fbpx
559

La 60 de km de frumosul și inegalabilul Iași, se află Palatul lui Cuza de la Ruginoasa. Așa cum îi spune și numele, acesta se află în comuna Ruginoasa și în trecut a fost proprietatea familiei domnești. Astăzi, acest palat găzduiește Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza și se poate vizita de miercuri până duminică între orele 10 și 17.

Istoria poporului român este una plină de peripeții, care cuprinde și suișuri și coborâșuri, dar și care a fost marcată de impactul anumitor personalități ale vremurilor trecute. Câteva dintre aceste personaje speciale sunt înșiruite în curtea Palatului de la Ruginoasa sub forma unor busturi mai mult sau mai puțin realiste.

Întregul ansamblu de la Ruginoasa este un obiectiv turistic de neratat dacă vă aflați în zona Iașiului. Palatul dispune de o curte superb amenajată, unde îți va fi mai mare dragul să stai câteva minute să te liniștești. Dacă aveți puțin noroc, veți cunoaște și puii cățelușei de la palat, niște adevărate întruchipări ale unor jucării de pluș.

Cum arată Palatul lui Cuza de la Ruginoasa astăzi

Palatul în sine este, de câțiva ani încoace, foarte frumos amenajat. Vizitatorii pot achiziționa un bilet de acces în valoare de 16 lei și pot solicita un ghid audio care îi va taxa cu 10 lei în plus. Nu este obligatoriu totuși, iar explicațiile și felul în care sunt prezentate sălile și lucrurile expuse sunt, în opinia mea, de ajuns.

Palatul a avut drept inspirație perioada romantismului german, fiind o construcție în stil neogotic. Acesta are o arhitectură superbă, asemănătoare cu cea a altui palat din apropierea capitalei Moldovei. Între Palatul de la Ruginoasa și Castelul de la Miclăușeni se leagă numeroase asemănări. Pe lângă aspectul lor exterior, o mare similitudine se ivește atunci când ne amintim că ambele au aparținut familiei Sturdza, una dintre cele mai influente familii din spațiul românesc de-a lungul timpului.

Ce vizităm

În cadrul Palatului care joacă rol de muzeu memorial, găsim prezentate publicului larg 15 încăperi care sunt menite să ofere turiștilor cadrul și contextul acelei perioade mai mult sau mai puțin îndepărtate. Astfel, vei putea vedea cum și unde lucra Cuza, biroul acestuia fiind una dintre principalele atracții. Recent, au proiectat aici o hologramă de-ale domnitorului, care vorbește și oferă o experiență unică. Pe lângă birou, poți vizita și dormitorul lui Alexandru Ioan Cuza.

La fel de interesante vor fi și dormitorul și salonul Elenei, soția domnitorului. Acestea sunt aranjate foarte frumos în urma ultimei restaurări ce a avut loc între anii 2008 și 2013. Cele două încăperi sunt decorate cu mobilă în stil Renascentist, dar și Louis Philippe. Pe lângă acestea, mai sunt expuse și dormitoarele copiilor.

În plus, vei mai vedea camera unde luau masa, un fel de sufragerie, împodobită cu veselă de porțelan și articole din cristal și argint. Pe lângă aceasta, mai poate fi admirat și un salon unde erau primiți oaspeții. El este specific perioadei respective, iar piesa de rezistență este reprezentată de o pianină marca Hermann Heiser & Co. Nu în ultimul rând, biblioteca domnitorului este deschisă vizitatorilor și cuprinde volume aduse de la Paris.

Poveștile care au adus aici blestemele

Multe surse spun despre Palatul lui Cuza de la Ruginoasa că ar fi un loc blestemat sau bântuit de spiritele celor care și-au pierdut viața prin camerele și holurile clădirii. Poveștile de iubire împărtășită, interzisă sau neîmplinită fac din Palatul lui Cuza un loc și mai interesant.

Prima poveste îi are ca protagoniști pe primii proprietari ai moșiei și implicit ai palatului, pe Costache Sturdza și Marghiolița Ghica. Cei doi devin soț și soție și duc o viață aparent minunată în palat, alături de fiul lor, Săndulache Sturdza. Toate mergeau bine, până în ziua în care Marghiolița se îndrăgostește de un boier renumit, pe nume Rozvnovan.

Cei doi plănuiesc să fugă din palat, lucru îndeplinit într-o noapte, când împreună cu câteva ajutoare, boierul vine să își preia iubita din brațele soțului său. În această încercare, victima adevărată a fost chiar Săndulache, fiul doamnei Ghica, care a fost înjunghiat mortal chiar în ușa palatului.

Mama sa a părăsit palatul, mutându-se în Bucovina alături de noul său iubit. Acest comportament necuvenit al femeii justifică dorința fiului răposat de răzbunare și neliniștea sufletului său.

Palatul înainte și după Cuza

Ulterior, câțiva ani mai târziu, palatul intră în posesia lui Alexandru Ioan Cuza. El dorea să facă din palat o reședință de vară, însă Elena Cuza se îndrăgostește prea tare de aceste locuri. Astfel, pentru doamna Țării Românești și a Moldovei, Palatul de la Ruginoasa devine reședința oficială. Alături de dânsa, vor locui și fii cei doi ai domnitorului, din legătura acestuia cu altă femeie.

Aceștia însă nu vor avea un sfârșit prea fericit. Dimitrie se va îndrăgosti de o slujitoare de la palat, pe care Elena o va goni. De supărare, fiul lui Cuza își va pune capăt zilelor în camera sa. Fratele său, la șase luni de la căsătoria cu Maria Moruzzi, va muri subit, tot în palat.

Proaspăta văduvă va rămâne stăpână peste meleagurile de la Ruginoasa, iar neînțelegerile dintre ea și Elena o vor determina pe domna Cuza să părăsească aceste locuri tare dragi ei. Ulterior, Maria va avea o aventură cu Ion C. Brătianu, din care se va naște Gheorghe IC Brătianu, marele istoric român.

În anii ce au urmat, Palatul a fost utilizat ca spital militar și spital pentru bolnavii de TBC, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi grav avariat. În timpul comunismului, s-au început lucrările de restaurare, însă nu au fost prea reușite. Cu câțiva ani înainte de moartea lui Ceaușescu, Palatul lui Cuza de la Ruginoasa devine ofical muzeul memorial, având parte de ultima restaurare acum zece ani.


Like it? Share with your friends!

559
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?