fbpx
517

Manastirile din Bucovina sunt adevarate capodopere ce desfata ochii oricui le priveste, si oricine ramane uimit de frumusetea acestor monumente stravechi si faimoase care atrag si astazi mii de vizitatori romani si straini anual.

Nu exista loc pe pamant care sa adaposteasca atat de multe lacase de cult care sa pastreze intacte dupa atatea secole frescele exterioare, arhitectura care aminteste de epoca de glorie a Moldovei si peisajul idilic ce le-a consacrat de-a lungul timpului. Manastirile impresioneaza prin peisajele ireale, culori unice, liniste si ospitalitatea gazdelor ce ii intampina pe vizitatorii ajunsi acolo.

Multe dintre manastiri reprezinta provocari chiar si pentru specialistii care de-a lungul timpului au studiat pigmentii folositi pentru pictura exterioara si inca nu au reusit sa descifreze in totalitate compozitia culorilor precum Albastrul de Voronet, Verdele de Arbore sau Rosul de Humor care le-a facut sa reziste atata vreme.

Din multimea de biserici si manastiri construite pe vreme lui Stefan cel Mare si a urmasilor lui, care au primit premiul „Marul de Aur” din partea Uniunii Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism, cele mai spectaculoase opt sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO, sapte dintre ele inca din anul 1993, iar una a primit aprobare in anul 2010. Iata care sunt bisericile manastirilor din Bucovina din acest patrimoniu:  Biserica „Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” (Manastirea Arbore), Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Manastirea Humor), Biserica „Buna Vestire” (Manastirea Moldovita), Biserica „Inaltarea Sf. Cruci” (Manastirea Patrauti), Biserica „Sf. Nicolae” (Manastirea Probota), Biserica „Sf. Gheorghe” (Suceava), Biserica „Sf. Gheorghe” (Manastirea Voronet), Biserica „Invierea Domnului” (Manastirea Sucevita).

Manastirea Voronet sau „Capela Sixtina a Estului”

Construita in anul 1488 in trei luni si trei saptamani, biserica este una din cele mai frumoase si mai valoroase ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare. Aceasta este situata la mica distanta de orasul Gura Humorului, pe valea raului Voronet, de unde i se trage si numele. Aceasta este una din putinele biserici care inca isi pastreaza forma initiala. Pictura murala interioara a Bisericii a fost realiza in mare masura in anul 1496, iar cea exterioara a fost realizata in perioada domniei lui Petru Rares si emana talent si multa imaginatie. Este celebru in lume albastrul de Voronet, realizat cu un pigment necunoscut pana astazi. O caracteristica speciala a picturii exterioare este prezenta elementelor traditionale, se vad arhanghelii care canta la buciume, instrumente specifice pastorilor acelor vremuri.

Manastirea Sucevita

Ridicata la finalul secolului al XVI-lea, de catre episcopul Radautiului de la acea vreme, Gheorghe Movila, Manastirea a fost recunoscuta in anul 1583, in perioada domniei lui Petru Schiopul. Manastirea este de asemenea o cetate fortificata, de aparare cu ziduri exterioare, in care fiecare perete are aproximativ 100 de metri lungime, aproape trei metri latime si aproape 6 metri inaltime, fiind si casa domneasca la acea vreme. Pictura exterioara este o capodopera medievala, in care culorile predominante sunt rosul si verdele crud.  Aceasta este ultima manastire din cele opt, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO la 1 august 2010.

Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita este o manastire fortificata, cu ziduri de aparare, construita de domnitorul Petru Rares in anul 1532. Pictura interioara si exterioara a acesteia dateaza din anul 1537, iar culoarele predominante sunt rosul-brun si galbenul. Dintre toate manastirile din Bucovina, la aceasta s-a conservat cel mai bine pictura.  La muzeul manastirii se pot gasi obiecte vechi ce au apartinut manastirii, dar si tronul domnitorului Petru Rares. Manastirea Moldovita este localizata in comuna Vatra Moldovitei.

Manastirea Putna

O manastire aparte pe plaiurile moldovenesti este Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare. De peste cinci veacuri, aceasta atrage credinciosii prin istoria si legendele sale care o invaluie. Situata inte Obcinele Bucovinei, intr-un loc extrem de pitoresc inconjurat de dealuri impadurite si de peisaje salbatice, manastirea poarta si in prezent urmele pamantesti ale ctitorului sau, fiind loc de odihna vesnica pentru domnitor si alti cativa membri ai familiei sale.

Cronicile vremii povestesc cum a fost aleasa locatia manastirii. Stefan cel Mare dorea sa construiasca o necropola, care sa fie totodata si fortificatie pentru aceasta zona. El a tras la intamplare cu arcul de pe Dealul Crucii, iar in locul in care s-a infipt sageata s-a pus temelia viitoarei manastiri. Trei ani mai tarziu, in 1469, lacasul de cult era complet construit si urma sa devina inima culturala a Moldovei. Putna impresioneaza prin maretia sa, dar si prin linistea sufleteasca pe care ti-o ofera. Intre zidurile groase de aparare strajuite de cele doua turnuri, Putna a reunit de-a lungul vremii un atelier de caligrafie, unul de broderie si o celebra scoala de muzica psaltica, fiind un centru al artei si culturii medievale sud-est europene in secolele XV-XVI.

Refacuta in repetate randuri, dupa cutremure, incendii si navaliri straine, manastirea este un ansamblu arhitectural, imbinand elementele moldovenesti specifice cu cele bizantine, gotice si renascentiste. La interior, biserica este impodobita cu picturi viu colorate pe fondul foitei de aur, infatisand chipuri de sfinti si scene biblice. Intre acestea se evidentiaza portretul domnitorului Stefan cel Mare si cel al lui Daniil, sihastru caruia voievodul ii cerea adesea sfatul. Compozitia murala in stil neobizantin, cu acorduri cromatice deosebite, fac din Putna una dintre cele mai reusite opere de arta manastireasca.

In ansamblul de la Putna se gaseste si chilia lui Daniil Sihastrul, o relicva a primelor asezari din Bucovina, care te intampina cu imaginea ei austera si, in acelasi timp, linistitoare. De asemenea, puteti vizita muzeul manastirii, unul dintre cele mai bogate si valoroase din tara. Aici se pastreaza o parte din tezaurul artistic si istoric al lacasului: manuscrise rare impodobite de migalosii caligrafi, broderii, covoare scumpe, miniaturi pictate de importanti artisti ai epocii, ornamente baroce, carti de cult, argintarie. Putna nu este doar un loc de reculegere si rugaciune, ci si o importanta lectie de cultura si istorie, mostenire pentru numeroase generatii.

Biserica Arbore

La biserica Arbore ajungeti cu usurinta, fiind situata chiar in inima satului omonim. Imprejmuita cu gard de lemn si avand o curte simpla, biserica nu pare sa aiba fastul celor ridicate de Stefan cel Mare. Fiind o ctitorie boiereasca, aceasta este construita din caramida si nu are turle, insa uimeste prin stilizare. Arcadele joase si arcele moldovenesti ii confera proportii echilibrate, iar in interior se pastreaza cel mai valoros insemn funerar de stil gotic din Moldova, chivotul de mormant al hatmanului Luca Arbore, ctitorul bisericii.

Frescele din interior se remarca prin arta portretului, infatisand membrii familiei lui Luca Arbore. Icoanele au nimburile aurite, semn al bogatiei reprezentantilor feudalitatii, chiar in acea perioada de conflicte permanente cu Poarta otomana. In picturile exterioare se remarca pigmentul albastru, atat de apreciat la Voronet, oferind acestora o nota fermecatoare si continuitatea spre cer. Asezata intr-un decor rural ce se deschide spre o vale larga unde adesea oamenii lucreaza pamantul cu spor, biserica Arbore este locul ideal pentru cugetare si restabilirea legaturii cu divinitatea.

Manastirea Humor

La 5 km vest de Campulung Moldovenesc, la capatul unui drum intesat de minunatele case moldovenesti ce incanta privirea, va asteapta Manastirea Humorului, perla bisericeasca nepretuita. Situata pe coama unei coline pe raul cu acelasi nume si imprejmuita de pajisti si dealuri, este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc.

Cladirea seamana cu o citadela in miniatura, avand chiar un turn de veghe de sine statator, inaltat de domnitorul Vasile Lupu, care a inconjurat bierica cu ziduri masive de piatra. Intre picturile exterioare, in a caror scene predomina rosul, se remarca “Arborele lui Ieseia”, care reface arborele genealogic al lui Iisus pana la origini. Icoanele de marimi diferite incadrate in rame aurite sau in sculpturi din lemn sunt dovada maiestriei pictorilor care au realizat la manastirea Humorului cele mai vechi fresce in aer liber din Moldova. Opera de arta si lacas de rugaciune, aceasta isi deschide portile tuturor celor care isi doresc sa gaseasca si sa regaseaca emotia patrunderii intr-un loc sfant, departe de zbuciumul oraselor.

Manastirea Probota

In nordul Moldovei, dragostea pentru frumos, daruirea si migala sunt calitati care se observa mai ales in construirea si pastrarea monumentelor, cu precadere in cazul lacasurilor de cult. La Suceava exista o dovada a stilului baroc moldovenesc – fosta Mitropolie a Moldovei si actuala manastire Sfantul Ioan cel Nou. Asemanatoare cu cele de la Humor si Moldovita, frescele infatiseaza scene din istoria crestinismului, remarcabile fiind Asediul Constantinopolului, Parabola fiului risipitor si Arborele lui Iesei, si chipuri de sfinti si filosofi antici.

La Patrauti, in apropierea unei paduri, intr-o zona extrem de linistita, Stefan cel Mare a ctitorit o biserica destinata sa ingrijeasca soldatii raniti in luptele din preajma Cetatii de scaun de la Suceava. Desi a fost jefuit inca din secolul al XVI-lea, asezamantul monahal elegant proportionat si imbinand elemente bizantine, gotice si renascentiste a rezistat eroic de-a lungul timpului. Deosebit de expresive, picturile exterioare dateaza din perioade diferite, insa isi pastreaza remarcabila valoare artistica. Localnicii din Patrauti au pastrat un obicei vechi, pe care il practica si acum la nevoie- cand vremea se inrautateste, satenii bat clopotele pentru a imprastia norii aducatori de grindina.

Manastirea Probota, ascunsa printre dealurile Moldovei, este un prilej de reflectare si reculegere pentru credinciosi, o ocazie de a aprecia arhitectura si pictura asezamintelor religioase. Construita pe ruinele unei constructii mai vechi, aceasta se distinge prin bolta pictata, amintind de Capela Sixtina de la Vatican. Bucurandu-se de o atentie deosebita din partea lui Petru Rares, manastirea adaposteste mormantul acestuia si ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei. In curtea-i linistita cu trandafiri si meri la a caror umbra va puteti odihni, biserica semeata de la Probota va invita sa-i admirati bogatia artistica si s-o descoperiti pe cea spirituala.

Salba de manastiri pictate din Moldova pastreaza o lume nealterata de modernitatea exagerata a zilelor noastre. Dragostea pentru sfintele taine si credinta i-au indemnat pe localnici sa intretina expresivitatea artistica a acestor lacasuri de cult si sa le duca mai departe istoria. Oameni simpli si primitori, moldovenii sunt gata oricand sa va impartaseasca legendele locului si sa va ofere putin din bogatia lor sufleteasca. Punte intre trecut si viitor, mostenire pentru intregi generatii, manastirile pictate care au rezistat in fata expansiunii otomane sunt invaluite si astazi de rugaciuni si cantece inaltate spre cer.


Sursa: romania-travel-guide.com


Like it? Share with your friends!

517
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?