540
602 shares, 540 points

Ora 9: Dimineaţa marea e umflată până în buza plajei dar la fel de liniștită ca o ciorbiţă caldă într-un castron. Orice barcagiu serios îţi va spune același lucru: dacă vrei să ajungi cu barca de pe Thailanda continentală pe Koh Kradan, până la botul calului, direct pe șezlong, trebui să pleci dimineaţă. Doar în prima parte a zilei le permite marea să nu atingă coralii cu motorul bărcii. „Long tail boats” se numesc bărcile cu care thailandezii se deplasează în zonele insulare. Tot cu „long tail boats” se plimbă și cei mai mulți dintre turiști. Sunt bărci lungi din lemn cu motorul atașat pe o tijă lungă pe care barcagii o mânuiesc cu mare iscusință, întorc barca pe loc și intră în zone în care apa e chiar mai mică de jumătate de metru. Localnicii care au înțeles potențialul pe care îl are transferul de turiști și-au aranjat bărcile cu fel de fel de accesorii și facilități. Unii au pus fâșii în culorile steagului Thailandei pe botul bărcii, umbrele care să-i apere de arsuri pe farangi, veste de salvare și scară metalică. În perioada sezonului turistic (noiembrie-februarie), există și bărci tip ferry-boat care fac legătura între continent „main land” – pontonul Kuan Tung Ku Pier și insulă. Prețul e de 350 bahts / persoană. Cu o barcă privată poți pleca de oriunde de pe coastă, trebuie doar să întrebi un localnic, orice thailandez din zonă are o barcă sau știe pe cineva care are o barcă.

  • 1 leu = 8,6 baths (noiembrie 2016)

Tot dimineața pleacă și bărcile de la Koh Kradan spre insulele din jur pentru excursii de câteva ore, jumătate de zi sau chiar o zi întreagă. Cea mai faimoasă excursie e cea spre Peștera de Smarald din Koh Mook unde poți intra doar înotând printr-o peșteră întunecată și foarte înfricoșătoare pentru mulți. Noroc de ghizii care te îndrumă și mai luminează din când în când calea cu o lanternă. La capătul tunelului dai de o lagună superbă înconjurată de stânci înalte de zeci de metri. Alte excursii te duc către celelalte insule (Koh Ngai, Koh Libong, Koh Chueak) sau în jurul lui Koh Kradan. În funcție de durată și de câte persoane se înscriu peste aceste excursii, prețurile diferă de la 200 de lei până la 2000 de lei.

Ora 11. Cum vezi soarele sus, e semn că e rost de snorkeling, atunci lumina intră perpendicular în apă și clarifică lumea subacvatică plină de pești coloraţi, scoici, corali, arici de mare și meduze. În jurul insulei Kradan sunt câteva zone perfecte pentru plutit cu orele deasupra apei. Cel mai accesibil loc e reciful de corali din fața resortului The Sevenseas unde, la doar câteva brațe de înot de plajă intri într-o lume subacvatică cum doar în filme mai văzusem. Sau într-un acvariu. Cel mai spectaculos loc pentru snorkeling este Ao Nang – în sudul insulei.

Ora 15. Spre după amiază se adună rapid norii și se pune de o ploaie scurtă și atât de caldă încât nu ai niciun motiv să fugi din calea-i. E semn că s-a făcut deja ora 16. Marea începe deja să se retragă așa că ai acces chiar și mai ușor la zonele cu corali și peștișori. Îți recomand să folosești o vestă de salvare care să te țină la suprafață indiferent de adâncimea apei și care să te împiedice să atingi aricii de mare. La The Sevenseas Resort, echipamentul de snorkeling, caiacul și vestele sunt gratuite.

Ora 17. Nu lăsa pisicile de pe Koh Kradan să te păcălească. Felul în care dorm tolănite pe leagăne după amiaza ar putea să te inducă în eroare. Nu-ți fixa ceasul după ele, pisicile dorm toată ziua, indiferent de nivelul mării. Văzând ce viață liniștită duc cotoii aici, ai crede că nu e picior de câine pe insulă. Nimic mai greșit! Sunt câțiva câini zvelți care abia așteaptă să-ți arate împrejurimile, nu trebuie decât să-i bagi în seamă. După amiaza însă e o perioadă bună pentru o tură de insulă (a se citi „jumătate de insulă” căci doar pe coasta estică te poți plimba, în rest sunt stânci abrupte). De-a lungul plajei sunt rânduite toate bungalow-urile, căsuțele și resorturile construite special pentru turiști. Cele mai ieftine sunt și printre cele mai romantice, așezate pe picioroange de bambus chiar pe malul mării. Doar câțiva saci de nisip așezați strategic le apără de flux.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/koh-kradan-thailanda.html


Like it? Share with your friends!

540
602 shares, 540 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
30
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
10
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
50
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
40
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF