Castelul din Apuseni a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei Gigurtu și ca sediu administrativ pentru societatea minieră. Castelul a fost construit în stil italian, în perioada 1936 – 1939 de Ion Giugurtu, fost premier al României şi acţionar la minele de aur din zona Zlatna.
Statura și elementele de compoziție îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influență moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budești: „Stilul Ghika-Budești este inconfundabil și poartă o puternică amprentă moldovenească: cărămidă aparentă, discuri ceramice smălțuite, ancadramente neogotice la uși și ferestre.
Nelipsite sunt și turnul-foișor de inspirație mănăstirească, arcul-potcoavă, decorația cu „dinți de fierăstrău” și motive geometrice.
În mod special, arcul-potcoavă este particularizat, prezentând o acoladă în partea superioară. Cromatica fațadelor construcțiilor sale combină nuanțele de roșu-cărămiziu cu verdele ceramicii decorative și nuanțele deschise ale tencuielii în similipiatră.”
Castelul din Apuseni este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp, 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente.
De altfel, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare și reabilitare care nu doar că asigură conservarea propice clădirii, dar va și ușura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundației, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperișului și a șarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.
Castelul a fost martor al perioadei de glorie a locului, legată de exploatările de aur din zonă, apoi a fost folosit ca școală și tabără școlară, pentru ca în anii ’80 să fie oferit unei unități militare.
Astăzi, castelul este pregătit să înceapă o nouă aventură. Împrejurimile de o frumusețe cu totul aparte și versatilitatea pe care i-o oferă actualele proiecte de reabilitare ne trimit instantaneu cu gândul la un viitor hotel, pensiune, centru de îngrijire sau, de ce nu, poate un cochet castel de vânătoare.
Un întreg conflict s-a țesut în jurul acestui castel atunci când acesta ar fi fost distrus de către regizorul Sergiu Nicolaescu, la filmarea unor secvențe de film. Castelul a fost folosit pentru turnarea unor secvenţe din filmul lui Sergiu Nicolaescu, ”Noi, cei din linia întâi“.
În zona castelului s-au filmat scene de luptă între armata română şi cea germană. Ulterior au existat nemulţumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor.
În acei ani, cele mai multe cascadorii erau reale. Au fost lovituri de tun și foc real. Ferestrele casetelului de pe Valea Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină și incendiate. Focul a fost scăpat de sub control și întreg castelul a fost incendiat. Castelul din Apuseni a rămas ca după război, cu plafoane căzute, pereți arși și multe porțiuni șubrezite. Din păcate, astăzi arată la fel.
La jumătatea anilor `80, o întreagă armată de oameni invada localitatea Zlatna și satele din jur. Majoritatea scenelor erau jucate pe Valea Ampoiului, în județul Alba.
La cârciumile din zonă putea fi văzuți marii actori ai vremii, precum Ion Besoiu, Valentin Uritescu, Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache. Însă, din păcate, în timpul filmărilor, fosta reședință de vară a lui Ion Gigurtu, fost premier al României, a fost distrusă.