Praid este una dintre salinele extrem de bine amenajate din ţara noastră şi în care turiştii pot participa la o mulţime de evenimente, precum festivaluri şi spectacole de teatru. Galeriile salinei includ un spaţiu dedicat artei, o biserică, un teren de joacă cu diverse atracţii atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, şi un muzeu dedicat sării şi mineritului.

Stațiunea Praid se află la o distanţă de 9 km de Sovata, judeţul Mureş. Masivul de sare are forma unei elipse. Aici se întâlneşte o vegetaţie adaptată la solul salin ce are aspect deosebit. La Praid se găsesc izvoare sărate hipertermale.

Salina Praid este o mină de sare gemă, fiind una dintre cele mai mari mine de sare din țară și Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici.

Temperatura în salină este de aproximativ 15 grade pe timpul verii. Salina Praid este vizitată, în timpul sezonului cald, de vizitatori și bolnavi care vin aici la tratament, numărul persoanelor ajungând până la cifra de 3000 persoane/zi.

Recomandări de cazare în apropiere de Salina Praid

Booking.com

Like it? Share with your friends!

527
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?