fbpx
543

Nu demult, cineva spunea că pădurile sunt la fel ca oamenii. Trec prin aceleași etape ale vieții, copacul având suflet și trup, la fel ca un om. Însă, spre deosebire de oameni, copacii sunt statornici, prind rădăcini și sfințesc locul în care se află cu umbra lor până ce vlaga îi părăsește.

Strămoșul pădurilor din țara noastră se află chiar în apropierea localității Nădașa din Județul Mureș,  în Depresiunea Colinară a Transilvaniei.

Fie că vorbim de sate, cetăți, biserici sau monumente ale naturii, Transilvania este o zonă care încântă turiștii de pretutindeni prin locurile unice și atracțiile deosebite ce așteaptă să fie descoperite. Pe lângă Viscri, Biertan, Cetatea Prejmer, Conacul Apafi, Rimetea, pitoreasca regiune a Transilvaniei mai are un loc unic, Pădurea Mociar. Oficial, cea mai bătrână pădure din România

Istoria acestei păduri este lungă și frumoasă, însă acum îți voi face cunoscute cele mai interesante evenimente. Pădurea Mociar a fost trecută în rândul rezervațiilor forestiere încă din 1932, toți arborii seculari fiind protejați de lege.

În tot acest timp, pădurea a trecut sub observația multor biologi care au confirmat că aceasta este cu adevărat cea mai longevivă pădure din România. În conformitate cu aceste studii de teren în această zonă au fost indentificați aproximativ 300 de arbori precum fagi și stejari cu vârste între 650 respectiv 720 de ani.

Timpul, însă, nu iartă pe nimeni. Circa jumătate dintre copacii multiseculari din păcate au murit din cauza vârstei, însă deși uscați nu au fost înlăturați de către oameni, ci au fost chemați spre pământ de către natură, așa cum au apărut. Un lucru îmbucurător este faptul că în acest loc există și stejari mai tineri cu vârste între 400 respectiv 500 de ani.   Stejar, frasin, carpen și plop tremurător sunt specii pe care le vei găsi aici. Unii dintre copaci au ajuns la vârste respectabile, cuprinse între 650 și 720 de ani, martori tăcuți ai evenimentelor istorice.

Deși pădurea se găsește într-o zonă mlăștinoasă, cu multe bălți, pădurea este o piesă rară pentru țara noastră, fiind apreciată foarte mult de turiștii care vin să o admire fără a fi împiedicați de nimic.

Dacă vrei să admiri pădurea, poți face asta chiar în apropierea drumului care face legătura cu stațiunea Sovata, atât de îndrăgită de turiști. Chiar în această zonă, aproape de orașul Reghin între mai multe sate la o altitudine de aproximativ 400 de metri se desfășoară pădurea Mociar, cu o suprafață de circa 48 de hectare.

Chiar dacă pădurea este bine protejată și conservată din păcate nu putem să afirmăm același lucru despre rezervația floristică din zonă. Acest lucru a fost posibil deoarece o perioadă îndelungată ciobanii au venit în zonă cu oile, un lucru interzis de lege și care reprezintă factorul principal în dispariția mai multor plante rare. Fauna din zonă este specifică pădurilor colinare din zona Transilvaniei, iar aici se pot întâlni mistreți, vulpi, căprioare, iepuri, bursuci, nenumărate specii de păsări sau rozătoare și așa mai departe.

Alte atracții turistice în zonă sunt și Biserica reformată din Gurghiu, Ansamblul castelului Bornemisza (Castelul Bornemisza, parcul dendrologic, Capela Rakoczi și turnul), Fabrica de porțelan din Gurghiu, o clădire din secolul al XVII-lea, Situl arheologic de la Gurghiu, unde pot fi văzute ruinele unor cetăți medievale și Rezervația natural Poiana narciselor Gurghiu.

Recomandări de cazare în apropiere de Pădurea Mociar

Booking.com

Like it? Share with your friends!

543
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?