fbpx
566

Povestea frumoasă de la Zăbala pe domeniul Castelului Mikes

Am plecat de acasă în căutare de liniște, autentic, în căutarea unei case de oaspeți primitoare și a unui strop de magie. Ne-am oprit la The Machine House – Count Mikes Estate Transylvania și nu întâmplător, am verificat mai întâi review-urile de pe TripAdvisor, de pe Booking.com și de pe alte bloguri și mi-am dat seama că e exact de căutam.  În mijlocul Ținutului Conacelor, pe malul unui pârâu pe nume Zăbala, am găsit într-unul din weekendurile trecute un loc despre care merită să povestim mult și bine de-acum încolo. Un loc despre care nu greșim cu nimic dacă spunem că este, probabil, cel mai romantic din România și tot atât de potrivit pentru o vacanță în familie, cu copiii – cum am fost și noi.

Casă de oaspeți e cel mai nimerit apelativ pentru toată povestea frumoasă de la Zăbala, căci pe domeniul Castelului Mikes (chiar în castel) locuiesc moștenitorii familiei Mikes căreia i s-a confiscat proprietatea de către comuniști, dar care au reușit să o recupereze de la statul român și după multă muncă de restaurare au transformat-o în ceva remarcabil.

Cum ajungi la Zăbala/Zabola?

Zăbala e numele românesc al satului din Covasna, acolo unde este domeniul Castelului Mikes iar Zabola e numele unguresc. Din București ai varianta A3 sau DN1 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala (230 de km pe DN1 până la Ploiești și 250 de km pe A3 – mai mult, dar mai rapid – varianta pe care mergem noi mereu spre Ploiești).

Ce este The Machine House?

The Machine House este, momentan, căsuța cu cele mai multe camere pentru oaspeți de pe întreg domeniul Castelului Mikes – 6 ca să fiu mai precisă, adică Red Room, Orange Room, Yellow Room, Garden Room, Beam Room, Hunter’s Room. Clădirea aceasta a fost, începând cu anii 1900, casa motorului care genera curent electric pentru castel dar și pentru alte 4 sate din imprejurimi. Toate astea când în România de atunci, principala sursă de lumină era lampa cu gaz. Așa că numele nu este ales întâmplător, proprietarii au încercat să păstreze cât mai multe detalii din trecut.Tot domeniul e foarte bine îngrijit, fără să fie afectată însă sălbăticia locului; deși dincolo de poartă e satul, aici te simți ca în inima pădurii, aerul e tare și când bate vântul vuiește pădurea.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/review-castelul-mikes-din-zabala-probabil-cel-mai-romantic-loc-din-romania.html


Like it? Share with your friends!

566
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?