După cum deja ne-a obișnuit această țară frumoasă și autentică, este clar că sunt mii de locuri pe care mulți nu le cunosc și este păcat să nu le facem cunoscute, măcar noi între noi. Dacă vă aflați în căutarea unei oaze de liniște și vreți să călătoriți prin zone mai puțin mediatizate ale României, satul Breb este locul perfect pentru vacanța voastră.
Fie că vă doriți un city- break sau o vacanță mai lungă, Breb este destinația care va fura inima celor care iubesc tradițiile, liniștea și natura. Astfel, satul unde se agață harta în cui, așa cum i se mai spune, se află în comuna Ocna Șugatag și este situat pe Drumul Verde, care leagă 7 arii protejate între ele.
Frumusețea și felul inedit în care sunt comprimate până în prezent cele mai vechi tradiții maramureșene au făcut din sătucul uitat de lume, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale zonei. Ba mai mult decât atât, în anul 2015, National Geographic Traveler a recomandat zona Maramureșului în Top 20 de destinații de vizitat, menționând cu precădere că cel puțin o noapte ar trebui să fie petrecută în Breb.
Satul Breb și drumurile sale
Odată ajunși în Breb, nu veți vrea să mai plecați… Satul este ca o poveste vie, cu personaje parcă scoase din basmele lui Petre Ispirescu. Aleile sale sunt încă neasfaltate, aspect ce oferă senzații noi multora dintre turiștii care nu sunt familiarizați cu viața la țară. Totuși, această întoarcere în trecut, acest refuz de a ajunge la stilul de viață cotidian, fac din Breb o portiță spre istorie, pe care merită să o deschidem.
O plimbare pe ulițele satului poate însemna pentru unii turiști nostalgia copilăriei, iar pentru unii dintre ei poate reprezenta tentația necunoscutului. Indiferent de cum ne raportăm la aceste locuri, ele ne vor cuceri. Liniștea și pacea care domnesc pe alei sunt de neînchipuit pentru vizitatorii care vin din agitația orașelor mari.
În zilele de muncă, nici măcar nu vă veți întâlni cu prea mulți oameni pe drum. Majoritatea sunt angrenați în treburile gospodăriei, ocupându-se cu meșteșuguri sau alte îndeletnicri. Singurele vietăți cu care vă veți putea saluta în plimbarea prin Breb sunt animăluțele.
Cu siguranță veți putea admira rațele sau găinile care cotcodăcesc pe alee, sau veți da nas în nas cu niște văcuțe adorabile. Pisicile jucăușe o să vă taie calea, iar fluturașii colorați vor zbura parcă- parcă să facă pe ghidul turistic cu voi.
De asemenea, dacă alegeți vara ca perioadă a vacanței, veți întâmpina un fenomen care vă va părea ciudat la prima vedere: anume faptul că se întunecă foarte târziu. În iulie, la orele 22 soarele încă nu a plecat de pe cer de multe ori, lucru care face ca plimbările să fie și mai frumoase și inedite.
Autenticitate și tradiție în Breb
Locurile unde vă puteți caza sunt majoritatea căsuțe din lemn, cabane sau vile cu aspect folcloric, care vă introduc și mai bine în povestea satului Breb. Prețurile nu sunt nici foarte scăzute, devenind o locație din ce în ce mai căutată, dar nici nu sunt de neatins. Atmosfera va fi unică, majoritatea gazdelor știind cum să ofere turiștilor informațiile și atracțiile necesare și specifice în același timp, pornind de la o mâncare bună la o țuică sănătoasă.
Românii maramureșeni sunt și foarte credincioși, principalele puncte de atracție al satului fiind celebra Biserică „Sfânta Treime” și Biserica de Lemn din Breb. Deși foarte diferite ca arhitectură, ambele au rămas emblemele satului.
Prima dintre ele este observată cu ușurință încă de pe drumul de acces în Breb, datorită turnurilor sale de o înălțime uluitoare. Aceasta pare a fi mai degrabă un castel de unde ne-am aștepta să coboare două prințese gemene, însă în realitate, ea reprezintă un lăcaș de cult cât se poate de adevărat și funcțional.
De cealaltă parte, Biserica din Lemn are o înfățișare mai uzuală, fiind o reprezentare specifică bisericilor ortodoxe din nordul României. Ambele merită admirate, atât din exterior, deoarece combinate cu peisajele fascinante, pot dezveli în fața ochilor dumneavoastră unul dintre cele mai frumoase tablouri, cât și din interior, unde realizează în mod direct o conexiune sufletească cu autenticitatea religiei.
Duminicile, după Sfânta Liturghie, oamenii se întorc acasă într-o veselie de nedescris. Cel mai frumos lucru legat de mersul la slujbă este totuși faptul că toți sătenii participă la întâlnirea cu Dumnezeu îmbrăcați în straie populare maramureșene, de la mic la mare. Aceștia poartă cu mândire aceste articole vestimentare pur românești și facă din călătoria voastră de vis o experiență completă.
În plus, participarea la o slujă în cadrul unei astfel de biserici poate fi un sentiment unic, chiar și pentru cei care nu fac parte dintre creștinii practicanți.
De-ale gurii în Breb
Mâncarea în Maramureș nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru turiști, ba dimpotrivă. Bucatele tradiționale se găsesc la orice casă, iar oamenii sunt foarte primitori. De la sarmale și zacuscă, la mămăligă cu brânză sau cozonaci și plăcinte, nu vă veți putea hotărî.
Dovedind un spirit antreprenor de invidiat, Radu și Irina au deschis în Breb un loc unde se poate lua masa într-o manieră specială. Breb 148: Local Food and Garden se numește terasa unde vă puteți bucura de toate felurile de mâncare 100% românească și 100% preparată în casă, cu iubire și pasiune. Pe lângă calitatea gustului, este de ținut minte amplasamentul localului, fiind un cadru natural, rustic, dar îmbinând și elemente din registrul modernității și al rafinamentului.