507
272 shares, 507 points

“10 lucruri pe care nu le stiai despre Maroc”

Dorisem sa vad Marocul, sau cel putin o parte din el dupa ce citisem un articol excelent pe un blog. Numele articolului era “10 lucruri pe care nu le stiai despre Maroc” , iar articolul in sine mi-a placut atat de mult incat am decis ca trebuie sa vad si eu cat se poate din acest Regat.  In scurta mea sedere nu am avut din pacate sansa de a experimenta toate cele 10 puncte citite in articolul mentionat dar la ele cred ca se pot adauga si altele.

“Ce ştii despre Maroc? Probabil că ştii că este o ţară arabă din Africa de Nord, cu o coastă la Oceanul Atlantic. Probabil că-ţi sunt cunoscute măcar din auzite oraşele Casablanca, Marrakech şi Tanger. Îmagini din piețele lor colorate pline de materiale vopsite în culori vii sau fotografii cu deșertul și cămilele locului ți-au trecut cu siguranță prin fața ochilor. Mai știai probabil că marocanii vorbesc arabă și franceză și sunt musulmani. Ce nu știai însă despre Maroc?” Acesta era preambulul articolului despre care va scriam in cele de mai sus si am decis sa le postez asa tocmai pentru a da o continuare.

Am intrat in Maroc pe mare, cu ferryul din Algeciras Spania. O calatorie de aproximativ o ora pana in Ceuta. Localitatea desi aflata pe continentul African apartine Spaniei. Aici am fost preulati de Ahmed, ghidul marocan si in 30 de minute am ajuns la granita cu Marocul. Prima impresie la vederea vamii a fost aceea ca ne intoarcem in timp. Mii de oameni agitati, cozi interminabile in terminalul de masini. Imi imaginam ca vom petrece ore bune. Desigur…m-am inselat. Ahmed ne-a repetat ca fotografiatul in zona de vama este strict interzis. Nu trebuia sa ne explice de ce… Din fericire, totul era atat de organizat incat in 15 minute eram in Maroc. Excursia, incluzand ferry ul costase 70 euro. Cetatenii romani au nevoie de pasaport cu valabilitate de minim 6 luni pentru a intra in Maroc. Nu este nevoie de viza.

Prima oprire a fost Tetuan, al doilea port ca marime al tarii, oras fondat in secolul III de berberi si care se traduce prin “ochii”. Explicatia este data de faptul ca orasul avea expunere spre Mediterana, de aici oavnd in raza orizontului Spania si Gibraltarul. Punctul de atractie al orasului este Mdina sau orasul vechi. Majoritatea oraselor arabe au o mdina care in zilele noastre sunt piete in care gasesti de la fructe si legume la haine si artizanat. O aglomeratie de nedescris, stradute inguste si intortochiate, tarabe cu orice iti puteai imagina. Peste tot se negociaza si am fost instruiti in acest sens. Arabii considera jugnire din partea cumparatorului daca acesta ofera un pret, vanzatorul este de acord dar turistul nu mai cumpara.

Am fost placut surprins de calitatea autostrazii si de curateni de pe intregul traseu. Eram curios sa aflu mai multe despre tara, oameni si am profitat de faptul ca Ahmed statea in autocar vis a vis de scaunul meu. Astfel am aflat ca haina purtata de marocani se numeste djellaba si este ca o roba cu gluga care se ia peste hainele obisnuite. Este tesuta in diverse culori si in functie de material difera ca pret de la cateva zeci de dolari pana la cateva mii. Pantofii traditionali se numesc babouche, sunt facuti din piele de diverse culori, cu diverse modele, atat pentru barbati cat si pentru femei. Pretul lor este de aproximativ 15 dolari.


Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/maroc/


Like it? Share with your friends!

507
272 shares, 507 points

Comentarii

comentarii