fbpx
515

A încerca sa redactezi o istorie a Bucureștiului este un lucru foarte dificil. În primul rând trebuie sa te obișnuiești cu ideea ca niciodată nu vei reuși să cuprinzi totul. În ciuda luării în derâdere a istoriei acestui oraș de către anumiți contemporani, Bucureștiul are fără îndoială un trecut foarte bogat în evenimente și nume.

Exista o mie de intamplari de la tratate internationale pana la certuri de mahala ce au ramas consemnate si apoi remarcate de istorici. Ce este cu adevarat important? Care au fost cu adevarat evenimentele ce au marcat evolutia Bucurestiului de la mici asezari imprastiate la capitala Romaniei de azi? Acestea sunt intrebari la care numerosi istorici au incercat sa le gaseasca raspunsul. Articolul de fata este incercarea mea de a rezuma o poveste ce ar putea sa umple (si a si facut-o) volume intregi, povestea unui oras care nu a influentat lumea precum anticele Roma si Atena, care era putin cunoscut de altcineva in afara de locuitorii lui (si care este destul de obscur si astazi), care nu s-a afirmat ca centru al puterii politice de la inceputurile existentei sale, asa cu au facut-o Parisul si Londra, ci a facut-o de abia in ultimele veacuri. Este totusi povestea unui oras care a lasat mereu o impresie puternica asupra celor care au locuit in el sau doar s-au aflat in trecere si care e plina de rasturnari de situatie, tragedii si lupte eroice. Ceea ce veti citi mai departe probabil ca stiati deja, insa nu cred ca asta va va opri din a citi acest rezumat.

Preistoria si Antichitatea

Primele mentiuni istorice despre Bucuresti provin din secolul X IV, insa acest lucru nu inseamna ca si primii locuitori dateaza din acea perioada. Fara indoiala, zona pe care astazi sta capitala Romaniei era populata inca din Preistorie. Primele dovezi istoriografice dateaza din Paleoliticul tarziu (prima epoca a pietrei, ce se remarca prin unelte simple si asezari temporare de dimensiuni reduse). Urmeaza apoi artefactele din Mezolitic ce au fost la randul lor inlocuite de cele provenite din Neolitic. De abia acum putem vorbi despre adevarate obiecte de arta si unelte sofisticate ce apartin culturilor Glina si Gumelnita, a caror arie includea zone vaste din Balcani. Imediat cu inceperea epocii bronzului apare si cultura Tei, o forma originala specifica exclusiv zonei ilfovene derivata probabil din cultura Glina.

Sursa: https://identitatea.ro/istoria-bucurestiului/


Like it? Share with your friends!

515
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?