566
863 shares, 566 points
9a77a423 37fc 4c3a 982a 5ee6e9d94fdb

În urma cutremurului din data de 23 Ianuarie 1838, s-a format un lac de baraj natural, sub numele de Lacul Roșu, cunoscut drept și Lacul Ghilcoș. Anual atrage sute de turiști datorită peisajului montan, dar totodată aceștia sunt atrași de legenda lui, povestită de către bătrânii vechilor timpuri. Lacul Roșu este un reper turistic important pentru România și unul dintre cele mai frumoase lacuri ale acesteia.

93e8f3d1 0202 4dd0 8400 4c5805c32d56

Unde găsim Lacul Roșu?

Mulți turiști aleg drumețiile în zona Lacului Roșu, atât pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru faptul că în apropierea lui se află Cheile Bicazului, cele mai frumoase Chei din România. Lacul Roșu este localizat la poalele Muntelui Hășmașul Mare, la o distanță de 26 de kilometri de Gheorgheni, județul Harghita. Traseul este unul accesibil, deoarece se află pe drumul ce leagă Ardealul de partea nordică a Moldovei.

9a77a423 37fc 4c3a 982a 5ee6e9d94fdb

De ce este o atracție turistică?

Lacul Roșu este locația montană, ce poate fi descoperită de către turiști în orice perioadă a anului. De fiecare dată, veți rămâne profund impresionați de frumusețea peisajelor. Pădurile bogate, crestele munților, stâncile, toate formează un univers cumva desprins din file de poveste. Pentru cei ce iubiți drumețiile, puteți parcurge trasee bine definite din apropierea lacului. Aveți nevoie doar de un echipament pregătit și de multă voință să urcați spre vârful muntelui. Fără îndoială, lacul este precum oglinda cerului, în ciuda faptului că nuanța apei are tente de roșu. Reflexia norilor vă crează senzația că ați păși printre ei. Aerul rece al muntelui este cel mai bun stimulent în reîmprospătarea organismului, dar și minții, stării psihologice și a inimii. Vă veți simți liberi, departe de orașele aglomerate și de stresul zilnic. Câteva momente lângă lac, se vor resimți precum câteva clipe în paradis. Aflat în mijlocul naturii, este un reper turistic de renume pentru România. De asemenea, puteți avea parte de plimbări cu bărcile pe apă. Imaginea este una foarte simpatică; în zarea unui lac măreț, înconjurat de păduri și păzit de falnicul vârf de munte, pe apă câteva bărcuțe colorate viu plutesc alene. Lacul Roșu este o bucățică de Rai pentru aceia îndrăgostiți de natură și ale sale minuni.

f77c5ca4 bba3 4689 bb60 304a9b8b9e63
Lacul Roșu- legenda apei roșii de la poalele Muntelui Hășmașul Mare 10
f05fc798 6eeb 45db 95bd b6cf914a3060
1537b7c3 e48b 48dc b4d8 9e82ffa193b2

Legendele apei Lacului Roșu

Există două legende ale lacului, bine cunoscute de către turiști, ele fiind unele dintre motivele atractive ale locului. Un mit spune că lacul s-a format peste un sat, terenul ce s-a surpat a acoperit întreaga populație și astfel toți oamenii și animalele au murit. De atunci apa lacului este roșie, de la sângele celor ce locuiau în acel sat.
Însă, legenda povestită de către strămoși este alta. Nu demult, trăia în pădurile muntelui o frumoasă fată pe nume Estera. Într-o zi a cunoscut un flăcău înalt și cuminte, ce fără de îndoială, i-a furat inima. Cei doi s-au îndrăgostit, dar nu au putut fi împreună din cauza mamei fetei. În ciuda spuselor femeii, Estera a plecat cu sortitul ei,locuind împreună. Într-o nefericită zi, flăcăul a fost chemat în armată, urmând zile întregi în care fata l-a așteptat. Se înduioșau și munții la auzul doinelor de dor. Un haiduc al pădurilor a văzut tânăra și a răpit-o, ducând-o în vârf de stâncă. Ea niciodată nu l-a acceptat, deoarece știa că soldatul avea să se întoarcă. Din nefericire, stâncile s-au prăbușit, iar Estera și haiducul au murit. Astfel, niciodată nu și-a mai reîntâlnit sufletul pereche. Lacul Roșu poartă trupurile celor doi, lacrimile fetei și suferința îndurerată a tuturor zilelor ce a așteptat în zadar.

a3e22dd4 e72c 40fd b243 66e36feaa2f3

Acestea sunt poveștile de la malul Lacului, ce țin aproape sute de turiști, ce vor să descopere frumusețile împrejurimilor, dar și legendele locului.


Like it? Share with your friends!

566
863 shares, 566 points
Ioana Raluca

Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.

Comentarii

comentarii