551
712 shares, 551 points

Italienii au gelato, bulgarii au dulceața de trandafiri, francezii au croissantele și pain au choccolat, belgienii au gauffres iar turcii au baclavaua. Ce vreau să spun e că fiecare nație are un desert tradițional care e ca o carte de vizită. Pentru unele țări, așa cum e cazul Bulgariei, e chiar mai mult de-atât, e un brand de țară. Până la urmă e firesc să se întâmple așa, atunci când mai toți turiștii care ajung aici pleacă acasă cu cel puțin un produs pe bază de trandafiri.

Bucătăria unei țări se transformă ea însăși un obiectiv turistic atunci când mergem pe alte meleaguri. Combinația de gusturi și mirosuri care ne încântă papilele gustative e o amintire puternică, care de multe ori durează mai mult decât o imagine.

Și portughezii au un dulce care a trecut de multă vreme granițele țării, un desert care e pe toate to do lists ale turiștilor înainte de a veni aici și care e în topul tuturor după ce-și vor fi terminat vacanța. Portughezii au Pasteis de Belem.

Când închid ochii și mă gândesc la city break-ul din Lisabona, gura mi se inundă de aroma de scorțișoară caldă, pudrată peste crema bogată de vanilie care umplea coșulețul crocant, cu multe foi ale unei prăjiturici cu nume ușor exotic: Pastel de Belem (pasteis la plural). Literalmente, desertul care face furori printre turiștii veniți la Lisabona, se traduce prin prăjitură din Belem (n.a. Belem e un cartier al Lisabonei).

Povestea a început chiar în cartierul Belem, la Mănăstirea Jeronimos, unde călugării foloseau o cantitate impresionantă de albuș de ou pentru a apreta hainele. Din gălbenușuri erau nevoiți așadar să inventeze tot soiul de rețete și așa a apărut pastel de nata, un desert la care nu au avut acces decât călugării și asta până în 1837. Atunci, câțiva preoți au deschis prima patiserie care vindea dulcele misterios, cu scopul de a-și rotunji veniturile. Casa Pasteis de Belem, așa cum au numit-o călugării, a devenit repede populară printre negustori și călători pentru că se afla lângă port, la doi pași de Mănăstirea Jeronimos și de Turnul Belem, unde de fapt e și astăzi. Doar că acum are un alt nume: Antiga Confeitaria de Belem.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/culisele-antiga-confeitaria-pasteis-de-belem-lisabona.html


Like it? Share with your friends!

551
712 shares, 551 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
25
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
5
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
45
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
35
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF