551
712 shares, 551 points

Split este cel mai mare oraș de pe Coasta Dalmației dar nu acesta e motivul pentru care e vizitat anual de milioane de turiști din toată lumea. Promenada romantică pe malul mării, orașul vechi și Palatul lui Dioclețian, portul și plajele de la malul Adriaticii, Dealul Marjan de unde poți avea pentru câteva clipe orașul la picioarele tale dar și apropierea de alte locuri minunate – Trogir, insula Brac și granița cu Bosnia-Herzegovina sunt câteva dintre motivele pentru care 4 zile în Split nu sunt nici pe departe suficiente.

Ziua 1: Split

Dacă ar trebui să definesc Split într-un singur cuvânt, i-aș spune că-i cosmopolit – ceea ce nu-i obișnuit pentru un oraș cu atâta istorie în spate.

Split e un oraș tipic mediteranean, cu case din piatră, obloane colorate-n verde la ferești, cârciumi pescărești – Konoba, în croată – la fiecare colțișor de stradă sau ascunse pe te-miri-unde, străduțe și ulicioare pavate cu piatră lustruită de pașii atâtor turiști și piațete cochete unde în fiecare moment al zilei se întâmplă câte ceva. Si, desigur, mai este Riva – promenada sau faleza de la malul mării, care e cel mai animat loc din oraș, și cel mai dichisit, cu cafenele și restaurante care au inclus în prețul meniului și un view grozav către port.

Split atrage turiștii cu o armă imbatabilă: Palatul lui Dioclețian, vechi de 1700 de ani, astăzi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Pavilionul central – Peristil – este locul unde în fiecare zi, la prânz, împăratul Dioclețian însuși iese să salute mulțimea. Spectacolul face deliciul turiștilor, care se adună în piață cu o jumătate de oră înainte și așteaptă cu sufletul la gură salutul, care durează în jur de 10-15 minute.

Sfatul meu este ca după ce se termină totul, să mai aștepți 5-10 minute să se disipeze toată mulțimea înainte să te aventurezi pe străduțe.

În stânga pieței centrale imperiale (Peristil) este Catedrala Svetog Dujma – patronul orașului – care are o particularitate între catedralele lumii. Mausoleul Împăratului Dioclețian, unul dintre cei mai mari persecutori ai creștinilor, a fost transformat în catedrală prin secolul al 7-lea, clădirea devenind astfel unul dintre cele mai vechi edificii creștine din lume. Turnul cu clopot al catedralei are o înălțime de aproape 60 de metri și se poate urca până în vârf – biletul costă aproximativ 2 euro (15 kuna). Efortul de a fi urcat scările abrupte și nesecurizate în vreun fel îți e răsplătit de o priveliște panoramică spre întreg orașul.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/vacanta-in-croatia-ce-poti-sa-faci-4-zile-in-split.html


Like it? Share with your friends!

551
712 shares, 551 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
40
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
20
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
10
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
50
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF