fbpx
533

Una dintre minunile Dâmboviței, Lacul Scropoasa este o adevărată splendoare, care vă va lăsa fără cuvinte. Superbul lac, situat între Cheile Orzei și Cheile Zanoagei, vă va cuceri instant.

Lacul Scropoasa este situat în inima Muntilor Bucegi, pe Valea Ialomitei, la o altitudine de 1197 metri. Are o lungime de 2,5 km între Scropoasa şi Dobreşti și o adâncime de 15 metri , în prezent chiar mai mică, din cauza aluviunilor și a nisipului care au colmatat lacul. Lacul Scropoasa are o cădere de 304 m şi un volum de apă de 0,55 milioane m³. Este un lac de baraj antropic, construit în anul 1929 și asigură regularizarea săptămânală a râului Ialomiţa. Lacul are un potential hidroenergetic de 1500 – 2000 kw/km, lucru ce a determinat construirea primei hidrocentrale românesti la Dobresti, în anul 1936. Deși a fost construit în scopuri hidroenergetice, lacul Scropoasa se foloseşte şi pentru agrement.

Cum ajungem la Lacul Scropoasa ?

Pentru a ajunge la Lacul Scropoase, trebuie să plecați din Comuna Moroieni, să treceți de cele trei tabere școlare, iar apoi să urmați traseul prin munte, marcat cu cruci albastre. În apropierea apelor străvezii ale lacului, pe malul drept, se află Cabana Scropoasa,  închisă turiștilor. Lacul Scropoasa face parte dintr-un traseu spectaculos în inima munților Bucegi, Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Şapte Izvoare. Așadar, dacă sunteți amatori de drumeții prin munte, nu trebuie să ratați acest traseu de o dificultate medie, ce se parcurge în aproximativ 2 ore și jumătate. Pornind de la Lacul Scropoasa se pot face drumeții înspre Padina, Cascada Șapte Izvoare, Cheile Zanoagei si cabanele Bolboci și Zănoaga.  În zonă mai puteți vizita și Peștera Ialomiței, Mănăstirea Peștera și Schitul Cocora.

Sursa: https://identitatea.ro/dambovita-lacul-scropoasa/

Like it? Share with your friends!

533
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?