DISTRIBUIȚI

Ştranduri cu apă termală, o cetate veche de aproape 600 de ani şi un muzeu deschis într-un castel construit în urmă cu trei veacuri. Sunt doar câteva dintre obiectivele care atrag anual peste 150 de mii de români în oraşul maghiar Gyula, situat la doar 10 kilometri de graniţa cu ţara noastră. Angajaţii hotelurilor şi restaurantelor din zonă vă vor întâmpina într-o română perfectă.

Oraşul Gyula este considerat perla turismului balnear maghiar. Hotelurile de patru stele, ospitalitatea localnicilor dar şi ştrandul ce se întinde pe o suprafaţă de 8,5 hectare atrag în fiecare an peste jumătate de milion de turişti din toată lumea. Primele bazine au fost date în folosinţă în 1968, iar complexul termal a fost ridicat, de curând, la rangul de resort de cinci stele.

„În anul 1957 au început forajele și au găsit apă termală fierbinte cu o temperatură de 72 de grade, la o adâncime de 2005 metri. Normal în bazine apa este în stare răcită la o temperatură de 36-38 de grade”, afirmă Janos Kocsis, ghid turistic în Gyula.

Ştrandul din Gyula are acum şapte bazine exterioare, iar în patru dintre ele, turiştii se pot relaxa în apă termală. Celelalte trei bazine sunt dedicate iubitorilor de sporturi nautice.

Un bilet de intrare pentru adulţi costă 3.500 de forinţi, asta înseamnă aproximativ 12 euro. Pentru copiii până în 6 ani avem gratuitate, dar avem facilităţi şi pentru elevi, studenţi şi persoane vârstnice”, spune Fodor,  reprezentantul ștrandului din Gyula.

Anual aici ajung peste 150.000 de români. Pentru a-şi mări încontinuu numărul de oaspeţi de la noi din ţară, patronii şi-au şcolit angajaţii şi i-au pus să înveţe limba română.

„Foarte mulți clienți români. Le place foarte mult ciorba de fasole servită în pâine”, spune Janos Şeresi, bucătar în cadrul complexului.

La câţiva paşi de ştrand, descoperim castelul Almasy, vechi de trei secole. Construcţia a găzduit de-a lungul vremii trei mari familii de baroni: Harruckern, Wenckheim şi Almasy.

În anul 1720 au construit un castel mai mic aici pe acest loc, apoi două secole mai târziu l-au dărâmat. În 1740 au început construcția unui nou castel iar în 1801 a fost gata toată lucrarea așa cum se poate vedea acum”, afirmă Janos Kocsis, ghid turistic în Gyula.

Cei care trec pragul castelului au șansa să vadă cum trăiau familiile nobiliare dar şi argaţii acestora. Multe dintre piesele de mobilier nu sunt, însă, cele originale. Soldaţii ruşi au pustiit castelul la finalul celui de-al doilea Război Mondial.

„Expoziția noastră este unică nu doar prin multitudinea pieselor originale expuse cu ajutorul cărora putem vedea cum era viața nobilimii dar și a servitorilor care trăiau atunci ci și prin mijloace interactive, digitale care prezintă traiul din urmă cu 300 de ani din locația actuală”, spune Fabian Tamaș, reprezentantul Muzeului Almasy.

Un alt punct de atracție este Cetatea orașului Gyula, construită în perioada 1405-1445. Monumentul se află chiar în fața Castelului Almasy.

„Ne aflăm pe o insulă de odinioară și sper că va redeveni insulă peste cativa ani. Avem 24 de săli de expoziție, cu mobilier autentic și arme autentice”, spune Janos Kocsis, ghid turistic în Gyula.

În prezent în Gyula trăiesc peste 1.000 de români, majoritatea ortodocși. Pentru ei dar și pentru vizitatori, autoritățile locale au construit busturile lui Liviu Rebreanu și Nicolae Bălcescu chiar în centrul orașului. Tot aici funcționează o grădiniță, o școală generală dar și un liceu cu predare în limba română.

Înainte să părăsiţi oraşul Gyula, nu ezitaţi să vă opriţi la „cofetăria de 100 de ani”, aşa cum îi spun localnicii. Este a doua cea mai veche din Ungaria, iar oaspeţii sunt întâmpinaţi cu sute de feluri de ceaiuri și prăjituri.

 

sursa: http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/destinatia-de-vacanta-aleasa-de-peste-150-de-mii-de-romani-anual-621144

DISTRIBUIȚI