Munţii Bucegi nu înseamnă doar Valea Prahovei şi aglomeraţie. Interiorul potcoavei (masivul are forma unei potcoave îndreptată spre sud) nu este nici pe departe la fel de cunoscut turiştilor chiar dacă e plină de obiective de interes şi legende.
Ialomiţa, despre care se spune că este râul sacru al României, porneşte din centrul masivului şi formează chei (Urşilor, Peşterii, Tătarului, Zănoagei, Orzei etc.) şi bazine depresionare (Peştera, Padina, Bolboci etc.).
Este ușor să vizitezi această zonă și ne-am gândit să-ți oferim câteva idei de călătorie. Astfel, poți ajunge în această zonă cu trenul până la Sinaia sau Buşteni apoi cu telecabina până la Peştera sau cu maşina din Sinaia spre Padina, pe lângă lacul Bolboci, urmărind indicatorul „Hotel Peştera”.
Ai grijă însă, cam jumătate din drum trebuie străbătut cu grijă de către maşinile cu garda joasă. De asemenea, poți ajunge aici pe traseele montane din Sinaia sau Buşteni.
Fără doar și poate există mai multe variante pentru a rezolva problema cazării. Nu uita că te poți bucura de o noapte minunată la cort – pe platou se poate campa pe malul apei. Bineînțeles că la o pensiune, cabană, hotel te poți simți minunat. Găsești multe locații la un simplu search pe Google.
Așa cum probabil te-ai așteptat, vei găsi multe locuri minunate, obiective turistice deosebite care merită vizitate pe îndelete. Peştera Ialomiţei este unul dintre cele mai vizitate locuri, se află la 1660m pe malul drept al Ialomiţei, în muntele Bătrâna, la 10 minute de mers de la Centrul Naţional Salvamont de pe Platoul Padina.
O vizită completă durează aproape 1 oră. În interiorul peşterii, temperatura este mai scăzută aşa că îmbracă-te corespunzător și vei avea o experiență minunată. Peştera este parţial iluminată dar pentru a-i vedea mai bine toate cotloanele ia-ţi o lanternă sau o frontal și nu uita că interiorul este umed şi alunecos şi este recomandat să ai încălţări cu talpă aderentă (bocanci).
La ieşire din peşteră poți continua drumul pe lângă Ialomiţa, prin Cheile Tătarului săpate în calcarele datate din jurasic de Ialomiţa de altădată. Ceea ce face ca această zonă (Rezervaţia naturală complexă Cheile Tătarului) să fie unică este faptul că, pe versantul stâng al văii Tătarului, la 1548m, se află intrările în cele mai înalte staţiuni paleolitice din România: Peştera Ursului şi Peştera Mică.
Cheile Tătarului, Dâmbovița este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Munții Bucegi, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.
Cheile Tătarului sunt situate în Munții Bucegi, zona Moroeni, pe Valea Ialomiței, după coada Lacului Bolboci.
Acest loc eprezintă o rezervație geologică și paleontologică ce cuprinde sistemul castic Tătaru: lapiezuri, doline, Peștera Ursului și Peștera Mică precum și Cheile Tătarului (monument al naturii), elemente floristice rare, o faună fosilă abundentă și diversă.
Sectorul cel mai spectaculos al cheilor îl reprezintă Tătarul Mare, care se întinde pe o lungime de 300 m. Ialomița a săpat aici versanți abrupți în prelungirea sud-estică a calcarelor ce țin de Munții Tătaru.
În malul stâng al văii Tătarului (foarte salbatică, cu numeroase cascade și săritori) se află localizate cele mai înalte situuri paleolitice de la noi din țară (1.548 m), în cele doua peșteri de aici descoperindu-se urme de vatră și oase.