fbpx
526

Timișoara sau „Mica Vienă”, este unul din cele mai mari orașe din vestul țării cu care bănățenii se mândresc. Important centru istoric și cultural, orașul este renumit pentru bijuteriile arhitecturale și pentru curiozitățile care, până și pentru locuitorii din zonă, sunt încă un mister.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre capitala Banatului

  1. Este unul dintre orașele cu cele mai multe stăpâniri. Încă din antichitate, a fost stăpânit de  daci, romani iar mai apoi de ostrogoți, huni, gepizi, avari, bulgari, unguri, turci, austro-ungari și, în final, a revenit României, în 1920, prin încheierea Tratatului de la Trianon.
  2. Este primul oraș european care a inaugurat, în 1869, un tramvai. Acesta a fost construit din lemn în Viena și era tras de cai, fiind foarte încăpător pentru cel puțin 15 pasageri.
  3. Timișoara este primul oraș din Europa și al doilea oraș de pe glob, după New York, în care s-a introdus iluminatul electric stradal. În 1884, străzile au fost iluminate cu 731 de lămpi electrice. De mai bine de un secol, în fața Castelului Huniade încă se află 2 dintre acestea la locul lor inițial.
  4. Canalul Bega, considerat râu în trecut, a devenit primul navigabil din din țară, fapt ce a dus la creșterea comerțului din acele vremuri. Astfel, Timișoara și-a întărit rolul strategic și economic, transformându-l într-un centru economic aproape vital atât pe plan național, cât și internațional.
  5. A devenit „acasă” pentru numeroase minorități, astfel încât a primit mai multe denumiri de-a lungul timpului: Temesvar în ungurească, Temisvar în sârbă, Temeschwar sau Temeschburg în germană și Timisvar în bulgară.
  6. Primul actor care a interpretat rolul lui Tarzan, Johnny Weissmuller, este din Timișoara.
  7. În 1972, Timișoara a fost primul oraș de provincie care a câștigat campionatul național de rugby.
  8. Este un oraș renumit pentru Fabrica de Bere Timișoreana, construită în 1718. Este cea mai veche fabrică din România care funcționează și în prezent.
  9. Opera din Timișoara a fost contruită în stil austriac în perioada 1871-1875 de către arhitecții Helmer și Felner. Aceștia erau renumiți pentru teatrele Odessa și Budapesta construite în Viena.
  10. În Timișoara există 4 teatre care oferă spectacole în română, maghiară și germană: Teatrul german de stat al orașului, Teatrul de stat maghiar Csiky Gergely, Teatrul Național Mihai Eminescu și Teatrul de Păpuși Merlin.
  11. Aici se află cea mai mare școală cu predare în limba germană din țară. De asemenea, este locul unde a studiat Gerta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.
  12. Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfântul Gheorghe este cel mai important monument baroc din Banat. Catedrala Mitropolitană, cum mai este numită, a fost construită în secolul XVIII, având o înălțime de 80 de metri. Stilul moldovenesc al cupolei se îmbină perfect cu arcadele laterale construite în stil bizantin. Interiorul somptuos este de un farmec aparte, aici regăsindu-se nouă altare decorate în stil rococo de pictori și sculptori vienezi.
  13. În Timișoara, în anul 1883 a fost înființată prima fabrică de chibrituri din Ardeal și Banat. În ciuda denumirii, aceasta producea și unsoare de căruță, lacuri, grăsimi, albăstrală pentru rufe și creme pentru lustruit arme și ghete. După 8 decenii de funcționare, fabrica și-a oprit activitatea și singurul lucru care mai amintește de acea perioadă este coșul fabricii ce poartă inscripția “GYUFAGYÁR” (fabrica de chibrituri).  

Like it? Share with your friends!

526
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?