fbpx
573

În mijlocul Ținutului Conacelor, pe malul unui pârâu pe nume Zăbala, am găsit într-unul din weekendurile trecute un loc despre care merită să povestim mult și bine de-acum încolo. Un loc despre care nu greșim cu nimic dacă spunem că este, probabil, cel mai romantic din România și tot atât de potrivit pentru o vacanță în familie, cu copiii – cum am fost și noi.

Am plecat de acasă în căutare de liniște, autentic, în căutarea unei case de oaspeți primitoare și a unui strop de magie. Ne-am oprit la The Machine House – Count Mikes Estate Transylvania și nu întâmplător, am verificat mai întâi review-urile de pe TripAdvisor, de pe Booking.com și de pe alte bloguri și mi-am dat seama că e exact de căutam. 

Casă de oaspeți e cel mai nimerit apelativ pentru toată povestea frumoasă de la Zăbala, căci pe domeniul Castelului Mikes (chiar în castel) locuiesc moștenitorii familiei Mikes căreia i s-a confiscat proprietatea de către comuniști, dar care au reușit să o recupereze de la statul român și după multă muncă de restaurare au transformat-o în ceva remarcabil.

Cum ajungi la Zăbala/Zabola?

Zăbala e numele românesc al satului din Covasna, acolo unde este domeniul Castelului Mikes iar Zabola e numele unguresc. Din București ai varianta A3 sau DN1 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala (230 de km pe DN1 până la Ploiești și 250 de km pe A3 – mai mult, dar mai rapid – varianta pe care mergem noi mereu spre Ploiești).

Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.

De regulă, toată povestea durează în jur de 3,5 – 4 ore, șoseaua este asfaltată până la Castelul Mikes, pe care îl găsești ușor căci în centrul satului este indicator turistic. De acolo nu mai mergi mult, pe partea stângă a drumului sunt două porți mari de fier, trebuie doar să suni la interfon și se vor deschide. Pe noi ne-au surprins puțin, pentru că nu arată îmbietor, ne gândeam chiar că GPS-ul a luat-o razna, dar imediat ce am intrat pe domeniu nu mai conteneam cu wow-urile!


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/review-castelul-mikes-din-zabala-probabil-cel-mai-romantic-loc-din-romania.html


Like it? Share with your friends!

573
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?