565
852 shares, 565 points

Aminteam în ultimul articol faptul că prima seară din Bali am încheiat-o la o agenție de turism din Ubud, pentru a ne planifica următoarele zile. Eu făcusem zeci de simulări în lunile precedente, pe google maps, tot felul de trasee și credeam că mă prezint atotștiutor la agenție.

Doar că, odată pentru totdeauna, mi s-a adeverit zicala cu „socoteala de acasă”. Eu plănuiam să văd 7-8 cascade, care mai de care mai spectaculoasă și multe, foarte multe temple.

Și mi se părea complet realizabil, ținând cont că distanțele dintre obiective sunt relativ mici, de 20-30 km. Nu puteam să înțeleg de ce doamna de la agenție refuză să introducă măcar 2 cascade în traseul din prima zi.. de ce vrea să mă păcălească?

Mi-am dat seama că sunt pe lângă în momentul în care am pornit turul a doua zi, urcând spre nord. Drumurile deveneau din ce în ce mai înguste, șosele de munte, cu serpentine, și în acest fel ajungeai să faci 20 km într-o oră.

KOPI LUWAK – CEA MAI SCUMPĂ CAFEA DIN LUME

După micul dejun, am fost preluați de la hotel de un minivan privat și am început să descoperim insula Bali. Prima oprire, așa cum este frumos dimineața, la o cafea. Dar nu discutăm despre o cafea obișnuită, ci despre cea mai bună și scumpă cafea din lume, cel puțin așa umblă vorba..

Chiar dacă nu vi se pare destul de aromată, sau prețul nu vă sperie, rămâne oricum o cafea specială, măcar prin modul în care este produsă. Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele ingerate de un animal, civeta de palmier, nedigerată complet și apoi expulzată prin excremente.

Chiar dacă bobul de cafea nu este digerat, enzimele din tubul digestiv al animalului oferă o savoare specială și elimină gustul amar al cafelei. Excrementele civetei sunt atent strânse, spălate și ușor prăjite, pentru a nu distruge aromele dobândite. Acest sortiment de cafea a ajuns momentan la prețul de 400 eur/kg.

Ajunși la o fermă care se ocupă de prelucrarea acestui tip de cafea, am făcut un scurt tur în care ni s-a prezentat întregul proces, dar și animăluțele responsabile. La finalul turului am primit la degustare în jur de 12 tipuri de ceai și cafele. Contra-cost ne-am comandat și câte o cafea luwak, prețul pentru o ceașcă fiind de 6$.

Acest tip de ferme sunt foarte dese pe insulă, iar cei care vând Kopi Luwak sunt peste tot, în supermarketuri și prin piețe. Însă nu toate sunt originale, cele mai sigure fiind cele cumpărate direct de la producători.

ULUN DANU BERATAN – UN TEMPLU SIMBOL AL INSULEI

Următoarea oprire avea să fie la unul dintre cele mai simbolice temple din Bali, Ulun Danu Beratan. Este situat în centrul insulei, pe malul Lacului Beratan și a fost ridicat în sec. al XVII-lea, în numele treimii hinduse: Shiva, Brahma și Vishnu, dar și pentru zeița lacului, Dewi Danu.

Complexul de temple “plutitoare” cuprinde 4 grupuri de altare, cât și 4 porți poziționate în punctele cardinale. A devenit unul dintre cele mai fotografiate atracții din Bali, iar în curtea interioară ai posibilitatea să te pozezi alături de bufnițe, pitoni, vipere, și chiar cu vulpi zburătoare (unii dintre cei mai mare lilieci din lume).

Eu nu am avut curajul, dar nici interesul de a pune mâna pe așa ceva, cu atât mai mult încât mi se pare o cruzime să expui acele animale în soarele arzător, departe de condițiile lor de viață.

Citește mai mult: https://umblu-teleleu.ro/cascada-gitgit/


Like it? Share with your friends!

565
852 shares, 565 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
45
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
25
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
15
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
5
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF