fbpx
550

De multe ori vizităm diverse locații fără să ne gândim unde suntem. Pare absurd, dar preocupați de sentimentul vacanței, de faptul că în sfârșit zilele libere au venit și acum urmează o serie de zeci de poze, uităm să asimilăm în ce fel de loc am ajuns. Pășim pe străzile orașelor, printre clădiri, prin parcuri, fără să ne mai întrebăm: dar oare ce poveste are acest oraș, cine a locuit într-o asemenea clădire, cine este autorul acestei statui? Iar asta se întâmplă doar din cauza faptului că suntem prea absorbiți de ideea de vacanță, că în sfârșit avem parte de una, în loc să ne putem bucura pe deplin de ea.

Ei bine, tocmai din acest motiv, călătorim astăzi pe străzile pavate ale unui oraș ce de-a lungul timpului s-a afirmat puternic în România și în topurile Europei. Despre ce locație este vorba? Începem prin 3 curiozități despre acest reper turistic important în țară: 

-acum 129 de ani acesta devenea primul oraș iluminat public stradal din întreaga Europa; 

-primul oraș din Europa de Est în care s-a circulat cu tramvaiul; 

-este numit și “Mica Viena” datorită culturii și al clădirilor ce datează din secolul XVIII. 

Dacă încă nu știți despre ce oraș este vorba, atunci trebuie să aflați că este Timișoara. Aici au avut loc unele dintre cele mai mari evenimente istorice, fiind încercată de-a lungul secolelor de foarte multe probleme: cuceriri, bătălii și revolte. Însă, în ciuda tuturor, Timișoara a rămas un oraș deosebit, aici regăsiți puncte turistice ce merită vizitate de către noi. Vorbim de clădiri ce datează din vechile timpuri, de statui și instituții ale căror arhitectură este o adevărată măiestrie. Nu degeaba mulți numesc acest oraș “Mica Viena”. Și pentru a nu mai lungi mult, pornim la pas pe străduțele sale pentru a descoperi câte ceva din frumusețea ei. 

Cele mai vizitate locuri 

Piața Victoriei

Cum spuneam, nu este suficient să vizităm un loc pe care doar să îl fotografiem, ca apoi să plecăm acasă, ci trebuie să cunoaștem și ceva din trecutul lui. Despre Piața Victoriei, cunoscută drept și Piața Operei, vă spunem că este locul în care sute de oameni s-au revoltat pentru prima dată în fața comunismului. Aici începea revolta din ‘89. Dacă veți privi atenți pe zidurile Operei, veți observa și astăzi urmele gloanțelor. Un episod istoric fără de egal din trecutul României avea loc aici. Astfel, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism. 

Muzeul Satului Bănățean 

Această locație își are și ea poveștile trecutului, însă ni le prezintă într-un mod diferit. Este vorba de un muzeu etnografic în aer liber, care înfățișează viața țăranilor din vechile timpuri, felul în care aceștia trăiau. Vom vizita casele tradiționale, unelte, haine și curțile, cara arată exact ca acum multe secole. O altă filă de istorie ce ar trebui știută de toate generațiile de astăzi, pentru că vorbim de strămoșii noștri, care într-un fel sau altul, ne-au condus spre ceea ce astăzi suntem. 

Piața Unirii

Cea mai frumoasă piață din Timișoara ar spune unii. Ei bine, și noi considerăm la fel, datorită clădirilor absolut minunate din jurul centrului. Colorate viu, cu o arhitectură realizată spectaculos de delicat, care se afirmă prin detaliile decorative absolut minunate. Aceste clădiri sunt dovada măiestriei celor ce le-au construit cu multe secole în urmă, pentru că așa cum spuneam, în Timișoara clădirile datează din vremuri foarte îndepărtate. Stilul predominant în acest oraș este cel baroc, un stil arhitectural încântător. În Piața Unirii veți putea regăsi de asemenea și Monumentul Sfintei Treimi, Casele Canonicilor, Palatul Baroc. 


Like it? Share with your friends!

550
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?