Ce ziceți de câteva zile la pas prin țară? Cum deja începem să ne planificăm vacanțele, ar trebui să adăugăm pe listă și un municipiu din România, ce datorită evenimentelor și clădirilor istorice, atrage anual zeci de turiști, dar totodată, și studenți din întreaga țară, fiind un oraș dezvoltat în domeniul educației.
Localizat în județul Mureș, în regiunea Transilvaniei, acest municipiu este centrul istoric al zonei, situat de-a lungul râului Mureș, a cărui istorie este legată de frăția sa cu râul Olt. Municipiul are o istorie bogată, fiind în vremurile îndepărtate, centrul economic, istoric și cultural al Ținutului Secuiesc, iar în zilele actuale este reședința județului Mureș. Cele mai atractive locuri în rândul turiștilor sunt reprezentate de: Piața Trandafirilor, mai exact centrul orașului, unde veți regăsi o serie de clădiri și instituții cu valoare istorică și culturală, Palatul Culturii sau Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, se remarcă arhitectura desprinsă din mai multe stiluri, reprezentative secolelor trecute.
În mod cert veți observa zidurile cetății, purtătoare ale unor povești cu încărcătură istorică, ce încântă privirile vizitatorilor, dar și stârnesc curiozitatea de a cunoaște câte ceva din trecutul medieval al orașului. Istoria este una vastă, unele documente atestă că Târgu Mureș datează ca și localitate încă din perioada preistorică. Asta datorită unor săpături arheologice prin care s-au găsit resturi de oase, obiecte de cremene și de bronz, locuințe preistorice și niște mici statuete ce datau încă din 2000 Î.HR.
Ce să vizitați în acest oraș?
O primă atracție a orașului sunt aleile de-a lungul cărora se află un șir, parcă fără de sfârșit, de înalți și falnici copaci. În orice anotimp ați ajunge, imaginea este una deosebită. Primăvara verdele acaparează privirile, natura fiind de o frumusețe aparte. Vara vă veți ascunde de razele arzătoare, pe sub coroanele bogate. Toamna veți păși pe covorul de frunze, privind cum ramurile se îmbracă în culorile focului, iar iarna o veți petrece de-a lungul drumului, admirând haina de nea așezată pe crengile înfrigurate.
După plimbările nostalgice, vizitați Teatrul Național, ce de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri. Probabil îl cunoașteți drept și Teatrul de Stat sau Teatrul Secuiesc. Aici au regizat oameni de renume precum: Victor Ioan Frunză și Dan Micu. De asemenea, pe scena teatrului au urcat actori mai ai filmului românesc: Florin Piersic, Alexandru Arșinel, Vlad Rădescu, Constantin Diplan și Ion Fiscuteanu.
Pentru a ne întoarce în perioada dualistă, centrul orașului, cu exactitate Piața Trandafirilor, găzduiește o serie de clădiri construite în stil baroc și neoclasic. Aici veți găsi fosta primărie, o atracție turistică majoră datorită arhitecturii sale, Palatul Culturii și Turnul Franciscanilor, un reper turistic important și atractiv.
În vizorul turiștilor sunt și evenimentele și festivalurile internaționale. Astfel că, veți putea participa la Festivalul de Film After-Native, Festivalul de Muzică Peninsula, Zilele Bernady și Zilele Studențești.