fbpx
535

Situat în nord-vestul masivului Vâlcan, Muntele Oslea constitue legătura orografică a munţilor din sudul Jiului de Vest cu creasta prelungă şi mai scundă a Munţilor Mehedinţi.

Din punct de vedere geologic creasta Oslei se prezintă ca o stivă destul de subţirică de calcare jurasice aşezată pe un fundament cristalin.

Stratele de depunere au fost întoarse de către mişcările tectonice până aproape de verticală, astfel încât capetele de strat apar la lumina zilei sub formă de ace şi lame înguste, asemănate de bogata imaginaţie a localnicilor cu solzii de pe spatele unei reptile uriaşe.

sursa – bloguldecalatorii.ro

În acest mod a apărut  legenda…

Iovan Iorgovan era un voinic din Novaci (novac înseamnă în limba populară- uriaş). Auzind el că o spurcăciune de balaur s-a dedulcit la prospeţimea unor fecioare din zonă, porneşte pe calul său în urmărirea fiarei, înarmat mai întai cu un arc cu săgeţi.

Nefiind aplecat cum se cuvine asupra amanuntelor esenţiale, constată la finalul primei confruntări că avea în tolbă cu o săgeata mai puţin decât numărul de ochi ai balaurului.

Asumându-şi acest prim eşec (legenda e minunată doar şi prin recunoaşterea acestei naturi umane a personajului, supusă greşelii, dar perfectibilă în cele din urmă), voinicul nostru care nu prea luase bac-ul la mate, se intoarce la Novaci hotărât să-şi facă temele mai bine şi comandă o sabie uriaşă, cui altcuiva decât unui făurar (fierar) uriaş.

sursa – bloguldecalatorii.ro

Balaurul se uita lung spre satul oltean (cu singurul ochi pe care îl mai avea) şi-şi nota în jurnalul său: ,,Luni. Iorgovan întărzie. Mă plictisesc.” Oslea e un munte svelt, imaginea sa inconfundabilă putând fi văzută de la mari depărtări. Prima oară am remarcat frumuseţea acestei creste eram în zona Godeanu-Retezatul Mic, cu câţiva ani în urmă, în tura de parcurgere a Carpaţilor Meridionali.

sursa – bloguldecalatorii.ro

Deasemeni creasta Oslei poate fi văzută hăt… tocmai din Podişul Mehedinţi, când ieşi din Baia de Aramă şi te îndrepţi spre Târgu-Jiu. Era de la sine înţeles că, la rândul ei, Oslea avea de oferit celui ce o străbate niste privelişti de zile mari. Creasta Oslei este  sora mai mică, dar mai frumoasă (totdeauna mezina fetelor de împărat e cea-mai-cea…) a Pietrei Craiului şi Vânturariţei.

sursa – bloguldecalatorii.ro

 Cea mai lesnicioasă cale de acces până la creastă (nu i-aş zice şi cea mai lejeră) porneste din Valea Jiului de Vest. Poți alege să parcurgi porţiunea de înălţime de la est la vest din considerentul ca e mai uşor de găsit intrarea în traseu de pe marginea drumului de pe Valea Jiului de Vest şi nu coborărea pe un pârâu ales la întâmpare din creastă.

Creasta Oslea este o locație foarte bună pentru toți cei care doresc o tură hibernală de o zi în zona valea Jiului.Parcurgerea integrală, sub formă de circuit presupune cunoștințe medii/avansati la schi de tură dar și folosirea echipamentului tehnic precum colțari/piolet.

Creasta Oslea este sub-unitate a munților Vâlcan, fiind amplasată în capătul vestic al acestora. Este despărțită de munții Piule – Iorgovanul (Retezatul Mic) de râul Jiul de Vest. Această creastă de calcar se intersectează în capătul ei, in pasul Jiu – Cerna atât cu munții Cernei cât și cu munții Godeanu.

sursa – bloguldecalatorii.ro

Geologic vorbind, în zona centrală, între vârful Oslea și vârful coada Oslei masivul este format dintr-un strat de calcare, gros de 200 -300m. Această rocă este cea care dă aspectul de creastă alpină, îngustă, asemămătoare cu creasta Pietrei Craiului.

De ținut cont că până în anul 1918, această creastă facea parte din linia de graniță dintre Imperiul Austro Ungaria și România. Momentan este doar limita dintre județele Gorj și Hunedoara. Munții Vâlcan sunt o grupă muntoasă a Munților Retezat-Godeanu aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Din aceasta grupa mai fac parte :

  • Munții Țarcu
  • Muntele Mic
  • Munții Godeanu
  • Munții Piule-Iorgovanu (Retezatul Mic)
  • Munții Retezat
  • Muntele Tulișa
  • Munții Mehedinți
  • Munții Vâlcan
  • Munții Cernei
sursa – bloguldecalatorii.ro

Situata în nord-vestul masivului Vâlcan, Creasta Oslea constituie legătura a munților din sudul Jiului de Vest cu  Munții Mehedinți. Unii o aseamănă cu Piatra Craiului, dar la o scară mult redusă.

sursa – bloguldecalatorii.ro


Cea mai înaltă altitudine din Munții Vâlcan  o găsim pe Vârful Oslea, cu 1946 m, vârf pe care am urcat și în urma cu doi ani, într-o tura de vara(vezi aici foto), atunci când am promis că mă voi întoarce să fac creasta și în condiții de iarna, asa cum și de data asta, mi-am propus sa revin la vara, cu cortul, la Campușel de unde putem face 3-4 trasee în zona. (Piatra Iorgovanului, Vârful Piule, Creasta Oslea, Ciuceava Mare, Cheile Scorota)


Like it? Share with your friends!

535
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?