526
680 shares, 526 points

Pe drumul către Buzău – de la „Crucea Manafului” la „Biserica cu o piatră”, de la peșterile preistorice până la „Skoleta Ambrozie”.

Naeni este o așezare situată în apropiere de Buzău, în partea de sud-vest a Dealului Istrita, cu origini în epoca de piatră, așa cum demonstrează uneltele de piatră (dălți, ciocane) găsite în peșterile din deal. Încă din cele mai vechi timpuri, activitățile locuitorilor sunt cizelarea cu piatră, extragerea blocurilor de piatră ale carierei, agricultura și vinificația.

Un drum de pământ între podgorii merge spre Crucea Manafului, un monument impresionant realizat dintr-un singur bloc de piatră. Monumentul cuprinde o cruce și patru poli fixați pe un fascicul orizontal care înconjoară crucea. Anul 1846 este scris pe spate, precum și numele domnitorului Gheorghe Dimitrie Bibescu.

Mergând mai departe spre cariera de piatră, vom găsi Biserica de la One Stone, construită din travertinul Naieni. Unicitatea acestei biserici este dată de iconostasul sculptat în calcar. Icoanele pridvorului bisericii sunt de asemenea impresionante, care au fost făcute ca relief redus de ceramica pictată în stil bizantin.

În apropiere, pe vârful dealului Istrita, într-un peisaj magnific, sunt amplasate mai multe peșteri preistorice în care au fost descoperite unelte și arme, precum și picturi rupestrale, cenușă și moaște din vremea dacilor și un altar ridicat în timpul începuturilor creștinismului.

La nord, pe Dealul Tigoarei, la marginea carierei de piatră, se găsesc multe lucrări sculptate în piatră. Acestea au fost realizate de cei care au participat la taberele de sculptură organizate aici. Lucrările de intrare în tabără formează ansamblul sculptural numit Dacologie. O altă lucrare găsită în tabără este „Vocea pietrei”, reprezentând o fată care cânta dintr-un alpenhorn.

Mergând pe poteca spre vârful dealului Istrita, ajungem la o poiană cu o mică pădure și cruce albă pe care este scris „Mănăstirea Ambrozie Pustnicul”. Aici avem cea mai bună vedere a zidului sudic al dealului Soimilor și, la dreapta, a locuinței rupestrale numită „Ambrozie Skete”, care a fost declarată patrimoniu mondial. Aici, călugărul Ambrozie a trăit în singurătate până în 1980, când a murit.


Sursa: imperialtransilvania.com

Booking.com

Like it? Share with your friends!

526
680 shares, 526 points

Comentarii

comentarii