DISTRIBUIȚI

Prietenoși și sociabili din fire, am descusut-o pe Natalie Soysa, fotograf local care călătorește către nordul insulei mai des decât măturăm holul de la intrare cei mai mulți dintre noi. Ardeam de curiozitate să știm ce-o determină să bată drumul iar și iar. Și ea, amabilă cum nu se poate, ne-a povestit de ce continuă să bată drumul înapoi în această parte a insulei cât încă nu-i atinsă nici cu vârful degetului de către turismul de masă.

Nordul reînvie ușor, ușor din cenușă

A trecut prea mult timp în care Sri Lanka a fost victima clișeelor turistice răspândite cu prisosință în sudul insulei.

Nu e de judecat faptul că, atunci când spui Sri Lanka, ți se perindă prin fața ochilor copaci de nucă de cocos îmbrățișând insula și încadrând apusuri de soare perfecte. Posibil ca plaje înțesate de baruri și rânduri de magazine ce vând mărunțișuri colorate și irezistibile să-și facă și ele loc în cutiuța imaginației, iar puhoaie de turiști veniți la bronz, să ia cu asalt întregul tablou. Dar Sri Lanka are mult mai mult decât atât.

Un război lung de 30 de ani a ținut o mare parte din Sri Lanka, la ani lumină depărtare de restul insulei, iar pentru călători, asta a însemnat că, cei mai mulți, nu s-au putut lăuda că ar fi văzut tot ce avea insula de oferit. Norocul face că lucrurile s-au schimbat, iar la opt ani după terminarea războiului, nordul s-a refăcut încet, încet, trezindu-se la viață după zeci de ani de distrugere masivă.

Încă nu putem spune că sudul și nordul arată ca și cum vin din același aluat, dar asta-i mai degrabă un lucru bun. În acesta din urmă, vechea cultură și religia de demult nu au fost încă exploatate până la epuizare, iar viața este mai simplă, peisajele mai bogate și, de fapt totul se prezintă într-o formă nealterată.

Probabil nici dacă ai merge legat la ochi nu ai putea să ignori construcțiile maniacale și noile clădiri care se aciuează în oraș, dar nu te lăsa păcălit de această primă impresie. Nordicii de aici sunt oameni buni, blajini și le place să facă lucrurile în ritm… contemplativ. În plus, există o tăcere aici pe care (oximoronic) n-o vei auzi în nicio altă parte.

În plus, din nord lipsesc cu desăvârșire ofertele gândite, executate, împachetate, iar ție nu-ți rămân prea multe opțiuni decât să trăiești așa cum o fac localnicii. Dacă vrei să plătești pentru o experiență, ai face mai bine să-ți iei bilet în altă parte, dar dacă vrei să o trăiești… ei bine, aici e locul. Excentricități de mama focului, culori și căi cel puțin bizare de a ucide zilele vin la pachet fără ca un preț să se clatine șiret pe colț.

Plimbări în zori de zi

Pentru apusuri tăietoare de respirații, în recomandăm direcția sud din mijlocul insulei, dar dacă norocul face să ajungi spre nord, pândește cu luare aminte răsăriturile. Știm că te vei afla probabil în concediu, iar acesta și alarma de dimineață nu au făcut niciodată casă bună, dar crede-ne pe cuvânt, merită. Merită să începi de la 0 zilele care trec pe lângă tine fără să îmbulzească și să dea din coate și, curios, vei observa că oamenii merg cu același pas.

Jaffna, de exemplu, cunoscut cândva drept epicentrul cultural al nordului, se trezește la viață odată cu prima geană de lumină și tot atunci, femeile înveșmântate în sari de culorile păsărilor tropicale, încep a fi văzute plimbându-se țanțoș.

Cantinele și restaurantele vegetariene își încep programul la mijirea zorilor, scoțând la lumină gustări proaspăt prăjite (vadai) și clătite pregătite din făină de orez (thosai). Pe câteva dintre bunătățile înșirate le găsești preparate sub însemnele perfecțiunii și prețului simpatic la Malayan Café , numărul 36 de pe strada Power House Road, în același cartier cu piața orașului.

Psalmi fermecători se aud despicând orizontul la ițirea soarelui, iar oameni și bovine se strâng deopotrivă în cete.

Muncă făcută din pasiune

Lucrurile se desfășoară după norme tradiționale, iar șarmul ce se desprinde de aici este greu, dacă nu imposibil de descris.

Epoca industrială a ajuns în Sri Lanka (sau cel puțin în cea mai mare parte a ei) cu mult timp în urmă, dar în nord se petrece o cu totul altă poveste pentru că, până în zilele noastre, mașinile și producția de masă sunt greu de găsit. Meșteșugurile învățate din generație în generație sunt cele care continuă să înalțe statui, să sculpteze ornamente și să creeze ceea ce pe drept cuvânt s-ar putea numi „muncă făcută din pasiune”.

În vreme ce coasta sudică abundă de șaluri colorate, nordul se distinge prin covorașe sau obiecte din cupru înfățișând zeități. Îndrăznește să treci pragul unui atelier, într-o după-amiază ocupată, și urmărește bătrânul meșteșugar care lucrează acolo. Vei vedea că nu ai nevoie nici să cunoști limba, nici pe el că să te bucuri de scena ce ți se desfășoară în fața ochilor.

Cazări cum nu se poate mai autentice

Dacă ești în căutare de lux și confort, nu ai venit unde trebuia gonind către nord; după 8 seara străzile se-afundă în tăcere, iar pentru oamenii de aici, viața de noapte e doar o legendă. Dacă ții cu tot dinadinsul, află că în Jaffna, cel mai mare oraș al nordului, există un cinema 3D care rulează filme romantice în limba locală (dar bănuim că asta nu-ți aduce nicio consolare).

Să tot fie unul-două hoteluri mai fancy , dar pensiunile conduse și locuite de localnici abundă, fiind totodată și o caracteristică distinctivă pentru experiența în Jaffna. Insinuări ale picturilor arhitecturale portugheze, vibrante cum le știm, decorează aceste cazări coloniale (pentru că da, Sri Lanka a fost colonie portugheză).

Sarras Guest House, de exemplu, o pensiune ce poate fi judecată drept afacere de familie, este unul din aceste locuri ce ascund în spatele gardurilor, nu numai o experiență cât se poate de autentică, dar și o atmosferă hrănită de grădini și felinare, ce-ți cam rupe sufletul în ziua plecării.

Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/ghid-turistic-sri-lanka

DISTRIBUIȚI