DISTRIBUIȚI

Etiopia este situată în nord-estul Africii. Un platou la o înaltă altitudine care sa format din rocă vulcanică topită. Izolat printre stânci se află un loc creștin sfânt, Lalibela.

Lalibela este un oraș mic din nordul Etiopiei, care găzduește 11 biserici spectaculoase sculptate atât pe din afară cât și în interior dintr-o singură stâncă cu aproximativ 900 de ani în urmă. Creațiile cioplite au transformat acest oraș de munte într-un loc de mândrie și pelerinaj pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe Etiopene, atrăgând de la 80 000 la 100 000 de vizitatori în fiecare an.

Este unul din cele mai importante locuri pentru lumea Bisericii Ortodoxe Etiopene. Este o credință în aceea că pelerinii primesc aceeași binecuvântare ca și pelerinii de la Ierusalim, ei trebuie să vină cel puțin odată în viață aici. Și ei vin din toate colțurile țării.

Chiar dacă Lalibela se află într-o regiune îndepărtată a Etiopiei, credincioșii vor merge zile și chiar săptămâni, pentru a ajunge aici, mulți dintre ei traversează munții colțuroși desculț. Printre aceștea orbi, femei și persoane cu handicapuri care de asemenea se alătură pelerinajului, făcându-și cale de-a lungul drumurilor șerpuitoare și deluroase din Lalibela, pentru a ajunge la locurile sacre.

Ce face bisericile din Lalibela importante este că ele sunt și acum în uz, acestea nu sunt muzeuri; sunt o moștenire vie. În fiecare zi, în fiecare dimineață se fac slujbe în toate bisericile.

Etiopia este gazda unor dintre cele mai vechi biserici creștine din lume, care datează cu secolulul al patrulea și mai devreme. Biserica Ortodoxă Etiopeană a fost în componența Bisericii Copte Egiptene, dar care în 1959 și-a stabilit propriul patriarhat. Astăzi aproape două treimi din populația Africii de Est sunt creștini, cei mai mulți aparținând Bisericii Ortodoxe.

Nicăieri spiritualitatea urmașilor acestei biserici nu răsună mai tare decât în Lalibela. Orașul e plin de devotament; de-a lungul bisericilor veți găsi închinători rezemați de clădiri sărutând pereții vechi din stâncă, rugându-se în liniște sau citind texte religioase.

Lalibela – Monumente distinctive

Structurile medievale au fost comandate de regele Lalibela, a dinastiei Zagwe, care au condus cu cea mai mare parte a țării în trecut, în secolul al 12-lea.

Există mai multe legende legate de crearea bisericilor, una din care spune că oamenii lucrau în timpul zilei și îngerii accelerau construcția pe timp de noapte. Unii istorici spun că construcțiile au fost finalizate într-un ritm remarcabil, timp de 23 de ani.

Sculptate în rocă de tuf vulcanic, faimoasele biserici au fost construite într-o varietate de stiluri. Unele din ele au fost cioplite pe fața stâncii, pe când altele ca blocuri izolate, așa ca bisrica iconică Sfântul Grigore, construită în forma unei cruce. Un sistem complex și extins de șanțuri de drenaj, tuneluri și pasaje subterane conectează structurile subterane.


Read more: https://inbors.com/lalibela-biserici-cioplite-in-stanci/