Județul Vâlcea s-a remarcat prin mulțumea de biserici și mănăstiri ctitorite de marii domnitori ai țării, care au ales acest pământ sfânt să le devină și locul de vecie. Mircea cel Bătrân, Matei Basarab, Constatin Brâncoveanu sunt doar trei din cei ce au pus piciorul peste meleagurile Vâlcii. Astăzi, noi alegem o localitate din această zonă a Olteniei, unde am descoperit o legendă veche de sute de ani.
Ajungem în comuna Frăncești din județul Vâlcea, unde veți regăsi una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale României. Localizată într-o zonă aproape de munți, priveliștea din împrejurimi și aerul rece și proaspăt vă vor încânta pe deplin. Turiștii au fost atrași de această locație datorită mănăstirii deținătoare a unei legende străvechi. Astfel, Mănăstirea dintr-un Lemn, poartă un nume ce se leagă strâns de povestea trecutului ei.
Venind dinspre orașul Băbeni, ajunși la intrarea mănăstirii, veți fi atrași de liniștea și prospețimea curții. O alee pavată vă va conduce spre mijlocul așezării unde veți întâlni o biserică, ridicată din piatră de către Matei Basarab. Deși documentele arată și prezența unui văr de-al acestuia, Preda Brâncoveanu, informațiile legate de construcția bisericii sunt incerte. Mulți tind să creadă că cei doi au fost împreună la ridicarea lăcașului sfânt.
Drumul către Mănăstire
De lângă biserică pornește o scară către mănăstirea din lemn. Veți trece printre stejarii seculari, domnitori peste locul sfânt de sute de ani. Sunt de o frumusețe aparte, maiestuoși și masivi. Doar gândul că au privit zeci și zeci de generații trecând pe acea potecă, pe noi ne cutremură de-a dreptul. Există un stejar în a cărui tulpină trecătorii pun bilețele cu dorințele lor, ca acesta să le îndeplinească. Sunt bilete care au rezistat zeci de ani, și care pot fi observate cu ușurință. De aici nu mai este mult până la lăcașul sfânt , tot drumul fiind de aproximativ 5 minute. Doar stejarii fură din timp, atrăgându-ne poveștile lor. În vârful dealului, la baza unei păduri dese, se află așezată o mică bisericuță neagră, ale care-i povești au impresionat trecătorii.
Legenda Mănăstirii
Mănăstirea a fost realizată în totalitate din lemn, lemnul unui singur stejar. Se spune că într-o zi călugării au găsit în scorbura unui stejar o icoană cu Maica Domnului, iar în acel moment aceasta le-a grăit să construiască din acel stejar o mânăstire. Astfel, în secolul al XVI-lea lua naștere această frumoasă Mânăstire. A fost construită pe locul stejarului, prezența celor din jur și a icoanei, fiind dovezi clare ale existenței legendei. Icoana poate fi regăsită în biserica mare și văzută de toți credincioșii ajunși aici. O alte legendă este despre un cioban Radu, căruia în vis i s-a arătat Maica Domnului ce i-a spus de icoana ei, și astfel acesta a găsit-o în stejarul secular, urmând să construiască biserica.
Mănăstirea dintr-un Lemn este un lăcaș sfânt al cărui pământ a fost ales de însăși Maica Domnului, creștinii crezând cu tărie în legenda icoanei făcătoare de minuni. De aici, puteți să vă îndreptați către alte două mănăstiri, absolut deosebite, atât pentru aspectul, cât și pentru locația lor. Mănăstirile Bistrița și Arnota, așezate la poalele, respectiv pe stânca Muntelui Căpățânii, au atras turiști din toate colțurile țării. Dacă veți ajunge în județul Vâlcea, nu ratați aceste locații sfinte.