661
1.8k shares, 661 points

Doi tineri din România au ajuns în Brazilia, Thailanda şi Cambodgia şi au văzut o mare parte din Europa, bazându-se pe câteva aspecte esenţiale pentru planificare călătoriilor cu buget redus. Acum urmează să plece în Cuba şi au dezvăluit pentru „Adevărul“ câteva trucuri pe care oricine le poate folosi pentru a-şi face vacanţa visată cu bani puţini.

Cu siguranţă anul aceasta nu ai putut să rămâi imun la avalanşa de poze din destinaşii exotice de pe Facebook şi Instagram. Deşi ai putea cădea în tentaţia de a te gândi că o astfel de experienţă este destinată norocoşilor care îşi permit să cheltuiască 3.000-4.000 de euro într-o vacanţă, lucrurile nu stau chiar aşa. Anda Stoian (27 ani) şi Ionuţ Stan (27 ani), bloggerii de travel de pe Travelship.ro, au reuşit să ajungă în peste 30 de ţări cu un buget redus, prin aplicarea celor mai simple trucuri.

Au spart gheaţa în urmă cu trei ani, când au reuşit să ajungă în paradisul numit Bali şi în gigantica piscină aflată în aer liber la 150 metri înălţime – Infinity Pool by Marina Bay. Bilanţul: 2 săptămâni de neuitat, cu un buget de 1.500 de euro. Nu a fost o simplă întâmplare sau un noroc, ci o bună planificare.

Pe acelaşi model, au urmat în anii următori vacanţele la care visau. Aşa au ajuns în Brazilia, Thailanda şi Cambodgia şi au văzut o mare parte din Europa. Sunt pasionaţi de călătorii, însă în viaţa de zi cu zi lucrează în vânzări. Seara şi în weekend, călători neobosiţi, Anda şi Ionuţ sunt doi tineri care au prins drag de călătorit pentru că îşi doresc mai mult decât un all-inclusive o dată sau de două ori pe an şi mai mult decât un job într-o corporaţie. Călătoresc de 5 ani împreună şi au vizitat deja 30 de ţări. În decembrie mai adaugă pe listă Cuba şi America Centrală. Cei doi ne-au povestit totul despre secretele lor de planificare a unei vacanţe cu buget redus:

Planifică-ti zborurile în cele mai bune zile

Dacă vecinul tău de birou caută bilet de avion de joi până duminică seară, caută tu în perioada duminică-marţi. Companiile aeriene ştiu asta şi preţul în zilele de weekend este cu aproximativ 20%-25% mai mare decât în zilele din timpul săptămânii (spre exemplu, vinerea şi duminica sunt în general cele mai scumpe zile de zbor, iar cel mai bun preţ se găseşte de multe ori marţi cu întoarcere marţi sau miercuri cu întoarcere miercuri).

Alege un aeroport hub, european

Contează foarte mult şi aeroportul din care alegi să zbori. Bucureştiul nu este un hub aerian important în lume, aşa că şi zborurile către destinaţiile externe sunt limitate sau scumpe. Cel mai simplu este să cauţi zboruri către destinaţiile dorite din unul dintre hub-urile importante ale Europei, cum ar fi Milano, Bruxelles, Londra, Dublin sau Madrid. După ce ai cumpărat biletul cel mai important, ajungi pe aeroportul de legătură foarte simplu cu un zbor low-cost din Bucureşti.

Pune un „vânător de zbor“ să-ţi găsească cea mai bună variantă

Ţi se pare că nu eşti norocos şi nu ţi-ai găsit biletul dorit? Australienii de la Flightfox.com au pus la treabă cei mai pricepuţi oameni de flight hacking („vânători“ de zboruri). Pe ei îi plăteşti cu 50 de dolari, dar doar la final, după ce ţi-au găsit zborul dorit.

Cazează-te printre localnici

Alege cazări cât mai autentice, în general în mijlocul comunităţilor cu localnici, însă întotdeauna aproape de zona de interes pentru a economisi timp şi bani pe transport. Varianta cea mai des folosită este Airbnb, platforma ce a schimbat industria hotelieră în ultimii ani. Aici, cazaţi în casele localnicilor şi interacţionând adesea cu ei, ai parte de cele mai frumoase experienţe. O alternativă este Couchsurfing prin care localnicii îşi pun la dispoziţie chiar gratis casa lor.

