526
462 shares, 526 points

Panagia nu e cel mai cunoscut loc din Thassos, dar cu siguranţă este un sat pe care merită să-l explorezi în verile călduroase din insula elenă. Verdele măslinilor, albastrul mării şi nisipul auriu sunt doar câteva dintre farmecele oazei din Thassos şi asta pentru că la doar 10 kilometri din Limenas spre Skala Prinos se află Panagia, sat tradiţional grecesc, fostă capitală a insulei.


Imediat cum cobori de pe ferryboat şi te indrepţi către staţiunile insulei Thassos, drumul îngust urcă şerpuit prin munţi, prin păduri verzi de măslini şi pin, până aproape de satul Panagia. Panagia (“Maica Domnului” în greacă) are o vechime de 300 ani şi este construit în jurul bisericii dedicate Fecioarei Maria. La construirea ei s-a folosit marmura de la ruinele templelor antice iar arhitecura aduce aminte de bisericile bizantine din Kastoria (Grecia continentală).

Străduţele înguste şi abrupte abia permit accesul maşinilor pe pavajul de granit şi marmura, printre casele tipic greceşti înconjurate de curţi pline de flori. Poti face o plimbare şi un tur gratuit al unei fabrici de ulei de măsline autentică, ce funcţionează cu ajutorul apei. Alături există o fabrică mai modernă de unde poţi cumpăra ulei proaspăt făcut din măsline culese chiar de pe insulă. Potrivit tradiţiei grecilor, se spune că soarele, piatra, seceta, tăcerea şi singurătatea sunt cele cinci ingrediente care creează mediul ideal pentru măslini. De fapt, Thassos este renumită pentru marmura albă ca zăpada, uleiul de măsline, mierea şi vinul produse aici. Vinuldin Thassos este considerat unul dintre cele mai bune din Grecia, însăşi Regina Egiptului, Cleopatra, trimitea bărci în fiecare an pentru a-i aduce vinul. Se spunea că zeii din Olimp beau numai vinurile din Thassos.

Chiar dacă climatul este unul destul de secetos pe insulă, Panagia este împânzită de mici canale străbătute de izvoare. Una din fântânile din centru este înconjurată de o legendă conform căreia fetele care beau apă de aici se vor căsători cu un localnic. Platanii cu scorburile sculptate atrag deopotrivă localnici şi turişti în special seara când acestea sunt luminate.

Există în Thassos un loc perfect unde poţi să îţi închei o zi în care ai bătut străduţele întortochiate şi pietruite: Paradise Beach. Comanzi un frappé, te asezi pe nisip şi admiri apusul. E magnific! Şi tinerii şi bătrânii iau parte în linişte, seară de seară, la acest ritual, până când soarele dispare cu totul în Egee. Cu toţii se îndreaptă apoi spre tavernele de pe mal, care se animă dintr-o dată.

Eh, cu tavernele e o altă poveste. Pentru greci, cea mai importantă masă e cina, când se adună cu toţii şi povestesc peripeţiile de peste zi. Micile restaurante de la malul mării sunt, de cele mai multe ori, afaceri de familie aşa că să nu te mire dacă patronul, un fost marinar şi soţia ori copiii lui îţi vor fi, deopotrivă chelneri şi companioni. Profită de ocazie şi stai de vorbă cu ei; n-o să-ţi pară rău! Sunt atât de primitori încât, cel mai probabil, vă veţi împrieteni şi vei reveni acolo în fiecare seară.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/paradisul-din-thassos.html


Like it? Share with your friends!

526
462 shares, 526 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
20
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
50
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
40
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
30
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF