fbpx
553

Minunile există, iar atunci când vorbim de România acestea parcă nu contenesc să apară.

În Munții Bucegi, între Lacurile Bolboci și Scropoasa se află un loc retras și pitoresc numit 7 Izvoare, la altitudinea de 1.300 de metri.

Munţii Bucegi se întind pe o suprafaţă de 300 de kilometri, pătraţi între Valea Prahovei şi Valea Ialomiţei, pe teritoriul a trei judeţe (Braşov, Prahova şi Dâmboviţa).

Splendoarea Bucegilor şi formele ciudate sculptate de natură au aprins imaginaţia oamenilor de sute de ani. De altfel, uriaşul munte este învăluit şi astăzi într-o aură de legendă, oamenii visând chiar la civilizaţii extraterestre ascunse în măruntaiele sale sau la semnele strămoşilor pe crestele sale.   

Unul dintre miturile Bucegilor, poate unul dintre cele mai disputate, se leagă de apele care ţâşnesc din platoşa de piatră. Mai precis este vorba de o cascadă misterioasă, căreia i se atribuie de către internauţi, pseudo-oameni de ştiinţă sau diverşi specialişti, calităţi magice.

Aici, apele pure tasnesc dintr-un lac subteran infinit, ce se spune nu a secat vreodata.

Pentru a ajunge la Cascada 7 Izvoare trebuie să plecați din Moroeni, județul Dâmbovița, pe drumul județean 714 și să mergeți înainte. Apoi, se face un urcuș pe un teren accidentat, pe care trebuie să fiți vigilenți. Locul va fi ușor de recunoscut, în apropiere veți vedea și o cabană care folosește ca loc de captare a apei și îmbuteliere.

Munții Bucegi prezintă un lucru considerat de „oamenii de știință” ca fiind un „mister” și anume cele 7 izvoare din Bucegi. Informațiile desecretizate de curând, arată că încă de pe timpul lui Ceaușescu, securiștii știau despre aceste izvoare, care au și fost analizate încă din anii `30.

În Bucegi, către răsărit, în Cheile Zănoaga, mai exact, între frumosul Lac Bolboci și Scropoasa, se găsesc șapte izvoare a căror apă uimește știința și alimentează mitul.

Aflate sus în munți, la 1300 de metri, izvoarele își aprovizionează șuvoaiele dintr-un lac subteran, ce își are sursele nesecate, parcă în infinit, ci nu în străfundurile stâncoase ale unei grote ascunse.

Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secundă, izvoarele tâșnesc la suprafață dintotdeauna.

Chiar dacă unii profită bănește, speculând mitul, legenda și proprietățile reale ale apei, acest lucru nu reușește nici să știrbească însușirea izvoarelor ori miraculosul, nici să altereze frumusețea și energia zonei.

Oricât am cultiva denigrarea și minimalizarea caracteristicilor curative, influențați de ideea exploatării lor, trebuie menționat că cele 7 izvoare și calitatea lor de apă vie, au existat cu mult înaintea afaceriștilor.

Potrivit specialiștilor, izvorul curge neîntrerupt de acum 2.000 de ani, a potolit setea unor generații, a vindecat bolnavi și l-a răcorit pe însuși zeul dacilor Zamolxe.

Încă din anul 1923 au existat primele teste ale apei din Bucegi, reluate în 1981 și 1989. Testele chimice au confirmat de fiecare dată calitatea apei și puritatea, neasemuite în lume. Izvorâtă din adâncul Munților Bucegi, zonă cunoscută ca nefiind poluată, apa de la 7 Izvoare este o apă minerală 100% pură.

Oamenii de știință spun că, apa de aici trece printr-un câmp magnetic Despre cascada celor 7 izvoare circulă numeroase mituri. În primul rând, apa purtată de cele 7 izvoare este creditată ca cea mai pură din lume. Mai mult decât atât, există şi câteva teorii în legătură cu acest fenomen. Studii microbiologice asupra apei de la cascada cele 7 izvoare au fost efectuate încă din perioada interbelică.

Mai mulţi specialişti s-au ocupat de cascadă, printre care Grigore Marinescu sau Gheorghe Murceanu, reputat geolog, dar şi consilier Ministerul Minelor, Petrolului şi Geologiei. Acesta din urmă în special a desfăşurat ample studii în Bucegi, lucrând de altfel şi la studiul amplasamentului barajului Bolboci din apropierea celor 7 izvoare.

Aceşti specialişti, spuneau la aceea vreme că apa care izvorăşte din această cascadă ar fi cea mai pură din lume, în special fără azotiţi şi azotaţi. 


Like it? Share with your friends!

553
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?