Transalpina este cea mai spectaculoasă, mai frumoasă şi mai înaltă şosea din România, ajungând în Pasul Urdelor la o altitudine de 2145 m. Supranumită şi Drumul Regelui, Transalpina este şoseaua care ne poartă printre nori de aproape 2000 de ani, străbătând 5 judeţe: Alba, Sibiu, Hunedoara, Vâlcea şi Gorj. Şoseaua traversează Munţii Parâng de la Nord la Sud, este paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, fiind situată de altfel între acestea, şi leagă localitatea Sebeş din judeţul Alba de localitatea Novaci din judeţul Gorj.
Transalpina găzduieşte nenumărate obiective turistice de poveste, precum: Peştera şi Mănăstirea Polovragi (situate la 15 km de Novaci, în Munţii Căpăţâna), Peştera Muierilor (prima peşteră electrificată din România), Rânca (cea mai populară staţiune turistică de la Transalpina, aflată la o altitudine de 1600m, la poalele Vârfului Păpuşa), Lacul Gâlcescu (cel mai mare lac glaciar din Munţii Parâng, la o altitudine de 1925 m), Iezerul Muntinului, Lacul Oasa (panorame spectaculoase) şi, nu îl ultimul rând, Valea Frumoasei.
Fiind vizitată anual de către mii de turişti din România şi din străinătate, locurile de cazare şi restaurantele se regăsesc, totuşi, într-un număr destul de restrâns. Unul dintre puţinele hoteluri de pe Transalpina este Hotelul Popasul Regelui Transalpina, hotel de 3 stele cu o capacitate de 50 de locuri şi un restaurant cu capacitate de 160 de locuri, plus terasa de 100 de locuri care încântă în fiecare vară turiştii cu preparate gustoase, aer curat şi o privelişte impresionantă, fiind situată la nici 50 de metri de Lacul Bistra. În imediata apropiere (50 m) se află renumita Stână a lu’ Ion, căutată de foarte mulţi turişti dornici de a gusta preparatele tradiţionale româneşti.
Sursa: https://www.one.ro/lifestyle/vacante-si-calatorii/cum-arata-primul-hotel-din-romania-care-accepta-plata-cu-bitcoin-17124561