Nu cumpăra tururi de agenţii de turism, ci creează-ţi propriile tururi

Dacă printr-o agenţie ai programul gata trimis pe e-mail astfel încât să vezi principalele atracţii, atunci când călătoreşti singur, îţi rămân la îndemână două variante:

Tool-uri: NomadicMatt.com (pentru ghidurile foarte bine sintetizate), Inspirock.com (foarte bună pentru o planificare în timp record a traseului), Travel.Sygic.com (pentru harta interactivă cu obiective). Ai şi varianta să rezervi tururi prin agenţiile locale, însă această variantă nu ajută deloc să te încadrezi în targetul de buget mic. Totuşi, există o variantă mai accesibilă, WithLocals.com, un fel de platformă al tururilor autentice organizate de localnici, după modelul Airbnb şi Uber.

Mănâncă tradiţional din locurile frecventate de localnici

Este recomandat să căutaţi tipurile de mâncare tradiţionale şi recomandările localnicilor pe WikiTravel.org (la secţiunea Eat se găsesc recomandări de localuri în funcţie de buget). „După, punem şi Tripadvisor-ul puţin la treabă pentru a citi review-urile restaurantelor alese de pe WikiTravel. Alţi aliaţi sunt Airbnb-ul (aici îţi poţi prepara singur micul-dejun sau cina), tururile rezervate prin WithLocals şi street food-ul (având grijă să cumpăraţi din locurile în care mănâncă şi localnicii)“, precizează cei doi.

Planifică transportul de acasă

Când vine vorba de transport, cea mai importantă regulă este să nu plecăm de acasă înainte de a ne interesa cum funcţionează transportul în ţara respectivă şi care sunt cele mai bune variante. „Nu ne urcăm în primul taxi care ne apare în cale, ştim dinainte aproximativ cam cât face o cursă şi dacă se negociază preţul, dar şi programul autobuzelor locale. Luaţi în calcul varianta de a închiria maşină, scuter sau bicicletă în funcţie de distanţe. În Asia e chiar necesar să intri în negociere, altfel o călătorie cu tuk-tuk-ul prin Bangkok ajunge să te coste cât un taxi în Londra“, explică Anda şi Ionuţ.

Te poţi informa cu privire la transportul local de pe Rome2Rio.com (îţi arată variante multiple de transport, preţuri, program, dar şi site-urile de unde poţi rezerva), WikiTravel.org (secţiunile Get in şi Get around cuprind toate informaţiile de bază legate de transport) şi atotştiutorul Google Maps.

Cei doi bloggeri garantează că toate acestea pot fi făcute în doar câteva ore petrecute pe internet, mod în care poţi economisi chiar şi până la 1.000 de euro. Pe Anda şi Ionuţ îi puteţi urmări pe Facebook, toată luna decembrie vor posta live din Cuba şi America Centrală.

Anda Stoian şi Ionuţ Stan au ajuns până acum în destinaţii exotice precum:

Singapore, Indonezia şi Malaezia: Singapore-Bali-Kuala Lumpur cu 1.500 de euro/persoană toţi banii scoşi din buzunar pentru această excursie de 2 săptămâni (inclusiv o noapte de cazare la Marina Bay).

Brazilia: Rio de Janeiro-cascada Iguazu, aflată la graniţa cu Argentina-Coasta Verde cu ale sale plaje de vis şi oraşe coloniale, megalopolisul Sao Paolo şi jungla amazoniană cu poarta sa de intrare Manaus. Toate costurile s-au ridicat la suma de 1.600 de euro per persoană, inclusiv zborurile cu parapanta.

Thailanda şi Cambodgia: insulele exotice Phi Phi, cu dormitul pe insula lui Di Caprio, Phi Phi Leh – incendiarul Bangkok – templele de la Angkor Wat şi capitala Cambodgiei, Phnom Penh. Aici au cheltuit 1.400 de euro de persoană. Urmeaza o lună în Cuba, Mexic, Belize şi Guatemala. Au ales spiritul latino al Americii Centrale şi tradiţionala Cuba lui Fidel.  10 zile în Cuba, 10 zile în Mexic, 5 în Belize şi 8 zile în Guatemala. Bugetul alocat este de 2.500 de euro de persoană.

Citeste mai mult: adev.ro/ohgf4a


Like it? Share with your friends!

661
1.8k shares, 661 points

Comentarii

comentarii