fbpx
549

Călătoriile nu sunt doar despre locuri frumoase, în care să petrecem câteva momente cu prietenii și să realizăm niște fotografii. Atunci când vizităm un loc trebuie să știm mai multe despre el, despre istoria lui, cultură, despre oameni și tradițiile lor. Însă, mai există ceva ce de-a lungul timpului s-a afirmat puternic și a oferit regiunilor în parte o amprentă proprie și originală. 

Mai exact, fiecare zonă a țării s-a individualizat datorită acestui lucru. Cu siguranță v-ați gândit deja. Sunteți de acord că mâncarea tradițională românească a făcut ca regiunile să se diferențieze între ele? Ei bine, noi spunem că este adevărat, iar astăzi călătorim prin bucătăriile României pentru a gusta din cele mai bune preparate. Fiți pregătiți de un ospăț culinar online, ce sigur vă va convinge să vizitați aceste zone și să gustați din preparatele lor. 

Oamenii nu pot gândi bine, nu pot iubi bine, nu pot dormi bine, dacă nu au mâncat bine înainte.

Virginia Woolf

La masa dobrogenilor 

Pentru cei ce iubiți peștele, în regiunea Dobrogei veți avea parte de cele mai bune mâncăruri cu acest aliment. Renumită este ciorba de pește, acrită cu borș și aromată de câteva frunze de leuștean verde. Este o delicatesă pentru papilele gustative. Nu va lipsi mămăliga, peștele prăjit în crustă și mujdeiul de usturoi. Masa este servită, ar spune unii. Ajunși aici vă veți bucura de un pește bine pregătit, și să nu uităm de perla bucătăriei dobrogene, saramura de pește. 

La o vorbă oltenească 

Oameni frumoși, tradiții și obiceiuri…astfel este Oltenia. Cu siguranță veți fi primiți în casele localnicilor cu cele mai bune gânduri și pregătiri. Nu vă rușinați și gustați din ceea ce acești oameni vă vor oferi, căci mâncarea din Oltenia este absolut delicioasă. Cu cine să începem în afară de fabuloasa zacuscă, servită cu pâine de vatră? Rai pe cerul gurii, spun unii. Într-adevăr, rai rai, dar îl veți cunoaște când veți mânca din varza cu costiță afumată, din ciorba de praz și turta caldă pregătită în cuptor cu lemn și din fasolea cu cârnați de porc și mult pătrunjel. Ce ne putem dori mai mult? Probabil o porție de papanași dulci, cu dulceață de mure. 

La pas prin Moldova 

Am ajuns și în nordul țării, unde atât vă putem spune, rețele sunt pregătite tradițional, fiind moștenite de la o generație la alta. Moldovencele sunt unicele femei ce gătesc cu o precizie de nedescris. Probabil din acest motiv preparatele lor sunt absolut încântătoare la gust. Astfel că, așezati la masa moldovenească veți gusta din supa de pui cu tăieței de casă, faimoasă pentru gustul său dulceag și din ciorba rădăuțeană. Nu va lipsi platoul cu ouă, jumări, brânză și mămăligă, însoțit de ceapa roșie și paharul de palincă. La desert gospodinele vă vor servi cu delicioasele plăcinte cu dovleac, atât de aromate și gustoase. 

Pe pământul istoric transilvănean 

Transilvania a ajuns dincolo de hotare datorită poveștii lui Dracula, dar fiți siguri că și mâncarea a fost de lăudat. Se spune că în Trasnilvania mâncarea este grea și grasă, dar noi spunem că este pur și simplu minunată. Aici se mănâncă, nu se joacă. Așa că, pregătiți-vă de un adevărat ospăț din: ciorbă de pui cu tarhon,  ciorbă de fasole, tocăniță ardelenească din porc și veritabilul bulz ardelenesc. Renumit este și  balmoșul de la stână făcut din caș dulce de oaie, lapte, unt și mălai. 

Ca-n Muntenia nu-i niciunde 

Voie bună, distracție și veselie…astfel este o zi în Muntenia. Dacă veți nimeri în zi de sărbătoare, cu siguranță veți fi întâmpinați cu un grătar de mititei și multă carne. Totuși, în Muntenia este bine cunoscută ciorba de burtă și cea de văcuță, acompaniate de smântână și ardei iute. Probabil v-ați întrebat unde sunt faimoasele sarmale. Le regăsim prin toate regiunile, dar aici…aici au un gust aparte, delicios spunem noi.Cunoscute mai sunt și ciorba de cartofi și fasolea bătută, pe pâine coaptă în cuptor. Dacă țineți diete, ajunși în zonele Munteniei veți uita de ele. 

Astfel, călătoria de-a lungul bucătăriei tradiționale românești se încheie aici, însă, rămâne de făcut ca voi să luați țara la pas și să gustați din toate mâncărurile ce le veți întâlni. Nu ratați o astfel de oportunitate! Înainte de mânca din preparatele de peste granițe, haideți să ne îndrăgostim de ale noastre, căci știți: DRAGOSTEA TRECE PRIN STOMAC. 


Like it? Share with your friends!

549
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?