547
672 shares, 547 points

Dacă m-ar fi întrebat cineva înainte să ajung în Zadar ce știu eu despre acest oraș, i-aș fi răaspuns că e în Croația, pe malul Adriaticii. Atât! Cu toate că e al doilea oraș ca mărime de pe Coasta Dalmației (după Split), are un centru istoric pe care îl iubești de la primii pași, câteva găselnițe unice în lume ale unui arhitect de geniu și o mulțime de atracții în apropiere de ar fi nevoie de cel puțin două săptămâni să le vezi pe îndelete, Zadar e un fel de Cenușăreasă a Coastei Dalmate. Însă această Cenușăreasă e pe cale să-și piardă condurul și să-i fie găsit de prinț.

De ce să mergi în Zadar – Cea mai bună destinație din Europa în 2016

Dacă faci un roadtrip pe Coasta Dalmației – cum am făcut și noi, e un punct bun de plecare ca să intri în atmosfera de vacanță, să iei primul contact cu Mediterana, să-i simți pulsul, să observi și să-i cunoști oamenii care sunt mereu zâmbitori, relaxați, puși pe glume. Diminețile în Zadar stau sub semnul cafelei aburinde pe care localnicii și turiștii o beau la terasele cochete din Old City (Centrul Vechi). Croații – și zadranii (așa se numesc locuitorii Zadarului) în special – au o poveste frumoasă cu cafenelele, pe care le considerau pe la 1800 că sunt prima dovadă a unui oraș civilizat. De altfel, prima cafenea din Zadar a fost deschisă în 1730 și cea mai veche din oraș este Cafeneaua Forum care funcționează continuu din 1796.

Zadar e un oraș efervescent, tot timpul sunt festivaluri, concerte, evenimente care îl însuflețesc, tinerii de la universitățile din oraș colindă străzile până târziu în noapte, vechiul centru are un vibe bun, oricât de obosit ai fi după o zi de vizitat una-alta nu te înduri să pleci la hotel.

Zadar are cea mai mare piață de pește din regiune (vinerea este nebunie aici, toate restaurantele vin pentru aprovizionare, mai ales că vinerea e și ziua în care – în special – se mănâncă pește în Croația), iar prețurile la restaurante sunt ceva mai mici decât în sudul țării.

Zadar oferă în fiecare seară ceva diferit de orice alt oraș de la Mediterana: un spectacol impresionant și nemaiîntâlnit de sunet și lumini. Zadranii au făcut marea să cânte (la propriu!) și au transformat soarele într-un imens ring disco, astfel că faleza e locul unde se adună toată lumea după apusul soarelui.

Și mai are ceva Zadar: o istorie pestriță fascinantă (a fost oraș roman, a făcut parte din Imperiul Venețian, din cel Austro-Ungar, apoi Croația, Iugoslavia) care se vede la fiecare pas pe străduțele cu piatra tocită de atâtea milioane de pași.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/vacanta-in-croatia-ce-poti-face-4-zile-in-zadar.html


Like it? Share with your friends!

547
672 shares, 547 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
50
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
30
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
20
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
10
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF