Pe pământul românesc au fost ctitorite multe biserici și mănăstiri, cumva teritoriul României fiind unul sfânt, protejat de aceste lăcașe creștine. În cele mai multe din țară încă au loc slujbe, unele mănăstiri și biserici fiind niște locații deosebite și bine îngrijite de către măicuțe și călugări. Însă, există și câteva ce astăzi sunt în ruină, afectate de trecerea timpului nemilos și al evenimentelor istorice. Astfel, ajungem pe teritoriului unei mănăstiri încercată de-a lungul vremii de bătălii și invazii. Deși parcursul ei nu a fost unul ușor, astăzi încă putem să îi privim zidurile, purtătoare ale unor povești din secolele mult îndepărtate. Aceasta este Mănăstirea Chiajna, lăcașul sfânt ce unii îl consideră blestemat.
Localizare
Declarată monument istoric în cadrul turismului din România, Mănăstirea Chiajna își are locul la marginea cartierului Giulești. Astăzi regăsim aici doar ruinele unei construcții, ce la vremea ei avea niște dimensiuni foarte mari pentru acea perioadă istorică: 43 de metri în lungime și 17 măsura în înălțime, iar zidurile sale aveau o grosime de aproximativ 1-2 metri. Realizată în stil neoclasic, mănăstirea a reprezentat o mare realizare arhitecturală în acel secol. Datează încă din 1774, în acest an începând construcția ei. La acea vreme domnea Alexandru Vodă Ipsilanti, însă, mănăstirea a fost terminată în perioada domniei lui Nicolae Mavrogheni, adică între anii 1786-1790.
Deși a fost încercată de-a lungul timpului de mai multe evenimente, încă își păstrează zidurile puternice. Din păcate, nu s-a slujit niciodată în ea, deoarece imediat după sfințire a fost invadată de către turci. Acest lucru se întâmpla din cauza confuziei acestora, crezând cu tărie că mănăstirea era de fapt o cetate din cauza aspectului ei masiv. Astfel, au hotărât să o bombardeze dându-i foc. Toate documentele sale au ars, însă, zidurile încă au rămas neatinse. În ciuda faptului că mănăstirea s-a menținut puternică atât de mulți ani , astăzi din cauza așezării sale, pereții au început să se prăbușească. Aceasta se află foarte aproape de calea ferată București-Craiova, iar avioanele care zboară la joasă altitudine, trec pe deasupra acesteia. Astfel că, acești factori externi cauzează dărâmarea progresivă a mănăstirii zi de zi.
Totuși care a fost motivul principal pentru care mănăstirea a fost părăsită în întregime? Unii spun că asta s-a întâmplat din cauza ciumei din perioada domniei lui Mihai Șuțu, când chiar mitropolitul țării, Cosma Popescu, ar fi murit în incinta lăcașului sfânt. Însă, există și speculații ce susțin că motivul părăsirii ar fi legendele ce au înspăimântat preoții, considerând mănăstirea ca fiind blestemată.
Legendele de la Mănăstirea Chiajna
Legendele și miturile întotdeauna au fost un subiect atractiv pentru mulți cititori și turiști. Ei bine, și la Mânăstirea Chiajna există o serie de legende ce au stârnit curiozitatea vizitatorilor. Una dintre cele mai cunoscute este legată de clopotul ei, ce a fost aruncat în râul Dâmbovița. Mulți spun că încă se poate auzi sunetul lui în unele nopți. O altă legendă ne împărătește mitul chipului apărut pe zidurile părăsite. Așa zisul “chip misterios” s-a făcut văzut pe unii pereți, semănând deosebit de mult cu înfățișarea unui înger sau a unei domnițe. Unele persoane aseamănă acest chip cu Sfinxul din Bucegi, de care se leagă o serie de legende. Oare să existe o legătură între aceste două repere turistice, ținând cont de toate controversele legate de Sfinx? Cu toții știm că în orice legendă se află un sâmbure de adevăr. Probabil că și aici se ascunde un strop de realitate.
Mănăstirea Chiajna este recomandată celor ce își doresc să cunoască o construcție veche, dar care totuși încă merită atenția turiștilor. Și în mod special, este un loc bun pentru cei ce sunteți pasionați de escaladări. Fiind atât de mare, unele persoane au folosit-o în acest scop. Și cine știe, poate chipul misterios vi se va arăta și astfel vă veți convinge de existența legendelor și a miturilor străvechi.