fbpx
552

Vara asta ne dă bătăi de cap cu valurile de căldură, cu temperaturi frecvent peste 35 de grade Celsius la umbră, care în oraș – și în București în special – devin aproape insuportabile. În ultimele săptămâni am tot fugit de toropeala din oraș, relativ aproape de București, în două locuri cunoscute mai mult localnicilor și iubitorilor de munte. Două locuri unde se ajunge în 2-3 ore cu mașina, unde temperatura este de 20-25 de grade în timpul zilei când în capitală sunt 40+, două locuri care sunt și puncte de plecare pe trasee spre creasta munților, două locuri care au devenit rapid preferatele noastre pentru campat.

Valea Strâmbu – Vama Buzăului

Unde este? La mai puțin de o oră de Brașov (aproximativ 50 de km), pe DN 10 (în direcția Întorsura Buzăului) până în localitatea Brădet, apoi pe DJ49A spre Acriș – Vama Buzăului și, la ieșirea din Vama Buzăului urmați indicatoarele turistice spre Cascada Urlătoarea. Aici, pe malul pârâului Strâmba sunt o mulțime de locuri grozave pentru campat.

Sunt o mulțime de locuri de campare pe malul pârâului, iar satul este la doar vreo 20 de minute de mers pe jos. Dacă aveți nevoie să vă aprovizionați cu alimente sau cu cărbuni pentru foc (noi, de exemplu, am uitat acasă bagajul cu toate vasele de camping și a trebuit să cumpărăm repede altele), sunt două magazine foarte bine dotate în centrul satului. Pentru a ajunge însă la ele vă recomand să mergeți cu mașina (sau cu bicicleta, dacă o aduceți), pentru că satul este foarte mare iar magazinele sunt în centru. La cel cu produse alimentare se poate plăti și cu cardul

Experienta cu rulota. De când călătoresc cu doi copii mici – unul sugar – mă preocupă foarte tare siguranța în locurile în care merg și analizez foarte bine orice plecare. De cele mai multe ori călătorim singuri – doar noi 4 – rareori ni se alătură și alți prieteni (unii nu sunt atât de aventuroși, cu alții nu reușim să ne sincronizăm nicicum) și după ce am experimentat camparea la cort într-o zonă în care eram doar noi mi-am zis că ne-ar trebui ceva în plus, ca să putem pune liniștiți capul pe pernă noaptea.

Așa că am închiriat pentru 4 zile o rulotă de 2-4 persoane și am plecat cu ea în munți. Foarte convenabil pentru noi și pentru locația pe care o alesesem pentru această escapadă de la căldură a fost că rulota de la HAFF.RO am preluat-o din Brașov și apoi am mai mers doar o oră dus și una întors cu ea – suficient cât să ne acomodăm cu condusul ei și să ne dorim una a noastră.

Deși mi-e clar că e nevoie de skills pentru a putea conduce mașina cu o remorcă – în cazul nostru cu rulota – soțul meu s-a descurcat remarcabil din prima clipă, practic nu am avut nicio emoție, nici măcar la parcarea ei într-un spațiu restrâns, între doi copaci, nici întoarcerea despre care el citise că e o manevră care poate pune probleme.

Poți conduce cu permis categoria B  un ansamblu format din autovehicul și remorcă având împreună maximum 4250 de kg, iar rulota nu trebuie să fie mai grea decât scrie în talon că poți tracta cu dispozitiv de frânare – litera F1.

Nu găsisem nicio informație despre camparea în Vama Buzăului înainte să plec acolo, localnicii pe care i-am întrebat la birtul din sat unde putem sta cu rulota acolo ne-au zis să mergem la Cheia (?!) și mi-era aproape clar de la început că vom fi, probabil, singuri acolo – mai ales pe timp de noapte. Iar ideea asta nu e foarte confortabilă, mai ales când ai doi copii mici după tine – ca idee, acum știu sigur că nu aș vrea să merg cu cortul acolo decât într-un grup mai mare.

În rulotă ne-am simțit super safe, în ultima seară aveam sentimentul că poiana toată ne aparține, că toți oamenii care fuseseră acolo în timpul zilei erau doar niște musafiri care acum plecaseră la casele lor iar noi, gazdele, rămânem în căsuța noastră. Căsuță în care am reușit performanța să ne culcăm, în fiecare noapte, mai devreme de ora 10.00.

Ce mi-a plăcut la camparea cu rulota?

Este complet greșit să compari o vacanță cu rulota cu una cu cortul, așa cum este greșit să compari rulota cu o cameră de hotel/pensiune. Sunt experiențe diferite, fiecare cu plusurile și minusurile lor așa că noi nu ne-am raportat niciun minut la celelalte, ne-am bucurat pur și simplu de moment. Bine, ca să fiu sinceră până la capăt, a fost un moment în care m-am bucurat foarte tare că nu suntem cu cortul – în prima noapte a plouat torențial, cu tunete și fulgere, a fost și foarte frig – în rulotă a fost suficient să pornim centrala termică (are o sobiță în interior), s-a făcut cald și zgomotul ploii era chiar plăcut.

Rulota pe care am avut-o noi estede 2-4 persoane, adică are un pat mare, dublu (de 1,40 cm lățime) în care am dormit perfect toți 4 în prima noapte. Zona în care sunt masa și canapeaua de colț se transformă în doi timpi și 3 mișcări în al doilea pat – la fel de confortabil, poate chiar mai lat decât patul principal – pat pe care l-a testat cu succes soțul meu două nopți la rând, ca să aibă copiii mai mult spațiu să se întoarcă pe toate părțile toată noaptea.

Dacă tot am adus vorba despre paturi, pentru noi a fost perfect să ajungem la destinație, să parcăm mașina și copiii să se poată culca imediat – n-a fost nevoie decât să întind cearșaful pe pat și gata, zona de dormit era pregătită. Ușa de la rulotă se poate fragmenta, astfel încât să se închidă doar un fel de paravan în partea de jos – pe care am găsit-o foarte utilă când lăsam copiii să doarmă și noi stăteam afară, astfel încât să nu iasă din rulotă fără știrea noastră.

În rulota închiriată nu veți găsi perne sau pături, trebuie să aduceți de acasă tot ce e necesar în acest sens. Noi am avut cearșafuri și câteva perne de voiaj iar sacii de dormit i-am folosit pentru învelit.

Rulota este echipată cu aragaz, pe care noi l-am folosit doar pentru ceai și cafea – pentru gătit am preferat focul de lemne sau mini-aragazul nostru portabil, însă cireașa de pe tort este frigiderul care răcește excelent și funcționează la 230V, 12V și la butelia cu gaz a rulotei, atunci când sunteți în sălbăticie, cum am fost noi. Nu am crezut foarte tare la început în puterea de răcire a frigiderului, așa că am pus în congelator câteva alimente care au înghețat bocnă. Ca idee, dacă folosiți butelia doar pentru a ține în funcțiune frigiderul, are o autonomie de 100 de zile.

Dulăpioarele din zona aragazului și a chiuvetei de la bucătărie mi-au fost foarte utile să depozitez toate ustensilele de gătit și pentru masă și să nu le ținem în sacoșe, în portbagajul mașinii. Și pentru copil a fost util, pentru că a reținut imediat unde se găsesc și își făcuse o rutină din a mă ajuta la pregătitul mesei, aducându-mi diverse lucruri pe care i le ceream.

Citește mai mult: travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

552
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?