513
332 shares, 513 points

Staţiunea montană Arieşeni se află la hotarul dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 1.000 metri, în centrul Munţilor Apuseni, în zona numită Ţara Moţilor. Această staţiune este populară datorită pârtiei sale de schi, domeniul schiabil de la Vârtop aflându-se la o altitudine de 1.200 metri.

Poţi ajunge la Arieşeni cu autobuzul din Oradea, Beiuş sau Alba Iulia. De asemenea, poţi ajunge la destinaţie cu propria maşină, urmând ruta:

  • dinspre Alba Iulia – DN74 – Abrud (se trece pe DN75) – Câmpeni – Arieşeni
  • dinspre Beiuş – E79 – Stei – Lunca (virează la stânga şi continuă pe DN75) – Lunca – Câmpeni – Arieşeni.

Înainte de a porni la drum, asigură-te că ai rezervat cazare la Staţiunea Arieşeni, care este foarte variată şi la preţuri destul de accesibile.

Pârtia Vârtop cuprinde în sine trei pârtii separate: Pârtia Piatra Grăitoare, Pârtia Vârtop 1 şi Pârtia Vârtop 2. De menţionat este faptul că va trebui să cumperi bilete pentru fiecare pârtie în parte, dacă doreşti să schiezi pe toate trei, fiindcă nu există, până când, un sistem unitar pentru ele. Dar zona merită să fie vizitată nu doar datorită pârtiei sale, ci şi pentru multitudinea sa de obiective turistice. Nu ezita să vezi Gheţarul de la Scărişoara, un fenomen carstic unic în România, Casa Memorială Avram Iancu, Cascada Vârciorog, Muzeul Etnografic şi de Artă Populară Lupşa şi altele.

Pe lângă activităţi precum snowbording şi schi, poţi opta pentru drumeţii montane spre atracţiile turistice sus-menţionate, pentru a te bucura de privelişti de neuitat şi pentru a le fotografia. Aici mai poţi întâlni mulţi pasionaţi de speoturism, care sunt dornici de a cerceta peşterile din Munţii Apuseni, împodobite cu gheaţă, calcar şi chiar cristale. Unele din cele mai vizitate peşteri din Arieşeni sunt Peştera Mediaz, Peştera Focul Viu, Peştera Huda lui Papara, Peştera Ursului.

Să ştii că sezonul de schi la Arieşeni durează din decembrie până în martie/aprilie. Pârtia este în special aglomerată în weekend. De aceea, ţi-aş recomanda, pentru a nu pierde prea mult timp în trafic, să te porneşti la drum dis-de-dimineaţă. De asemenea, accesul cu săniile pe pârtie nu este permis, existând o pantă aparte pentru ele. Dacă nu ai echipament pentru schi, nu trebuie să îţi faci griji. Aici poţi găsi tot ce ai putea avea nevoie pentru a petrece timpul bine. Însă, dacă porneşti în drumeţie, este mai bine să ai cu tine nişte bocanci de munte şi geacă protectoare de vânt şi ploaie. Înainte de a începe drumeţia, anunţă pe cineva despre planurile tale, ia cu tine lichide calde şi beţe de tură. Dacă este ceaţă afară, te sfătuim să te abţii de la excursie.

Dacă eşti vara prin această regiune, nu ezita să faci o excursie la Târgul de fete de pe Muntele Găina. În sezonul cald, zona este inundată de biciclişti dornici de a explora drumurile din Ţara Moţilor.


Read more: http://www.travel-romania.info/romania/statiuni/statiuni-montane/statiunea-arieseni/ 

Like it? Share with your friends!

513
332 shares, 513 points

Comentarii

comentarii