Crucile din cimitirul de la Pietriş, comuna Baldovinești, județul Olt, sunt unicat în România şi pot rivaliza oricând cu crucile din cimitirul vesel de la Săpânţa. Ele sunt, încă, realizate de ultimii 4 meşteri cruceri din localitate. Cimitirul este inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Olt la numărul: OT-IV-s-B-09111, cu denumirea de „Cimitirul de troiţe” sat Pietriş. Acest lucru ar trebui să protejeze locul, însă în ultimii ani, acest cimitir tinde să fie uitat! Oamenii din zonă nu-și mai comandă respectivele troițe, înlocuindu-le cu mai modernele cruci de marmură, sau metal cu sticlă.
Ineditul acestui cimitir constă în faptul că mormintele celor inhumați au la căpătâi o cruce de lemn vopsit, de multe ori în culori foarte puternice, cu o „pălărie“ de lemn deasupra. Aceste cruci sunt numite de localnici „troiţe“ sau „cruci cu pălărie“ și sunt un simbol al Olteniei. Ele sunt răspândite și în judeţele Dolj, Vâlcea şi chiar Gorj, sau Mehedinţi.
Întregul cimitir-monument istoric este însă într-o avansată stare de degradare. Specialiştii în monumente istorice din judeţ spun că, „de sute de ani, în localitatea Pietriş, există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn incizată şi pictată cu Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Iisus Hristos, sau Sfântul Nicolae, în funcţie de cel la capul căruia este pusă, femeie, bărbat, copil sau bătrân.” Azi se mai păstrează doar 60 – 70 astfel de cruci.
Marţi, 28 februarie 2012, a fost depus un proiect care îşi propunea salvarea tradiţiei locale din satul Pietriş, comuna Baldovineşti. Proiectul urmărește și constituirea, la nivelul localităţii, a unui atelier deschis, în care meşterii să poată realiza astfel de cruci, iar cei doritori să poată veni și învăța meșteșugul pentru a-l duce mai departe. Acest proiect nu a primit finanțare nici până în ziua de azi, iar specialiștii din zonă au început să se îngrijoreze de teama pierderii acestui tezaur cultural.