fbpx
573

În mijlocul Ținutului Conacelor, pe malul unui pârâu pe nume Zăbala, am găsit într-unul din weekendurile trecute un loc despre care merită să povestim mult și bine de-acum încolo. Un loc despre care nu greșim cu nimic dacă spunem că este, probabil, cel mai romantic din România și tot atât de potrivit pentru o vacanță în familie, cu copiii – cum am fost și noi.

Am plecat de acasă în căutare de liniște, autentic, în căutarea unei case de oaspeți primitoare și a unui strop de magie. Ne-am oprit la The Machine House – Count Mikes Estate Transylvania și nu întâmplător, am verificat mai întâi review-urile de pe TripAdvisor, de pe Booking.com și de pe alte bloguri și mi-am dat seama că e exact de căutam. 

Casă de oaspeți e cel mai nimerit apelativ pentru toată povestea frumoasă de la Zăbala, căci pe domeniul Castelului Mikes (chiar în castel) locuiesc moștenitorii familiei Mikes căreia i s-a confiscat proprietatea de către comuniști, dar care au reușit să o recupereze de la statul român și după multă muncă de restaurare au transformat-o în ceva remarcabil.

Cum ajungi la Zăbala/Zabola?

Zăbala e numele românesc al satului din Covasna, acolo unde este domeniul Castelului Mikes iar Zabola e numele unguresc. Din București ai varianta A3 sau DN1 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala (230 de km pe DN1 până la Ploiești și 250 de km pe A3 – mai mult, dar mai rapid – varianta pe care mergem noi mereu spre Ploiești).

Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.

De regulă, toată povestea durează în jur de 3,5 – 4 ore, șoseaua este asfaltată până la Castelul Mikes, pe care îl găsești ușor căci în centrul satului este indicator turistic. De acolo nu mai mergi mult, pe partea stângă a drumului sunt două porți mari de fier, trebuie doar să suni la interfon și se vor deschide. Pe noi ne-au surprins puțin, pentru că nu arată îmbietor, ne gândeam chiar că GPS-ul a luat-o razna, dar imediat ce am intrat pe domeniu nu mai conteneam cu wow-urile!


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/review-castelul-mikes-din-zabala-probabil-cel-mai-romantic-loc-din-romania.html


Like it? Share with your friends!

573
romtur.ro