fbpx
525

Îndrăgostit de natură și de munte, un inginer român care lucrează în Belgia a decis să construiască o casă de vacanță în România, în orașul-stațiune Sângeorz-Băi din județul Bistrița-Năsăud. Acum, turiști din întreaga lume poposesc în căsuța ecologică zidită din lut, paie, lemn și alte materiale culese din natură.

Casa care pare desprinsă din basme se numește Popasul Verde și este construită într-o zonă de munte în apropiere de Munții Rodnei.

Structura de rezistenţă a casei este realizată din lemn, iar zidurile exterioare din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm, la care se adaugă zone (în special la îmbinarea pereţilor) unde s-a folosit cob (amestec din lut, paie, apă și nisip). De asemenea, s-a folosit și o tencuială specială numită Tadelakt, originară din Maroc, cu care a fost tratată baia pentru a rezista la umezeală.
Acoperişul este de tip „înverzit”, format dintr-un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără a fi nevoie de o întreţinere intensivă. Acest lucru este posibil prin folosirea unor anumite tipuri de plante rezistente la condiţii de climă extreme, în cazul de faţă fiind vorba de plante suculente sau sedum-uri. Un astfel de acoperiş, cum a fost folosit la construcţia Popasului Verde din Sângeorz-Băi, oferă o foarte bună izolare termică a casei, pe lângă faptul că înlocuieşte suprafaţa de vegetaţie înlăturată de amprenta casei la sol.

O serie întreagă de elemente decorative, cum ar fi nişele din pereţi și treptele, dar mai ales baia şi porţiuni din bucătărie, sunt finisate cu tencuială de cob sau de var.

La casa Popasul Verde au fost folosite și piese recuperate de la case vechi tradiționale din zona Sângeorzului care s-au dărâmat: acoperișul „creț” sau bârnele vechi de susținere.

Casa este compusă din două dormitoare, o baie la parter şi un living şi o bucătărie la mansardă.

Casa îi aparține lui Paul Axinte, un inginer român care locuieşte în Belgia de mai bine de 10 ani și care este designer tehnic la aeroportul din Bruxelles. Soția sa, Ann, lucrează la un ONG care sprijină imigranţii din zonele sărace ale capitalei Belgiei.

Cei doi îşi doreau de mult timp o căsuţă de vacanţă în România.

„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casă pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc”, a povestit Paul Axinte pentru adevarul.ro.

Construcția, care a costat în jur de 30.000 de euro, a fost gata în anul 2014. De atunci, ea a găzduit numeroși turiști din diferite colțuri ale lumii.

„Casa asta-i construită din dragoste de natură și tradiție, într–un loc îmbrățisat de aer curat, liniște si peisaje de poveste. Și să știi că nu e un loc sălbatic, că-nlontru ai de tăte, răcoare vara și cald iarna. Și de-i vreme bună te poţi hodini și admira natura de pe acoperișul de flori.”, popasulverde.ro

Potrivit proprietarilor, popasul este ideal pentru a fi locuit de către două familii pe perioade mai lungi sau mai scurte, atât pe timpul verii cât şi pe timpul iernii, cu un consum minim de energie datorat proprietăţilor termoizolante excepţionale ale pereţilor şi acoperişului verde.


Sursa: stiri.magazinuldecase.ro


Like it? Share with your friends!

525
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?