fbpx
533

Stațiunea Băișoara este denumirea curentă a complexului turistic Muntele Băișoara. Aici, în complexul turistic putem găsi hotel, pensiuni, cabane și dotări turistice, mai toate dezvoltându-se foarte puternic în ultimii 30 de ani. Altitudinea este de 1385 metri, dacă ne referim la cea a unei mai vechi cabane ridicată și inaugurată în 1934.

Dacă vorbim de atracția pentru sezonul de iarnă trebuie spus că la Băișoara există două zone schiabile. Prima se numește Buscat și se află cam la 4 km de centrul stațiunii și la care se poate ajunge cu mașina și este dotată cu trei pârtii de ski și cu telescaun de două persoane. Cea de-a doua este de fapt zona pârtiei vechi, respectiv Pârtia Mare, dotată și aceasta cu teleschi.

Băișoara se află în teritoriul comunei Muntele Băișoara și pare a fi stațiunea de casă a clujenilor, nu doar datorită distanței de aproximativ 60 de kilometri ce o despart de Cluj, ci mai ales caracterului său de stațiune pentru orice anotimp. Sezonul de schi durează în mod obișnuit din decembrie și până în martie iar aspectul alpin domol al reliefului face din Băișoara și un excelent loc de drumeții de vară.

Geografic vorbind, Băișoara se află la izvorul pârâului Gera, cel ce făurește Valea Ierța, iar altitudinea variază între 1200 și 1400 de metri.

Accesul este realizat din două direcții principale, fie din șoseaua Cluj – Oradea și imediat după comuna Florești se face stânga spre comuna Muntele Băișoara, fie din Turda. Comuna este ultima așezare înainte de a intra în complexul turistic. Înființarea stațiunii a avut loc practic după anii 70 când comuna Muntele Băișoara a fost electrificată. Deși viitorul turistic al stațiunii avea să fie intuit încă din perioada interbelică, asociația turistică „Frăția munteană” construind aici prima cabană, așa cum spuneam mai sus. Merită să spunem că din această grupare turistică făcea parte Emil Racoviță, întemeietorul bio-speologiei ca știință.


Read more: http://www.travel-romania.info/romania/statiuni/statiuni-montane/statiunea-baisoara-perla-clujului/


Like it? Share with your friends!

533
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?