545
665 shares, 545 points

Legenda contelui Dracula este un fel de jackpot pentru Castelul Bran. E o minge de tenis perfect aruncată la fileu. Este un motiv pentru a-i ridica o statie lui Bram Stoker, care, prin cartea lui, a dat turismului românesc o mare șansă.

Legenda lui Dracula

A fost odată ca niciodată un scriitor inspirat de credințele românești referitoare la vampiri și strigoi. Pe măsură ce călimara acestuia se golea, legenda contelui Dracula devenea tot mai vie. Și uite așa, 1897 este anul în care Bram Stoker publică faimosul roman, iar Transilvania se schimbă pentru totdeauna.

Ce contează că Vlad Țepeș n-avea colți? Ce importanță are că acesta n-a locuit niciodată la Bran? Cui îi pasă că n-a existat niciun sicriu? Turiștii străini sunt fascinați de această legendă, iar noi trebuie să profităm din plin de asta.

dscf4340

În romanul lui Stoker, Dracula este un conte din Transilvania, un vampir cu multe secole la activ, stăpân al unui castel situat undeva în Munții Carpați, a cărui descriere coincide perfect cu cea a castelului Bran. Se pare că acesta avea o reputație impecabilă printre vampiri, căci ar fi studiat Magia Neagră la o academie din apropiere de orașul Sibiu (Hermannstadt).
Contele Dracula a fost asociat cu Vlad Țepeș, domnitor al Țării Românești între 1456-1462 și în anul 1467, acesta fiind descris de istoricii vremii ca un despot nemilos și însetat de sânge. Mai ales că metoda sa de execuție favorită era trasul în țeapă, de unde și-a obținut și numele. Se pare că în anul 1462,  Vlad Țepeș a fost luat prizonier de regele Ungariei, Matei Corvinul, și închis timp de două luni la Castelul Bran. De acolo, el a fost transferat la Fortăreața Visegrad, aceasta fiind singura legătură pe care a avut-o cu castelul. Paradoxal, nu?

De altfel, există tot felul de povești cu privire la cruzimea voievodului, răspândite în mare parte de ungurii care porniseră o campanie de denigrare împotriva lui. Se spune că nu stătea prea bine cu nervii și se hotăra de multe ori subit să le reteze soldaților nasurile, limbile sau urechile, din cine știe ce motiv neînsemnat. O altă poveste spune că niște soli turci veniți cu vești nu și-au dat turbanele jos din cap, în semn de respect. Vlad s-a simțit tare ofensat și astfel, a poruncit să li se bată turbanele în cap, cu piroane de fier. Sau se mai povestește că, într-o zi, Vlad Țepeș a întâlnit pe stradă un om cu cămașa murdară. Drept pentru care, s-a dus acasă la acesta și a poruncit ca nevasta lui să fie trasă în țeapă, pentru că era prea leneșă.

Cui îi pasă dacă este adevărat sau nu? Până la urmă, istoria îi face și dreptate, vorbind despre curajul lui Vlad în luptele cu otomanii. Dar toate sunt povești despre un voievod care a inspirat legende sângeroase. Povești care vând. Povești de care turismul nostru are nevoie.

Despre castel

Cu toate că vampirii sunt doar o legendă, există totuși o atmosferă macabră în castel. Instrumentele de tortură ne reamintesc de trecutul medieval sângeros, pentru că ceva bloodytot există în istorie.

Castelul adăpostește Muzeul Bran, care se întinde pe patru etaje. Aici sunt expuse colecții de ceramică, arme și armuri. De asemenea, în castel pot fi admirate colecții de mobilier care au aparținut familiei de Habsburg, deși pe multe dintre ele le-am pierdut, astfel că întregul edificiu a rămas cam gol. Noroc că într-una din încăperile castelului a fost amenajată o cameră Bram Stoker, unde este prezentată legenda contelui Dracula vs. cea a lui Vlad Țepeș. Smart move, era și cazul!

Dacă ne raportăm la adevăr și istorie, atunci castelul a fost inițial o fortăreață construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212, urmând să fie cucerită de sași pe final de secol al XIII-lea, pentru a apăra Brașovul. La 1920, locuitorii Brașovului îi dăruiesc Reginei Maria castelul, aceasta fiind considerată „o mare regină, răspândindu-şi binecuvântarea oriunde ar merge şi cucerind, astfel, cu un avânt irezistibil, inimile tuturor locuitorilor ţării”. Prin urmare, Castelul Bran intră în etapa sa de reședință regală.

Prețul unui bilet întreg este 35 RON, dar există reduceri pentru anumite vârste și grupuri. Mai multe info găsești pe site-ul castelului, care chiar îmi place!

Turiști în cifre

În 2015, Castelul Bran a fost vizitat de peste 632.000 de turişti, dintre care 60% străini din ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Israel, Japonia, Franţa şi Germania. Cifrele sunt îmbucurătoare, așa că nu ne rămâne decât să exploatăm și mai mult legenda lui Dracula.

 • Sursă: digi24.ro

  EvenimenteAm văzut că la castel se organizează o serie de evenimente, precum seri de jazz, tururi nocturne (care ar trebui să fie mult mai regulate, din punctul meu de vedere), festivaluri dedicate copiilor și, cel mai important…petreceri de Halloween!

  Cu toate acestea, cred că ar trebui să promovăm mult mai mult evenimentul de Halloween, ar putea fi unul de mare amploare la nivel internațional. Eventual- un festival, chiar dacă vremea nu este neapărat favorabilă pe final de octombrie. Desigur, pentru asta trebuie să avem infrastructura necesară!

  Deși nu sunt chiar un mare fan al sărbătorii (cu toate că locuitul în SUA, chiar și temporar, te face să îți schimbi părerea), cred că ar trebui să gândim pragmatic pe viitor și să scoatem bani de pe urma unui astfel de eveniment, pentru care sunt sigură că străinii s-ar călca în picioare.

  dscf4350

  Alte legende românești

  Legenda lui Dracula nu este nici pe departe singura pe care o avem. De fapt, nici măcar nu a fost inventată de români, oameni cu imaginație și talent la născociri de tot felul. Noi ne-am ocupat de altele, pe care ar trebui să le promovăm deopotrivă și să plusăm la caracterul mitic pe care deja îl are format țara noastră. Iată câteva exemple din numeroasele legende românești:

  Legenda Meșterului Manole –toată lumea știe cum biata Ana a fost zidită de către Manole pentru a evita o altă prăbușire nocturnă a grandioasei mânăstiri pe care Neagoe Basarab o visa zi și noapte.

  Legenda Babelor– și legenda babei Dochia este foarte renumită, pentru că am învățat despre cojoacele sale încă de când eram mici. Baba cea rea plecată cu oile la pășunat și-a lepădat pe rând cele nouă cojoace, crezând că vremea s-a încălzit. În ultima zi, când rămăsese cu un singur cojoc, un ger năpraznic a luat-o prin surprindere și s-a transformat, împreună cu oile sale, în sloiuri de gheaţă. Cu timpul, acestea s-au pietrificat şi pot fi întâlnite astăzi în Munţii Bucegi sub formă de „babe”.

  Podul Minciunilor– am povestit și în articolul dedicat orașului Sibiu despre legendele adunate în jurul podului Minciunilor. Prima legendă și cea mai răspândită spune că podul are urechi și o super-putere: cea a unui detector de minciuni. Astfel, la fiecare minciună rostită de cineva pe pod, acesta începe să scârție din toate încheieturile, balustradele încep să se clatine, iar mincinosul simte că se prăbușește.

Legende și mistere din alte țări, care aduc bani în turism

Ok, în ultimii ani legenda lui Dracula a fost o strategie de incoming pe care chiar s-a pus accentul. Am primit destul de mulți turiști dornici să descopere castelul unde a locuit celebrul vampir din Transilvania. Acum, mi-e puțin greu să cred că meritul se datorează unui branding de țară ceva mai reușit, căci am impresia că totul a venit de la sine. Pentru că de la cartea lui Bram Stoker au apărut nenumărate alte cărți, filme și seriale. Vampirismul e la modă!

Oricum ar fi, cred că mai avem încă multe de învățat de la alte țări care exploatează orice fel de mit, legendă sau poveste și fac turism de calitate. Cu siguranță trebuie să începem cu infrastructura, dar asta e o poveste lungă și mai dureroasă. Iată ce alte legende și mistere din jurul lumii aduc bani în turism (nu am găsit cifre recente, dar e vorba de zeci și chiar sute de milioane de euro pe an):

Monstrul din Loch Ness – toată lumea a auzit de monstrul care locuiește în lacul Loch Ness, din Scoția. Și toată lumea vrea să meargă acolo, poate-poate va apărea pe mal fix în timpul vizitei lor.

Legendele Olimpului – Grecia este prin excelență o destinație plină de legende. Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Demetra, Dionis, Hades, Hefaistos, Hera, Hermes, Hestia, Poseidon și…Zeus. Ei sunt principalii zei care au dat naștere mitologiei grecești.

Stonehenge – Oare de ce a fost construit ansamblul neolitic de la Stonehenge? Cu ce scop? Și…de către cine? Am scris deja despre asta într-un articol separat.

Statuile moai din Insula Pastelui – misterul populației aparent primitive care a reușit să realizeze sute de sculpturi gigantice.

Care este concluzia? Nu trebuie să respingem legenda lui Dracula, ci să o apreciem.Trebuie să ne simțim norocoși, ca atunci când tragem o carte de dezvoltare potrivită la Catan. E momentul să construim mai mult!

Citeste mai multe: http://valizacucalatorii.ro/destinatii/romania/despre-castelul-bran-si-puterea-legendei-in-turism


Like it? Share with your friends!

545
665 shares, 545 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii