fbpx
556

Sunt locuri în România ce reușesc să taie respirația oricărui călător. Obiective turistice ce s-au afirmat prin frumusețea peisajelor, prin cultura și istoria lor. Acele locuri în care tradițiile si obiceiurile dăinuie pe cărările satelor tradiționale și care au reușit să impresioneze turiștii veniți din toate colțurile țării. Însă, există un loc atipic frumosului, un loc ce a stârnit curiozitatea multor oameni. Deține într-adevăr o frumusețe aparte, stranie și legendară, pentru că spun călătorii, acest loc este cu desăvârșire diferit de restul celor vizitate.

Care este locația ce a trezit interesul oamenilor și ce poveste ascunde? Ei bine, pentru a nu vă mai ține în suspans, astăzi ne îndreptăm atenția spre satul scufundat al României.

Această denumire a căpătat-o de-a lungul anilor, deoarece satul Geamăna nu mai este decât o întindere de haldă de steril. Astfel era numit satul acoperit în întregime până să aibă loc exploatările din zona Roșia Poieni, Geamăna. Astăzi este cunoscut drept ,,satul scufundat” din cauza lucrărilor de exploatare a cuprului de la Roșia Poieni.

Pentru a ajunge în acest loc veți parcurge drumul din Valea Arieșului, ajunși în cele din urmă în localitatea Lupșa. De aici urmează un viraj la dreapta, ajungând astfel în satul Pârâu-Cărbunari. Nu mai trebuie decât să mergeți aproximativ 7 kilometri cu mașina și veți ajunge în împrejurimile satului Geamăna.

Odată ce veți ajunge veți fi întâmpinați de o imaginea stranie, dar care paradoxal a ajuns atracție turistică la mare căutare în rândul călătorilor. Încă din îndepărtare o să observați turla bisericii, ce se înalță cu ultimele puteri deasupra haldei de steril. Spunem cu ,,ultimele puteri” deoarece în câțiva ani, spun cercetătorii, nici aceasta nu va mai fi vizibilă, amintirea satului dispărând pentru totdeauna. Turla este singura dovadă ce a mai rămas din frumoasa așezare ce odată reprezenta locația a zeci de familii.

Cum s-a desfășurat acest proces straniu?
Ei bine, totul a fost cauzat de exploatările de cupru din Roșia Poieni. Lucrările au demarat în anul 1977, oamenilor fiindu-le promise despăgubiri, însă, sumele atribuite au fost infime pe lângă cele promise. În anul 1986 a început deversarea sterilului ce a rezultat din spălarea minereului cu substanțe toxice. Lucrările din cariera de cupru Roșia Poieni sunt demarate și în ziua de astăzi, acesta fiind principalul motiv pentru care turla bisericii nu va mai fi vizibilă în scurt timp.

La 100 de metri sub aceste depuneri toxice se află satul Geamăna: locuințele, cimitirul și gospodariile sătenilor. Turla bisericii este încă vizibilă datorită faptului că a fost construită pe cel mai înalt deal din sat. Totul este toxic în jur, orice plantă sau copac care intră în contact cu halda de steril moare. Vă întrebați poate dacă astfel de activități sunt permise în zonă. Ei bine, da…au dreptul de a deversa până la nivelul drumului de contur. Locația va deveni probabil una lipsită de viață, dar care totuși atrage turiști curioși de a vedea cu proprii ochi ,,satul scufundat”.

Și noi recunoaștem că imaginea turlei din mijlocul unui pustiu toxic, ne atrage într-un mod aparte, oarecum straniu. Dacă sunteți interesați de a descoperi acest loc și de a-l pune pe lista celor vizitate, ei bine…nu rămâne de făcut decât să vă echipați de drum și să porniți într-o nouă călătorie.


Like it? Share with your friends!

556
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?