Ultima sâmbătă din august ne-a găsit într-un sat mititel, ascuns bine printre dealurile domoale ale Podișului Hârtibaciului. Ilimbav e un sătuc din județul Sibiu, unde ajungi pe un drum ireal de frumos – prin păduri, peste pășuni pe care pasc liniștite văcuțele fericite și oițele gălăgioase, prin sate săsești cu case mari și frumoase. Acolo s-au adunat la sfârșit de vară călduroasă mai bine de 150 de oameni, toți unul și unul de-ți era mai mare dragul să îi privești.
În ultima sâmbătă a fiecărei luni, din aprilie până în septembrie, bucătăresele din 6 sate din Sibiu și Mureș gătesc bunătăți săsești și împreună cu artiști locali încing câte o petrecere în aer liber pentru oaspeții veniți din toate colțurile țării. Este un mod grozav să descoperi Transilvania rurală mai puțin cunoscută, să pătrunzi în comunitățile locale și să îți faci prieteni printre localnici și, desigur, să nu uităm de mâncărurile pregătite cu drag pentru musafiri.
Altfel spus, la fiecare sfârșit de lună, în curtea unor localnici din câte un sat frumos din inima Transilvaniei, se întind mese cu fel de fel de mâncăruri tradiționale, gătite pe îndelete, din produse locale. Ceaunele uriașe bolborosesc pe pirostrii, oalele cu ciorbă aburindă fierb la foc mocnit, se aduce brânză proaspătă, zacuscă, jumări, legume din grădină, plăcinte moi și pufoase și alte asemenea. Pe lângă asta, se bea suc așa cum îmi dădea bunica în copilărie: sirop natural îndoit cu apă rece.
Cel mai mult mi-a plăcut însă atmosfera de la brunch: un garden party unde s-au strâns numai oameni care iubesc natura, tradițiile și satul românesc, o petrecere în miezul zilei unde copiii au alergat nestingheriți de colo-colo, bebelușii am dormit la umbra merilor, părinții au lenevit pe baloții de paie iar bărbații au dezbătut probleme cu un pahar de vin sau o bere în mână.
Dar la Transilvanian Brunch nu e vorba doar despre mâncare bună, ca la mama acasă. E mai mult decât atât, e cea mai bună ocazie să cunoaștem mai bine ce înseamnă cu adevărat Transilvania: fie că e vorba despre o vizită la biserica fortificată din sat, de un spectacol oferit de artiști locali, de producători care vin cu drag cu obiecte sau produse meșterite de ei – la Ilimbăv erau mături, șosete de lână, miere și alte dulcegării de la albine, gemuri și dulcețuri, fel de fel de siropuri și brânzeturi.
Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/cum-fost-la-transylvanian-brunch.html