fbpx
518

Dacă iubești sportul cu siguranță ai așteptat mult momentul să te bucuri de zăpadă și de sporturile care se pot practica iarna, mai ales atunci când zăpada naturală este din belșug.

Una dintre cele mai apreciate și căutate stațiuni pentru schi este chiar stațiunea Rânca.

Stațiunea Rânca este situată la o altitudine de aproximativ 1600 de metri, pe versantul sudic al Munților Parâng. A fost înființată în 1930, iar primele cinci cabane au fost construite din fondurile unei Bănci Populare.

Stațiunea a devenit o atracție turistică în special după ce a fost dată în folosință Transalpina, drumul din România care se află la cea mai înaltă altitudine. La Rânca se poate ajunge cu mașina pe drumul 67C. Aveți o variantă din Târgu Jiu – Copăcioasa, Bengești – Novaci – Rânca sau din zona județului Vâlcea, pe la Obârșia -Lotrului. Dacă plecați din București, cel mai scurt drum ar fi prin Pitești – Râmnicu Vâlcea – Horezu – Novaci – Rânca.

Drumul nu este foarte lung, însă iarna e foarte important să urmăriți comunicatele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru că ninge destul de des și drumul se blochează destul de des.

În stațiunea Rânca sunt alte cinci pârtii care se întind pe aproape trei kilometri.

De anul trecut, iubitorii de sporturi de iarnă se pot bucura de încă o pârtie destinată celor care schiază. De altfel, proiectul pârtiei și telescaunului are o vechime de peste 10 ani, însă firmele care ar fi trebuit să o administreze au renunțat. De exemplu, instalația de telescaun a fost blocată după ce firma care se ocupa de administrare a intrat în faliment la trei ani de la preluarea acesteia.

Administratorii spun că turiștii care vor să se dea cu schiurile vor folosi aceeași cartelă pe toate pârtiile din Rânca, inclusiv pe cea nouă.

Pe lângă sporturi de iarnă, din Rânca poți face și numeroase trasee montane. Poți să ajungi pe Vârful Mohor sau pe Vârful Setea Marea, Păpușa sau spre Obârșia Lotrului. Peisaje deosebit de frumoase poți vedea și în zona Lacului Vidra sau pe Valea Lotrului.

Centrele de închiriat echipamente sunt deschise, la fel ca și bazele de intervenție ale Salvamont Gorj. În stațiune salvamontiștii au, de asemenea, un centru medical unde asigură asistență permanentă de bază în cazul unui accident neplăcut, până la sosirea ambulanței în funcție de gravitatea cazului.


Like it? Share with your friends!

518
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?