567
872 shares, 567 points

Kiev este un adevărat cumul de ideologii politice, ortodoxism și revoluții recente. Capitală a Ucrainei, centru cultural și adăpost pentru trei milioane de suflete – acest oraș se întinde peste dealuri înverzite și peste insule împrejmuite de ape de râu, conectate prin poduri și linii de metrou.

Ne pare rău dacă te aștepți să triem cât se poate recomandările legate de Kiev. Nu ne lasă inima să facem așa ceva, trebuie văzut TOT ce-i de văzut! Iar pentru asta, am făcut echipă cu un localnic, pe numele lui Ross Rusakov, care s-a oferit să ne arate care-i sunt locurile favorite din oraș.

Află pacea în locul de pelerinaj din Kiev, cunoscut drept Lavra

Kiev-Pecherska Lavra este un complex gigant de mănăstiri ridicat într-unul dintre cartierele centrale (Pechersk), populat de călugări si pelerini și considerat unul dintre cele mai sfinte locuri ortodoxe. Orice iubitor de mediu va jubila auzind că mașinile sunt interzise în această zonă, unde o atmosferă de eternă pace își lăfăie șezutul, unde o arhitectură incredibilă este conservată de UNESCO și protejată de administrația locală. Turnul cu clopot de aici este unul dintre cele mai înalte puncte ale Kievului.

Dar dacă îți închipui că numai domuri de aur, peisaje grozave și hrană pentru suflet este tot ce găsești, nici nu știi cât de departe ești de adevăr. Cantina plasată în interiorul mănăstirii este deschisă publicului în fiecare zi și reprezintă locul unde călugării și pelerinii se reunesc deopotrivă, la aceeași coadă pentru mâncăruri ieftine și simple, pentru a schimba zâmbete și impresii.

Ești căutător neînfrânat de liniște și singurătate? Atunci vizitează Lavra după ora 18, când majoritatea grupurilor de turiști și-au luat tălpășița și au lăsat mănăstirea mai mult goală decât plină, într-un calm aproape absolut.

Lasă-te cuprins și răpit de venerație în fața statuii Patria Mamă

Lăsând în urma noastră zidurile mănăstirii și făcând câțiva pași mai încolo, vom da peste un monument sovietic extrem de disputat și aproape la fel de masiv, zis Patria Mamă. Statuia „Mamă” de 62 de metri înalță falnic o spadă lungă de 16 metri cu o mână, în vreme ce cealaltă, cu ajutorul unui scut, apără – sau amenință – oamenii din Kiev. Indiferent de interpretare, indisputabil este faptul că statuia impresionează.

A fost inaugurată în 1981, ca parte a Muzeului Patriotic al Războiului din 1941 – 1945, comemorând victoria sovietică din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Încă de atunci, Ucraina și-a câștigat independența, iar noi vânturi politice bat pe teritoriul țării; în 2015, de exemplu, parlamentul a scos în afara legii referințele la termenul „Marele Război Patriotic”, precum și alte simboluri comuniste, nume de străzi sau de monumente. În urma acestor amendamente, muzeul a fost redenumit Muzeul Național al Istoriei din Ucraina în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Da, scurt și la obiect, am spune.

Fă o plimbare pe Landscape Alley

Landscape Alley este o cărare absolut încântătoare ce străbate dealurile din Kiev, devenind însă cât se poate de plină în zilele însorite. Începe drumeția din fața Muzeului Național de Istorie și ține-o tot înainte pe cărarea șerpuită de circa 1 kilometru. Vei trece pe lângă Biserica Sfântul Andrei (construită în stil baroc) și vei admira o mulțime de obiecte de artă contemporană. După ce vei simți cum te cuprinde oboseala (sperăm că se va întâmpla asta la capătul kilometrului de cărare), cuibărește-te confortabil pe iarbă, deschide o sticlă de vin și pune-te pe analizat oamenii din jur. Sau citește o carte. Fiecăruia… cum îi place.

Nu departe de-această cărare vei da de una dintre cele mai vechi străzi pietonale din Kiev, stradă pavată, dar abruptă, zisă Descendentul lui Andrei (Andriyivskyy Descent), plină ochi de standuri cu suveniruri, magazine și restaurante. O altă cale de a coborî din zona istorică, înaltă a orașului până în cartierul aflat la cea mai mică altitudine (Podil) este funicularul plasat exact à côté de Catedrala Mikhailovsky. Și tare ai mai mânia pe Dumnezeu să nu intri să arunci o privire și aici.

Lasă-te prins în mrejele cartierului Podil

Situat de-a lungul malurilor râului Dnieper, Podil este unul dintre cele mai vechi cartiere din Kiev. Cu toate acestea, farmecul nu pare să-i slăbească deloc și s-a dus vestea cum că s-ar pricepe să atragă mai cu seamă tineret. Podil este classy, are propriile obiective istorice și înfățișează o arhitectură veche de toată frumusețea. În pofida acestor trăsături, are un suflet tânăr și îi place să găzduiască magazine și baruri, iar manifestările artistice știu că își vor găsi mereu aici un spațiu unde să se asorteze. Și la fel cum apa minerală se împletește de minune cu paharul de vin alb, la fel și Noul se contopește cu Vechiul într-o armonie deplină în cartierul Podil.

Amestecă-te în mulțimile din Parcul Taras Shevchenko

În parcul central Taras Shevchenko vei afla tot soiul de locuitori ai orașului, reuniți sub raze de soare și aer de pădure. Ia o pauză de la centrul zbuciumat al orașului și ascunde-te la umbra unuia dintre copacii bătrâni de secole, în timp ce urmărești oamenii ce se perindă pe lângă tine (sau citești o carte!).

Parcul, la fel ca și cartierul universitar în care se află, sunt denumite după poetul și pictorul ucrainean de renume, Taras Shevchenko.

Fă un tur în Cernobâl

Poate te va surprinde, poate nu… dar află că Cernobâl, spațiul considerat cândva drept unul dintre locurile letale ale planetei și o zonă absolut interzisă, este acum o atracție cât se poate de populară ce atrage mii de vizitatori în fiecare an. Atenție! Acestora nu le este permis să intre singuri în Zona Interzisă, așa că cel mai bine ai face să rezervi unul dintre numeroasele tururi organizate (Deinde, de exemplu). Asta îți va permite să te plimbi în jurul Centralei Nucleare de la Cernobâl și de-a lungul străzilor pustii din orașul-fantomă Prîpeat. Cum te vei simți? Probabil cu nimic mai jovial decât într-o lume ce tocmai a trecut prin apocalipsă.

Respiră puțin folclor ucrainean în Pyrohiv

După ce te saturi de aglomerația urbană, fumu-i specific, atmosfera încărcată de metropolă și de Cernobâl, vei simți cumva instinctiv că e momentul pentru un tur de o zi în Pyrohiv. Acest cartier situat în periferia sudică a Kievului ascunde Muzeul Arhitecturii Populare și a Vieții Rurale din Ucraina. Da, ai ghicit, un fel de Muzeul Satului din Herăstrău, doar că de dimensiunile unui parc uriaș, unde-i reprezentată arhitectura folclorică specifică tuturor regiunilor ucrainene. Nu uita să iei la tine măcar un sendviș înainte de intrare, pentru că vizita va dura ceva timp.


Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/lucruri-de-facut-in-kiev


Like it? Share with your friends!

567
872 shares, 567 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
45
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
25
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
15
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
5
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF